1. Estarà dirigit per l’economista Martí Carnicer, que també coordinarà el Grup d’Experts que assessoraran el Departament d’Economia en tot el procés
  2. La consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, ha explicat que els experts “treballaran per dissenyar l’arquitectura del futur model, en coordinació amb el Departament d’Economia”
La consellera Romero durant l'entrevista
La consellera Romero durant l'entrevista
{"name":"2024/10/21/09/33/0acdd305-6a54-46b4-bc35-1f5cba7deba7.jpg","author":"Departament d'Economia i Finances","type":"0","location":"0","weight":169449}

La consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, ha posat en marxa el Programa per al disseny i implementació del nou model de finançament de la Generalitat de Catalunya, que estarà sota la direcció de l’economista Martí Carnicer i que tindrà vigència fins a la plena aplicació del nou sistema. Així ho ha avançat la consellera avui en una entrevista al programa Aquí Catalunya de la Cadena SER.

Aquest nou programa comptarà amb l’assistència tècnica del personal del Departament i amb l’assessorament d’un grup d’experts que també liderarà Carnicer, “i que treballaran per aterrar l’acord amb ERC i dissenyar l’arquitectura del que serà el nou model de finançament singular, en coordinació amb el Departament d’Economia”, ha explicat Romero.

Les funcions del programa per a la implementació del nou model són les següents:

a) Coordinar tots els treballs relatius al desplegament del nou model de finançament singular.

b) Dissenyar l’arquitectura del nou model de finançament de la Generalitat basat en l’aportació a les despeses de l’Estat a través d’un percentatge de participació en els tributs i d’una aportació a la solidaritat amb les altres comunitats autònomes.

c) Estudiar, a partir de les propostes tècniques que es formulin, els aspectes relatius a la gestió des de Catalunya dels tributs que actualment gestiona l’Agència Estatal d’Administració Tributària (Aeat).


Les funcions del Grup d’experts

Per la seva banda, el Grup d’Experts que assessoraran el Departament sobre el desplegament del nou sistema de finançament singular aportaran coneixement sobre altres models de finançament subcentrals, especialment aquells que tinguin algun tipus de singularitat; donaran suport als treballs a desenvolupar sobre el model de finançament singular i la seva implementació, i assessoraran sobre els diferents aspectes que es plantegin des del Departament d’Economia i Finances.

El Grup —dirigit per Martí Carnicer— estarà format per sis especialistes designats per la consellera d’Economia i Finances, tots ells amb reconeguda experiència en federalisme fiscal i en els models de finançament subcentrals de la hisenda pública. El Grup rebrà el suport tècnic de la Direcció General de Pressupostos.


Els experts

Martí Carnicer (director)

Llicenciat en Economia per la Universitat de Barcelona (1970-1975), ha estat secretari general del Departament d'Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya (2003-2010), diputat del Parlament de Catalunya en diverses legislatures, alcalde del Vendrell (1979-1994) i responsable de gestió pressupostària a Saint Gobain (L'Arboç).


Maite Vilalta Ferrer

Llicenciada i doctora en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de Barcelona. En l'actualitat és professora titular d'Hisenda Pública a la UB i membre de l'Institut d'Economia de Barcelona (IEB). Experta en federalisme fiscal i en hisenda autonòmica i local.


Vicent Soler Marco

Doctor en Economia per la Universitat de València i Research Scholar a la London School of Economics. Professor Titular d’Universitat d’Economia Aplicada a la Universitat de València. Catedràtic d’Economia Aplicada a la Universitat de València i degà de la Facultat d'Economia a la Universitat de València (2012-15). Ran de la jubilació el 2019, és Catedràtic Honorari de la Universitat de València. President d’ADEIT Fundación Universidad-Empresa de la Universitat de València. President del Consell Social. President del Consell Social a la Universitat de València. Va ser conseller d'Hisenda i Model Econòmic a la Generalitat Valenciana (2015-2022).


Alejandro Esteller Moré

Catedràtic d’Hisenda Pública de la UB, i professor adjunt de la UOC. Co-director de Recerca de l'Institut d’Economia de Barcelona (IEB) en Anàlisi de Sistemes Fiscals. Coeditor executiu d'Hacienda Pública Española i Editor associat d'Investigaciones Regionales.


Marta Espasa Queralt

Doctora en Economia per la Universitat de Barcelona. Professora d’hisenda pública en aquesta universitat i investigadora de l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB). Especialista en economia pública, finançament autonòmic i local, balances fiscals i redistribució territorial. Ha estat membre de diversos grups d’experts per a l’elaboració de la balança fiscal de Catalunya de la Generalitat de Catalunya. Ha estat secretària d'Hisenda (2018 - 2024) i directora general de Tributs i Joc (2018) de la Generalitat.


Joan Ramon Rovira Homs

Màster i doctor en Economia per la Universitat de Manchester i Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona, és professor d’Economia del Sector Públic de la UPF. Cap del Gabinet d’Estudis Econòmics i d’Infraestructures de la Cambra de Comerç de Barcelona, és vocal en els òrgans de govern de diferents institucions de l’àmbit econòmic a Catalunya.


Jesús Ruiz-Huerta Carbonell

Catedràtic d'Economia Aplicada per la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid. Ha estat professor de la Universitat Complutense de Madrid i de Salamanca (on va ser vicerector d'Economia), així com director de l'Institut d'Estudis Fiscals entre els anys 2004 i 2008.

Ha estat consultor de la UE i de CEPAL i professor en cursos universitaris de diversos països llatinoamericans i el Canadà. És Research Fellow de l'Institut CIRÀ del Canadà i Doctor Honoris Causa per la Universitat Continental del Perú.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 47603