1. El president insisteix que cal aprofitar les finestres d’oportunitat actuals per abordar aquest nou model amb “una proposta ambiciosa” que “no va en contra de ningú, ni és cap privilegi ni tracte de favor”
  2. El cap de l’Executiu ho ha afirmat en la presentació de l'Informe Anual de l’Economia Catalana 2023, que conclou que el creixement de l’economia de Catalunya ha quintuplicat el de la zona euro per la recuperació de la indústria i la fortalesa dels serveis i el sector exterior
  3. La consellera Mas Guix destaca que “l’economia catalana resisteix i avança en un entorn compleix i incert”
El president durant la presentació de l'Informe Anual de l'Economia Catalana 2023. Fotografia: Rubén Moreno
El president durant la presentació de l'Informe Anual de l'Economia Catalana 2023. Fotografia: Rubén Moreno
{"name":"2024/06/19/14/36/f7bca584-b112-4a6d-8cde-a5045ad25c95.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":97882}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha reiterat aquest matí, en la presentació de l’Informe Anual de l’Economia Catalana 2023, que “Catalunya necessita dotar-se d’un sistema de finançament singular, que no vol dir altra cosa que disposar de la clau de la caixa, guanyar sobirania fiscal i disposar d’un concert català”. I ha destacat que avui “tenim l’oportunitat política” d’abordar aquest nou model amb “una proposta ambiciosa que no ha de ser un pedaç, sinó que ha d'abordar i donar resposta als problemes de fons”. "Tenim les finestres d'oportunitats aquí, a Catalunya, i al Congrés dels Diputats per acabar amb l'espoli fiscal", ha reblat, assegurant quela Catalunya dels 8 milions “no pot funcionar amb els recursos de la Catalunya dels 6 milions”.

En aquest context, el cap de l’Executiu ha demanat que “ningú jugui amb l’equivoc de les paraules, intentant diluir la singularitat del que estem defensant en un nou cafè per a tothom”, i ha afirmat que, parlar de finançament singular, vol dir que “Catalunya pugui gestionar, recaptar i liquidar tots els impostos” i adaptar-los en base a les necessitats de la societat catalana.Una idea que també ha associat al fet de tenir “un finançament just”, on “s’acordi amb l’Estat els recursos que rebrà pels serveis que presta Catalunya” i s’abordi “una quota de solidaritat”. “Un finançament propi, no en el marc d'un règim comú per a tots, sinó construint en base la relació bilateral amb l'Estat”, tal i com tenen el País Basc i Navarra, ha defensat.

En aquest sentit, Aragonès ha insistit que “no ens hem de conformar amb una millora addicional del finançament, que estarà permanentment en risc si és el Ministeri d’Hisenda qui gestiona els recursos de la Generalitat”.No es tracta, doncs, d’un “maquillatge”, sinó “d’un canvi de sistema”, que “no va en contra de ningú, sinó que ha d’anar a favor de tothom, que no és cap privilegi ni cap tracte de favor”, i que només busca “servir la ciutadania i el teixit productiu de Catalunya com es mereixen”. “Sense aquests recursos, Catalunya té el risc de tocar sostre i ara la política té una gran oportunitat, i m'atreviria a dir que un gran deure. Per tant, no hi renunciarem perquè ens hi va el futur del país”, ha conclòs.


El bon moment de l’economia catalana

El president durant la presentació de l'Informe Anual de l'Economia Catalana 2023. {"name":"2024/06/19/14/37/53386372-c5f4-4359-b85e-057f54adc0da.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":101497}

En referència a les dades que es desprenen de l’Informe Anual de l’Economia Catalana que avui s’ha presentat, el cap de l’Executiu ha insistit que la conclusió que se’n desprèn és que “l’economia catalana funciona, presenta una molt bona dinàmica i evolució” i “disposa d’uns fonaments sòlids i estables per afrontar els reptes de futur amb ambició i capacitat de resiliència”.

Malgrat uns anys complicats, marcats per les conseqüències de les retallades, la covid, la inflació, la guerra d’Ucraïna o la pròpia sequera, l’informe destaca que el creixement de l’economia catalana quintuplica el de la zona euro, i això demostra que “és un sòlid motor de l’economia europea”. “Aquell concepte de dècada perduda no mereix cap altra cosa que anar a l’oblit, perquè avui deixem un país molt millor del que ens el vam trobar a l’inici d’aquesta legislatura”, ha afegit Aragonès.

Per la seva banda, la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha subratllat que “l’any 2023 l’economia catalana resisteix i avança en un entorn compleix i incert. Si bé el 2022 es va recuperar ja el nivell de PIB previ a la pandèmia, el 2023 ens situem prop d’un 3% per sobre”.

La consellera també ha posat en valor el paper del sector exterior com “un dels grans motors del creixement”, després d’anys de dificultats per les conseqüències de la pandèmia. En aquest sentit, ha destacat que l’any 2023 les exportacions catalanes van superar per primer cop la barrera dels 100.000 milions d’euros. “Podem dir que en la darrera dècada s’ha consolidat un teixit exportador dinàmic i innovador que enforteix i fa més competitiva la nostra economia”, ha afegit.

També ha recordat el bon comportament del mercat de treball, que per primera vegada assoleix els 3,8 milions d’ocupats: “Aquesta fortalesa ha contribuït a reduir les desigualtats, i tant la taxa de pobresa com l’índex de Gini se situen en mínims de tota la sèrie històrica”, ha conclòs.


Nota: S'adjunta una nota explicativa de les conclusions de l'Informe Anual de l'Economia Catalana 2023.

1  

Fitxers adjunts

Nota de l'Informe Anual de l'Economia Catalana 2023

Nota de l'Informe Anual de l'Economia Catalana 2023
PDF | 288573