1. El Departament de Territori i l’Ajuntament signaran un conveni amb els col·legis professionals per analitzar les causes concretes que van produir l’enfonsament de l’edifici, assegurar l’estat de la resta de blocs i adoptar una solució per a les finques
  2. Avui s’ha reunit a Badalona el gabinet de crisi creat pel Departament de Territori i on també s’hi han incorporat l’Ajuntament, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el Departament d’Interior i la Secretaria de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana


TER
La consellera de Territori, Ester Capella, l'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, i el vicepresident executiu de l’AMB, Antoni Balmón, durant la reunió d'avui.
{"name":"2024/02/26/17/00/1f160b9e-b264-4fc1-9381-cd3b31335928.jpg","author":"TER","type":"0","location":"0","weight":102007}

El Departament de Territori es farà càrrec al 50% del cost de les inspeccions dels 420 habitatges que formen l’illa d’edificis del bloc del carrer Canigó, 9, del barri del Raval de Badalona enfonsat el 6 de febrer passat. Així ho ha explicat la consellera de Territori, Ester Capella i Farré, després de la reunió del gabinet de crisi creat pel Departament de Territori i que s’ha reunit a Badalona. A aquest gabinet s’hi han incorporat avui l’Ajuntament, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el Departament d’Interior i la Secretaria de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana. L’objectiu és donar una resposta unitària i conjunta que impliqui les diferents administracions.

Per a la realització de les inspeccions se signarà properament un acord entre la Generalitat, l’Ajuntament i els col·legis professionals d’arquitectes, arquitectes tècnics i enginyers amb l’objectiu d’establir el marc d’actuacions que hauran de realitzar els professionals, així com els tècnics que ha contractat l’Ajuntament de Badalona, per tal d’efectuar una diagnosi única del que va provocar l’enfonsament de l’edifici i que doni lloc a una acció comuna de les tasques que, si s’escau, s’hagin de dur a terme. Capella ha apuntat que sota aquest conveni s’avaluarà la seguretat estructural dels edificis de la mateixa illa de cases, que tenen tots les mateixes característiques constructives i, en el cas de les finques desallotjades, en quines condicions es pot considerar segur el retorn de les famílies afectades.

Per a la consellera, aquest acord deixa palès que “el Govern no es mira les coses des de fora, sinó que estem al costat buscant solucions i des del primer moment els nostres equips han anat treballant”. La consellera ha remarcat que aquestes tasques d’inspecció, “per a les quals el Govern aportarem més de la meitat dels recursos”, són importants perquè “ens permetran tenir una radiografia exacta del que està passant i definir, encara més, les línies futures de subvencions i, per tant, les línies sobre les quals ha d’anar l’arranjament del parc d’habitatges de Catalunya”.

Capella també ha recordat que la implicació de la Generalitat està centrada, a més, a “donar resposta a les persones que s’han quedat sense habitatge en aquests moments, a través de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. La consellera ha emfasitzat que, sobretot, no es tracta de tenir una “solució estàndard”, sinó d’adequar la resposta a les diverses realitats que “vagi més enllà d’un reallotjament a curt termini”, perquè “no podem decidir sense saber què els passa a les persones que han hagut de marxar de casa seva, perquè casa seva s’ha esfondrat”. La titular de Territori ha valorat la importància de posar en marxa aquestes mesures com “la materialització de cap a on hem d’encarar les possibles solucions”.

Un cop finalitzada la reunió, la consellera s’ha desplaçat al carrer Canigó, on es va esfondrar l’edifici.

3  

Imatges

Foto 1

Foto 1 102007

Foto 2

Foto 2 129786

Foto 3

Foto 3 181821