- El Departament de Recerca i Universitats ha avançat enguany les reunions informatives amb els centres per adaptar les proves a la nova normativa
- Els nous models d’exàmens de les 35 matèries s’aniran publicant progressivament al web Canal Universitats
- Les proves PAU tindran lloc a Catalunya els dies 11, 12 i 13 juny en la convocatòria ordinària i el 3, 4 i 5 de setembre en l’extraordinària
El Departament de Recerca i Universitats, mitjançant el Consell Interuniversitari de Catalunya de qui depèn l’organització de les proves d’accés a la universitat, ha avançat enguany les reunions amb els centres i instituts de Batxillerat per informar dels canvis que comporta la nova normativa d’accés a la universitat aprovada el passat mes de juny pel Govern espanyol. A Catalunya, les proves d’accés a la universitat es faran els dies 11, 12 i 13 de juny pel que fa a la convocatòria ordinària, i els dies 3, 4 i 5 de setembre per a la convocatòria extraordinària.
Des de finals de setembre, els nous models d’examen s’estan presentant a les reunions informatives que es fan per a cadascuna de les 35 matèries amb el professorat de tots els instituts de Catalunya. Fins avui ja han tingut lloc les reunions corresponents a 28 matèries i la previsió és que la resta es desenvolupin durant aquest mateix mes, amb una assistència de més de 14.000 professors i professores.
En les reunions informatives, els responsables de les matèries presenten els models que s’han treballat prèviament durant els mesos de juliol, agost i setembre i recullen, si s’escau, els suggeriments del professorat per les diferents matèries. Un cop finalitzades les reunions, els models definitius d’examen, així com els criteris de correcció de les proves, s’aniran publicant progressivament al web Canal Universitats en el transcurs de la segona quinzena d’octubre.
Des del Departament de Recerca i Universitats es vol destacar la complexitat que implica cada any, des de fa més de 30, el procés d’elaboració de les proves d’accés a la universitat, i subratllar que la Comissió coordinadora de les PAU està treballant en el nou model des del mateix moment en què es va publicar la nova normativa estatal el passat mes de juny. En la confecció de les proves intervé professorat universitari i de Batxillerat, prop de 200 professors i professores.
Principals novetats de les PAU 2025
Des del Consell Interuniversitari de Catalunya es vol recordar el fet que les PAU s’adapten sempre al contingut del Batxillerat i, per aquesta raó, les proves són més competencials perquè també ho és el currículum de Batxillerat des de la reforma del 2022.
L’estructura general de les PAU no canvia. Constarà d’una part obligatòria o fase general, amb cinc exàmens corresponents a les matèries comunes de Batxillerat (Llengua i literatura catalana, Llengua i literatura castellana, Llengua estrangera, Història i Història de la filosofia, a triar) i la matèria obligatòria de la modalitat cursada.
La qualificació d’aquesta fase, juntament amb la nota mitjana de Batxillerat, amb una ponderació del 40% i del 60%, respectivament, determina la nota d’accés (fins a 10 punts). En la fase voluntària o específica, l’alumnat podrà examinar-se de fins a tres matèries de modalitat per a millorar la nota d’admissió (fins a 14 punts). Com els darrers anys, a més, la matèria de modalitat obligatòria examinada en la prova d’accés (fase general) es tindrà en compte en la fase d’admissió sempre que aquesta matèria hagi obtingut una qualificació igual a superior a 5 punts.
Opcionalitat i model més competencial
En les PAU 2025 es redueix l’opcionalitat en les proves. Així, l’examen de cada matèria tindrà un únic model, i no es podrà triar entre diverses opcions separades o tancades. Tot i així, en alguns apartats o exercicis hi podrà haver una opcionalitat interna.
Pel que fa a la tipologia de les preguntes de resposta tancada (tipus test) en un examen, aquestes no poden ser superior a un 30% i en aquest sentit, i el 70% restant de les preguntes han de ser de tipus obert o semi construït.
Pel que fa al model competencial, es continuarà potenciant en consonància amb el contingut del Batxillerat i tenint en compte que cada matèria té la seva idiosincràsia, la seva tradició docent i l’adaptació serà gradual.
Criteris de correcció
A partir d’ara, juntament amb els criteris de correcció específics de la matèria, en els exàmens, es valorarà també, a banda de l’adequació a la resposta, la coherència, la cohesió, la correcció gramatical, lèxica i ortogràfica i la presentació. Els criteris definitius per cadascuna de les matèries s’acabarà de fixar un cop finalitzades totes les reunions i s’aniran publicant progressivament amb els models definitius.
Incorporació noves matèries de modalitat a les PAU 2025
Enguany s’incorporen 4 noves matèries de modalitat a les proves (27 en total):
- Moviments culturals i artístics (batxillerat modalitat general)
- Tècniques d’Expressió Gràficoplàstica (batxillerat Arts, via Arts plàstiques)
- Dibuix tècnic aplicat a les Arts Plàstiques i el Disseny (batxillerat Arts, via Arts plàstiques)
- Cor i Tècnica Vocal (batxillerat Arts, via Música i arts escèniques)