- Ha remès una carta a la vicepresidenta de la Comissió Europea i responsable de Competència, Margrethe Vestager, i a la presidenta de la CNMC, Cani Fernández, alertant dels riscos de l’operació
- El nivell de concentració bancària de Catalunya seria el més alt d’Europa si l’operació es materialitza
- La compra suposaria una reducció dràstica de la competència que afectaria la rendibilitat dels dipòsits de la ciutadania i l’accés de les pimes al crèdit
La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha demanat avui per carta a la vicepresidenta de la Comissió Europea i responsable de Competència, Margrethe Vestager, que examini l’operació de compra del Banc Sabadell per part del BBVA i que “no obtingui l’aval de les autoritats de la competència europees”. Ha fet arribar la mateixa comunicació a la presidenta de la CNMC, Cani Fernández, perquè “no podem quedar-nos de braços plegats mentre veiem operacions que perjudiquen els ciutadans i les empreses de Catalunya”. Així ho ha comunicat avui la consellera en roda de premsa, durant la qual ha expressat “l’oposició frontal” del Govern a l’OPA hostil anunciada aquest matí pel BBVA al Banc Sabadell.
La unió dels dos bancs, el segon i tercer a Catalunya per quota demercat, suposaria un perjudici greu per a l’interès públic, en la mesura que implicaria la pèrdua potencial de llocs de treball i una reducció dràstica de la competència en l’ecosistema financer de Catalunya. Aquesta menor competència afectaria sobretot els ciutadans, que veurien reduïda l’oferta de serveis i percebrien una menor remuneració pels seus estalvis, en un moment en què la remuneració de dipòsits amb venciment superior als dos anys a Espanya ja es troba a la cua d’Europa.
La consellera ha alertat que “ja en l’actualitat, a Catalunya hi ha un oligopoli al sector bancari, que s’agreujaria encara més si es fes efectiva la integració entre el Sabadell i el BBVA”, a la vegada que ha posat de manifest que “l’excés de concentració va justament en direcció contrària del que considerem i del que dicta el sentit comú”. En aquest sentit, Mas Guix ha destacat que Catalunya es troba en un moment de plena reindustrialització i enfortiment de les capacitats industrials i tecnològiques, juntament amb un procés de descarbonització. “Tot això agregat, comporta unes necessitats de finançament que requeriran poder comptar amb un sector financer competitiu i robust”, ha subratllat.
Mas Guix ha reiterat que “a Catalunya falten més bancs, en cap cas menys” i ha tornat a insistir que “cal més competència”. Segons ha explicat, si la compra prosperés, entre dues entitats (Caixabank i el banc resultant de la fusió) tindrien tres quartes parts de les oficines bancàries de Catalunya. “És una operació que va en contra l’interès públic, va en contra de la ciutadania, de les empreses del nostre territori, i que considerem que no hauria d’obtenir l’aval de les autoritats de competència estatals ni europees”, ha conclòs.
L’operació també suposaria un perjudici greu per a les empreses catalanes i, de manera molt significativa, per a les pimes, que tindrien més dificultats per accedir a préstecs. D’una banda, les limitacions en el nivell d’exposició de les entitats a les empreses limitaria el nombre de línies de crèdit a les quals aquestes podrien accedir; i, de l’altra, les condicions d’accés al crèdit serien pitjors degut a la manca de competència.
Un nivell de concentració molt elevat a escala europea
L’adquisició del Banc Sabadell per part del BBVA també tindria un impacte molt negatiu sobre els nivells de concentració bancària, mesurada amb l’índex de Herfindahl. Segons les dades més recents publicades pel Banc Central Europeu, l’any 2022 l’índex se situava en 1.327 punts a Espanya, mentre que a Catalunya seria de 2.238 punts. El nivell de concentració bancària a Catalunya seria el més alt d’Europa si l’operació es materialitza.
És per això que el Govern de la Generalitat s’ha adreçat a les autoritats europees per demanar-los que evitin que aquesta operació s’efectuï.
1