- El Departament de Cultura impulsa una acció coordinada amb la resta d’equipaments per defensar aquest dret fonamental i generar espais segurs per a la creació artística i l’expressió cultural
- La consellera de Cultura participarà divendres 20, a les 19 hores, a l’acte que es farà al TNC, on es llegirà un manifest
- Aquesta acció dona compliment al ‘Decàleg per a la garantia de la llibertat d’expressió als equipaments culturals de Catalunya’
El Departament de Cultura impulsa una acció coordinada amb els equipaments nacionals culturals el pròxim divendres, 20 de setembre, Dia Internacional de la Llibertat d’expressió del pensament, per reflexionar sobre la llibertat d’expressió i la diversitat cultural, defensar aquest dret fonamental i generar espais segurs per a la creació artística i l’expressió cultural.
Aquesta acció dona compliment al ‘Decàleg per a la garantia de la llibertat d’expressió als equipaments culturals de Catalunya’, que es va acordar el passat mes de gener. Entre altres qüestions, aquest codi deontològic destaca que “la llibertat d’expressió és un dret humà fonamental i un element central en les societats democràtiques”, així mateix reivindica “la visibilitat i l'empoderament de tots els equipaments culturals i aspira que a Catalunya les veus diverses puguin trobar la seva possibilitat d’expressió sense por de la repressió o la censura”.
La consellera de Cultura, Sònia Hernández Almodóvar, participarà el pròxim divendres, 20, a les 19 hores, en l’acte que es farà al Teatre Nacional de Catalunya (TNC). L’acció consistirà en una intervenció itinerant de la companyia Kamchàtka, amb la col·laboració dels alumnes i dels professors de música tradicional de l'ESMUC, pels carrers propers a L’Auditori i el TNC. Posteriorment, es farà la lectura del manifest.
Els equipaments que s’adheriran al manifest són el Museu Nacional d’Art de Catalunya; el MACBA; Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya; l’Arxiu Nacional de Catalunya; el Museu d’Història de Catalunya; L’Auditori; la Biblioteca de Catalunya; el Liceu; el Teatre Nacional de Catalunya; el Mercat de les Flors; el Teatre Lliure; el Palau de la Música Catalana; la Filmoteca de Catalunya i el Santa Mònica.
DIA INTERNACIONAL DE LA LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ DE PENSAMENT
ACCIONS ALS EQUIPAMENTS NACIONALS
20 DE SETEMBRE DE 2024
TNC I L’AUDITORI
El TNC i L'Auditori participaran en una acció conjunta que consistirà en una intervenció itinerant de la companyia Kamchàtka, amb la col·laboració dels alumnes i dels professors de música tradicional de l'ESMUC. L'acte començarà a l'esplanada del carrer Ali Bei cantonada Lepant i acabarà als jardins del TNC.
Hora i lloc:
19 h. Recorregut pels carrers propers a L’Auditori i el TNC.
20 h Lectura del manifest a les escales principals dels jardins del TNC.
SANTA MÒNICA
2ª Evocació urgent / Xarxes urbanes de censura, performance col·lectiva d’activació d’arxius (activitat gratuïta).
Es farà una performance d’improvisació col·lectiva que activarà diferents formats d'arxius (audiovisuals, textos, imatges, collages, etc.) per parlar de ‘la xarxa’ com una forma poderosa de resistència i col·laboració, que es pot utilitzar com a eina col·lectiva i emancipadora, però que pot ser també un canal de captura i dominació, de censura i fake news.
Activitat a càrrec de Cosmografies, el grup de recerca resident al Santa Mònica (Nancy Garin, Jesús Arpal i Antoine Silvestre). Amb la participació de Rodrigo Yrigoyen González, Proyecto UNA, Spideralex i Nour Torello.
Hora i lloc: 18 h-20 h. Sala d’actes. Santa Mònica (la Rambla, 7).
MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona
El MACBA proposa una selecció de continguts digitals, alguns dels quals han estat produïts explícitament per a l'ocasió i d'altres provinents dels seus arxius, que reflexionen des del camp de l'art contemporani sobre lluites concretes per la llibertat d'expressió i la diversitat cultural. Llançaran una sèrie d'entrevistes de Ràdio Web MACBA, recomanacions de llibres de la seva biblioteca, materials disponibles al seu arxiu i obres de la col·lecció.
Així mateix, divulgaran una declaració conjunta en contra del silenciament redactat per L’Internationale, una Confederació de museus i entitats culturals Europees, de la qual el MACBA forma part.
L’activitat es destacarà a macba.cat/20-setembre i als perfils de xarxes socials del museu.
MUSEU NACIONAL D’ART DE CATALUNYA
El dia 20 el Museu Nacional organitza una activitat amb una doble vessant, presencial i digital, a partir de sis obres de la seva col·lecció que parlen de la lluita per la llibertat d’expressió i contra la repressió. Aquestes obres formen part de la col·lecció d’art modern. Concretament, es troben a les sales dedicades a l’art del període de la Guerra Civil i a les sales que mostren l’art de la postguerra i la dictadura.
