PAU

Nou de rècord de matriculacions a les proves d'accés a la universitat (PAU 2023) amb prop de 42.000 inscrits

query_builder   2 juny 2023 10:33

event_note Nota de premsa

Nou de rècord de matriculacions a les proves d'accés a la universitat (PAU 2023) amb prop de 42.000 inscrits

  1. Un total de 41.671 estudiants s’han matriculat per a les proves que se celebraran els pròxims 7, 8 i 9 de juny
  2. Del total de matriculats, 32.698 estudiants provenen de segon de batxillerat mentre que la resta són de cicles formatius de grau superior (4.191) i de matrícula lliure (4.782)
PAU{"name":"2023/06/02/10/29/49af76f4-7c74-465f-bd1f-4af3bf566d5b.jpg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":456975}

Un total de 41.671 estudiants (40.563 el 2022) s’han matriculat enguany a la prova d’accés a la universitat (PAU 2023) que tindrà lloc la pròxima setmana, concretament els dies 7, 8, i 9 de juny. Aquesta xifra suposa un segon rècord consecutiu de matriculacions a les PAU després que en l’anterior convocatòria ordinària se superés per primera vegada la barrera dels 40.000 inscrits.

En opinió de la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Laura Roman, “l’increment, any rere any, de l’alumnat que es matricula a les PAU evidencia un interès creixent per cursar estudis universitaris, així com per l’oferta de titulacions de les universitats de Catalunya, amb una capacitat d’atracció d’estudiants a l’alça”. El Consell Interuniversitari de Catalunya, organisme depenent del Departament de Recerca i Universitats i amb representació de les dotze universitats catalanes, té l’encàrrec anual de l’organització de les proves d’accés a la universitat.

Del total d’alumnes matriculats, 32.698 (32.174 el 2022) són estudiants amb matrícula ordinària que han acabat aquest curs escolar el batxillerat; 4.782 (4.614 el 2022) són de matrícula lliure (procedents de batxillerat d’altres anys que no van fer les PAU, que volen millorar la seva nota o que només examinen assignatures de la fase específica); i 4.191 (3.775 el 2022) són estudiants provinents de cicles formatius de grau superior que s’examinen d’alguna assignatura en la fase específica.

Quant a les dades de matriculacions per demarcacions, a Barcelona hi ha 31.769 matriculats, a Girona 3.606, a Lleida 2.407 i a Tarragona 3.889 alumnes matriculats per les proves que comencen el pròxim dimecres.

Estructura de la PAU

Les PAU es divideixen en dues fases: la fase general, que és obligatòria i consta d’un total de cinc exàmens, i la fase específica, que és voluntària per a tots els perfils d’estudiants i serveix per pujar nota. En la fase general, els alumnes s'examinen de quatre matèries comunes (Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera, i Història) i una matèria a escollir entre les matèries comunes d’opció del batxillerat (Fonaments de les Arts, Llatí, Matemàtiques o Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials).

Els alumnes que obtinguin un 5 de mitjana entre la nota de batxillerat i la qualificació obtinguda en la fase general de les proves hauran superat les PAU i, per tant, tindran nota d’accés a la universitat. En aquest càlcul, la nota de batxillerat té un valor del 60% mentre que la fase general té un valor del 40%, sempre que l’alumne assoleixi una qualificació mínima de 4 en la mitjana dels cinc exàmens que integren la fase general.

En la fase específica, que poden fer tant els alumnes de batxillerat com els procedents de cicles formatius de grau superior, els estudiants poden examinar-se de fins a tres matèries de modalitat que trien entre 22 assignatures. Amb les dues millors qualificacions, un cop ponderades, es calcula la nota d’admissió que pot arribar fins als 14 punts. La ponderació es realitza en funció de les matèries vinculades als estudis que es vulguin cursar i perquè una matèria sigui ponderada ha d’haver estat qualificada amb una nota igual o superior a 5 punts.

La validesa de la qualificació obtinguda en la fase general de les PAU és indefinida. Pel que fa a les notes aconseguides en les matèries examinades com a fase específica, caduquen al cap de dos anys. D’altra banda, en el procés de preinscripció universitària —que determina l’accés als estudis universitaris escollits— l’assignatura de modalitat examinada a la fase general també es tindrà en compte en la ponderació de la fase específica. Per tant, els estudiants poden examinar-se de fins a tres assignatures a la fase específica, però tindran fins a quatre notes per a ponderar, de les quals s’escolliran les dues millors qualificacions.

Tribunals

Els alumnes estaran distribuïts arreu del territori en una trentena de poblacions que acolliran un total de 211 tribunals, quasi tots ells en campus universitaris de la Universitat de Barcelona (UB), Universitat Autònoma (UAB), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Universitat Pompeu Fabra (UPF), Universitat de Girona (UdG), Universitat de Lleida (UdL) i Universitat Rovira i Virgili (URV), així com en alguns centres de secundària on habitualment s’han fet PAU d’altres anys.

L’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu (Dislèxia/TDA-TDAH i altres) s’examinarà en el mateix tribunal que la resta d'alumnat del seu centre i disposa de 30 minuts més per realitzar cada examen i, en el cas d’alumnat dislèctic, s’apliquen criteris especials de correcció en les matèries de llengua.

Consultes

A partir d’aquest mateix divendres 2 de juny, l’alumnat ja pot consultar al Portal d’accés a la universitat la ubicació del tribunal on ha d’examinar-se, una informació que també està a disposició dels centres de batxillerat. Els estudiants matriculats a les proves troben a Canal Universitats tota la informació relativa a la PAU i als exàmens de les diferents matèries, que juntament amb els corresponents criteris de correcció, s’aniran publicant un cop finalitzada cada prova. D'altra banda, en el següent enllaç està recollida tota la informació sobre el calendari i l’horari de les proves.

Pel que fa al resultat de les proves PAU, la data de publicació fixada és el 22 de juny i es podrà consultar al Portal d’accés a la universitat. En el moment de la consulta dels resultats, els estudiants podran descarregar-se el document personal acreditatiu de les seves qualificacions dotat amb un codi segur de verificació.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined