1. El servei compartit comprèn una extensa àrea formada per 36 municipis catalans i 46 d’aragonesos
  2. El SEM i 061-Aragó activen els recursos assistencials disponibles més propers a l’incident amb independència de la residència de l’usuari o la titularitat del recurs

El Govern ha aprovat la subscripció del conveni de col·laboració entre el Govern d'Aragó i la Generalitat de Catalunya per a l'assistència sanitària en urgències i emergències a la zona limítrof entre les dues comunitats, a la Franja de Ponent. Els dos governs col·laboren en la resolució de les urgències i emergències sanitàries de les poblacions que configuren la franja territorial limítrofa entre elles (36 municipis de Catalunya i 46 de l’Aragó) i aporten els recursos assistencials que tenen situats en la zona amb el dispositiu òptim en cada cas, però mantenint l’autoritat de cada comunitat sobre aquells que els són propis.

L’assistència regulada en aquest conveni la presta, per la part catalana, fonamentalment el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM-061), entitat adscrita al Departament de Salut. Per la part aragonesa, el servei el dona fonamentalment la institució Urgències i Emergències Sanitàries 061 ARAGÓ (061-ARAGÓ), així com, si és el cas, els respectius mitjans i serveis d’atenció primària o els que els respectius serveis de salut determinin per a aquestes funcions.

Aquest conveni no modifica les competències sobre l’atenció sanitària que els són pròpies a cada comunitat autònoma. Les relacions entre els dos governs es plantegen en termes de col·laboració institucional i reciprocitat. En aquest sentit, aquest conveni no genera drets i obligacions de contingut econòmic mútuament exigibles en virtut de la seva subscripció, sens perjudici de la plena aplicabilitat de la normativa general.

Col·laboració des del 2005

La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran es caracteritza per ser un territori amb una gran dispersió de població la qual, juntament amb les difícils comunicacions, marca i influeix directament la distribució dels recursos sanitaris. D’altra banda, el seu caràcter marcadament fronterer amb l’Aragó, compartit amb la Regió Sanitària Lleida i la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, genera una especificitat pel que fa als fluxos de població entre zones limítrofes i l’ús dels dispositius sanitaris catalans i dels territoris veïns.

El 29 d’abril de l’any 2005, Catalunya i l’Aragó van signar un primer conveni específic referent a l’assistència sanitària en urgències i emergències que s’aplica a la zona geogràfica de la Franja, el qual va ser actualitzat l’any 2018. Aquesta col·laboració, que es materialitza a través del servei Urgències i Emergències Sanitàries 061 Aragó i el SEM, està plantejada en termes d’estabilitat i perdurabilitat en el temps i es va renovant periòdicament. L’actual conveni té una durada de quatre anys renovables per quatre anys més.

Així doncs, el conveni havia deixat d’estar vigent i, per tant, l’interès públic fa imprescindible la subscripció d’un nou conveni, la qual cosa permet que ambdues administracions continuïn compartint la resolució de les urgències i emergències sanitàries de les poblacions que configuren la Franja, mitjançant l’activació del recurs disponible més proper a l’incident amb independència de la residència de l’usuari o la titularitat del recurs.