Activitat digital:
El Museu prepara sis vídeos que s’emetran pel Canal + MNAC i que també es podran visualitzar a les sales, davant de cada una de les obres, a través d’un QR situat en un cartell amb el programa de la jornada. Aquesta informació serà accessible durant tota una setmana.
Les sis obres seleccionades i els participants són:
- Pepe Serra: Sales de la Guerra Civil i fotografia de Català Pic Aixafem el feixisme.
- Eduard Vallès: Àngela Nebot, Santa Cultura, màrtir del feixisme, 1937.
- Mariàngels Fondevila: Juli González, Cap de Montserrat cridant, c. 1942.
- Eduard Vallès: Fernando Briones, Al·legoria de l’afusellament de Federico Garcia Lorca, 1937.
- Àlex Mitrani: Francesc Garcia Vilella, La vaga de tramvies, 1951.
- Roser Cambray: Fotografia de Colita de la primera manifestació pro drets LTGBI.
Activitat presencial:
Al llarg del dia 20, a les sales, es produiran diferents activacions de les sis obres a càrrec de les educadores del Museu que explicaran la relació de cada una d’aquestes amb la llibertat d’expressió.
Hora i lloc: Tot el dia. MNAC.
ARXIU NACIONAL DE CATALUNYA
Inauguració exposició ‘Josep Benet, en la desfeta i el redreç’, i estrena de l’audiovisual ‘No és cap delicte. Deu textos del fons Josep Benet en defensa de la Llibertat d’Expressió (1964-2003)’.
Hora i lloc: 12 h. Arxiu Nacional de Catalunya (Carrer Jaume I, 33-51. Sant Cugat del Vallès).
FILMOTECA DE CATALUNYA
Projecció del film Spotlight, que narra la història real de la investigació guanyadora del Premi Pulitzer endegada pel Boston Globe l’any 2002, quan un equip de periodistes va destapar els escàndols de pederàstia comesos durant dècades per capellans de l’estat de Massachusetts.
Hora i lloc: 20 h. Sala Chomón. Filmoteca de Catalunya, Plaça Salvador Seguí, 1-9, Barcelona. Sessió gratuïta.
BIBLIOTECA DE CATALUNYA
La Biblioteca de Catalunya ha fet una selecció de frases i textos vinculats amb la llibertat d’expressió i pensament, i sobre la censura. La BC crearà una pàgina a la seva web, en la qual es trobaran els textos transcrits i també uns fitxers d’àudio amb aquests mateixos textos llegits per personal de la BC. A la pàgina s’inclourà també el Manifest.
MUSEU D’HISTÒRIA DE CATALUNYA
El Museu d’Història de Catalunya, com a membre impulsor del Decàleg per la garantia de la llibertat d’expressió, i amb l’objectiu de transmetre a tots els visitants el seu compromís amb la llibertat d’expressió, penjarà una pancarta en el vestíbul del museu amb el missatge “La llibertat d’expressió és un dret humà fonamental que tots hem de defensar”, i celebrarà el mateix divendres 20 una jornada de portes obertes.
Hora i lloc: Tot el dia (de 10 h a 19 h). Museu d'Història de Catalunya (Pl. de Pau Vila, 3). Barcelona.
MUSEU D’ARQUEOLOGIA DE CATALUNYA
El Museu d’Arqueologia de Catalunya a Barcelona organitza un concert de música clàssica a càrrec d'Aleix Sala i Esther Vila, destacat duet de violoncel·listes que formen part de l’orquestra que actualment interpreta l’obra Mar i Cel i de l’orquestra NovAria Filharmonia amb una selecció de grans òperes. Programa: Tradicional Catalana - Cant dels ocells, Barrière - Sonata 10 en Sol Major, Vivaldi - Sonata en Mi menor RV 40 i Kummer - Duet op.22
Posteriorment, l’actor Sabadellenc Josep Maria Roviralta llegirà el Manifest per a la llibertat d’expressió en les arts i la cultura.
La interpretació es realitzarà a les 12 h la sala d’exposicions Imperivm. Històries romanes.
Hora i lloc: 12 h. MAC. Passeig de Santa Madrona, 39.
GRAN TEATRE DEL LICEU
Conferència entorn de Lady Macbeth de Mtsensk per Jaume Radigales a Liceu + Live. Reflexió sobre la llibertat d'expressió i l'òpera represaliada de Xostakóvitx.
MUSEU NACIONAL DE LA CIÈNCIA I LA TÈCNICA DE CATALUNYA
Entrada gratuïta als visitants al museu amb motiu del Dia Internacional de la Llibertat d’expressió del pensament.
Hora i lloc: Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (Rambla d’Ègara, 270. Terrassa).
1