- La revisió a l’alça del consum de les llars i de l’aportació de la demanda externa permet millorar les perspectives per a aquest any.
- El 2025 també es preveu un augment del 2,1% amb un major protagonisme de la inversió, a mesura que es dissipen els efectes de la política monetària restrictiva i millora la confiança dels agents econòmics.
- La resiliència del mercat de treball permetria estabilitzar la taxa d’atur a l’entorn del 9%, tot i l’augment destacat de la població activa.
El Departament d’Economia i Hisenda ha publicat avui l’escenari macroeconòmic de Catalunya per al bienni 2024-2025, que preveu un avanç del PIB del 2,1% tant el 2024 com el 2025. L’estimació per al 2024 supera en tres dècimes la realitzada l’octubre passat, gràcies a la revisió a l’alça del consum de les llars i de l’aportació de la demanda externa. El vessant exterior millora per un augment més contingut de les importacions.
Les noves estimacions recullen una lleu moderació (cinc dècimes) respecte al creixement de l’any 2023, en un context marcat per les tensions geopolítiques (en especial, per una possible escalada dels conflictes d’Ucraïna i la franja de Gaza), pels efectes contractius de la política monetària i per la feblesa de l’entorn global (especialment l’europeu). Malgrat això, l’economia catalana manté un diferencial positiu respecte de la zona euro (amb creixements previstos del 0,6% el 2024 i l’1,3% el 2025 segons l’OCDE) i evolucionaria en línia amb el creixement de l’economia espanyola.
L’escenari per al 2024
El 2024 es preveu un augment del PIB català del 2,1%, un ritme que permetrà enlairar per primer cop aquesta macromagnitud per sobre dels 300.000 milions d’euros.
El creixement del 2024 estarà impulsat per una aportació positiva tant de la demanda interna (1,6 punts) com l’externa (0,4 punts). El consum de les llars s’accelera notablement (fins al 2,5%) gràcies al dinamisme de l’ocupació, el creixement sostingut dels salaris i la moderació dels preus, mentre que el consum públic s’alentirà fins a l’1,4%, en un context de reactivació de les regles fiscals europees. Les exportacions avançarien un 1,7%, després de la forta expansió del 2023 (7,1%), un any en què les exportacions de béns van ser més dinàmiques que a l’entorn i el turisme estranger va recuperar els nivells prepandèmia. Les importacions presentarien un augment més moderat, de l’1,2%
Pel que fa al mercat de treball, en un context de fort dinamisme de la població activa, es continuarà creant ocupació, però a un ritme més suau, després de la recuperació intensa dels anys precedents. Les previsions per al 2024 apunten a una creació d’ocupació de 53.500 llocs de treball. Aquesta dinàmica, juntament amb l’augment destacat de la població activa, condueix a una lleugera disminució de la taxa d’atur, fins al 9,0%, el nivell més baix des del 2008.
L’escenari per al 2025
El 2025, l’augment del PIB es mantindrà estable en el 2,1%. La demanda interna s’acceleraria una dècima, fins a l’1,7% gràcies al major dinamisme de la inversió, que creixeria un 3,2%, en contrast amb el 0,9% del 2024. El consum de les llars s’alenteix fins a l’1,7% i el consum públic es mantindria gairebé inalterat (en l’1,5%). En conjunt, la demanda interna aportaria 1,7 punts al creixement. La demanda externa, per la seva banda, continuaria aportant 0,4 punts, amb uns fluxos d’exportacions i importacions més dinàmics que el 2024, del 3,1% i 2,8%, respectivament.
En l’àmbit del mercat laboral, l’ augment de l’ocupació es moderarà fins a l’1,2% (1,5% el 2024), fet que es traduiria en la creació d’uns 43.500 llocs de treball. Això permetria reduir lleugerament la taxa d’atur, fins al 8,9%.
El document de previsions macroeconòmiques es pot consultar en aquest enllaç.
2