• El Pla de xoc serà un primer pas per modernitzar les infraestructures existents, adequar-les a normativa i millorar-ne la seva eficiència mediambiental

• El conseller d’Esports també ha remarcat la importància de millorar els processos administratius, simplificant-los i facilitant el dia a dia del sector esportiu

• L’Esport 360 posa en valor la transversalitat de l’àmbit i aposta per fomentar l'accés a l'esport durant tot el cicle de vida, des dels infants, passant pels adults fins a les persones grans, així com iniciatives que facilitin la pràctica esportiva per a persones amb discapacitat

El conseller d’Esports, Berni Álvarez, ha comparegut avui per primer cop al Parlament de Catalunya per explicar les línies d’actuació del Departament d’Esports, conselleria de nova creació en l’executiu català. “El treball en equip és imprescindible per a què l’engranatge funcioni correctament, per això treballarem colze a colze amb aquesta Comissió per posar encara més en valor l’esport i l’activitat física a Catalunya com a pilars per a la cohesió social, la salut i el desenvolupament econòmic”, ha explicat a l’inici de la seva intervenció.

Durant la compareixença, el conseller ha anunciat que una de les primeres mesures serà un Pla de xoc per adequar la xarxa d’infraestructures esportives, amb la participació activa dels ajuntaments i les diputacions. L’objectiu d’aquesta iniciativa és modernitzar i actualitzar instal·lacions per tal que “s’adaptin a les necessitats dels esportistes, des de l'esport base fins als esports d'elit, amb criteris de sostenibilitat”, ha remarcat Álvarez. En els casos que sigui necessari, s’estudiarà la viabilitat d’invertir en la construcció de noves instal·lacions en aquelles zones que ho necessitin, perquè l’esport ha d’estar a l’abast de tothom, ha apuntat.

Una altra de les línies prioritàries del nou departament serà la d’establir una col·laboració més estreta entre els ajuntaments, els clubs, les federacions i altres agents esportius per optimitzar els recursos i millorar els processos administratius. “Aprofitant la creació de la nova conselleria, aprofundirem en la millora dels procediments per assolir un departament més eficient, que sigui capaç de digitalitzar i simplificar els tràmits en benefici de les entitats esportives”, ha remarcat Berni Álvarez.

L’Esport 360 és una aposta de la conselleria per disposar de polítiques inclusives que fomentin l'accés a l'esport al llarg de tot el cicle de vida. Això contempla programes per infants, adults i persones grans, així com iniciatives que facilitin la pràctica esportiva per a persones amb discapacitat. Segons ha traslladat el conseller, “hem de lluitar per aconseguir que l’esport sigui una eina social i perquè tothom tingui accés a la pràctica esportiva. D’aquesta manera, dotarem l’activitat física d’una transversalitat que ara mateix no té”.

sge{"name":"2024/09/26/12/43/38e72fb3-acfc-4380-8bae-900b9c1ef46b.JPG","author":"sge","type":"0","location":"0","weight":1158542}

Recepta Esportiva

El Govern vol posar en marxa la Recepta Esportiva, és a dir, integrar l’esport dins del sistema sanitari, i un dels passos més importants que es farà serà impulsar la prescripció d’activitat física des dels centres d’atenció primària. “Per tant, els professionals sanitaris no només prescriuran medicaments, sinó també exercici físic com a part del tractament de diverses malalties, des de la hipertensió fins a la reducció de l’estrès i l’ansietat, com ja indiquen diversos estudis de dues universitats catalanes”, ha destacat el conseller.

L’esport com a motor econòmic i turístic

El conseller ha posat sobre la taula la importància del turisme esportiu, el qual “és una altra de les nostres fortaleses, ja que genera un impacte econòmic de gran importància per a Catalunya”. En aquest sentit, es continuarà potenciant el turisme esportiu, amb esdeveniments internacionals que situïn Catalunya com a destinació esportiva de referència. A través del turisme esportiu, la creació de noves indústries relacionades amb l’esport, la innovació tecnològica i la promoció d’activitats sostenibles, l’esport contribueix de manera decisiva a la creació de riquesa i ocupació en tots els àmbits territorials del país.

Reconeixement i accés de les dones en el món esportiu

El titular del Departament d’Esports ha afirmat que la presència de la dona en l’esport continua sent un repte important a Catalunya, ja que persisteixen desigualtats tant en la pràctica esportiva com en els àmbits de gestió i lideratge. Per aquest motiu, la promoció de la igualtat de gènere en l’esport és una prioritat de la nova conselleria, amb l’objectiu de garantir que totes les dones i nenes puguin accedir a la pràctica esportiva en igualtat de condicions i ocupar llocs de responsabilitat dins de les entitats i organitzacions esportives.

Nou marc legislatiu adaptat a la realitat esportiva

Berni Álvarez també s’ha referit a l’actual Llei de l’Esport de Catalunya, de l’any 2000, “Ja no reflecteix adequadament la realitat del sector esportiu al segle XXI. El primer pas fonamental és l’aprovació d’una nova Llei de l’Esport i l’Activitat Física que reculli mesures per a la promoció, difusió i projecció de l’esport i l’activitat física a Catalunya. Aquesta nova normativa ha de tenir en compte no només la pràctica esportiva federada, sinó també l’esport de base, el turisme esportiu, l’esport recreatiu i l’activitat física com a element essencial per a la salut i el benestar de la població”, ha traslladat davant de la Comissió del Parlament.

Álvarez també ha exposat la necessitat de treballar en una Llei de mecenatge Esportiu que promogui la col·laboració entre el sector públic i privat per al desenvolupament de l’esport, així com l’elaboració de la Llei reguladora del sector esportiu, com a eina fonamental per garantir una regulació clara i efectiva de totes les entitats i agents que participen en el món esportiu a Catalunya.

“L’esport ens ensenya a treballar en equip, a lluitar per superar els obstacles i a celebrar tant els èxits com els aprenentatges que sorgeixen de les dificultats. És aquest esperit el que volem impregnar en totes les nostres polítiques públiques. Perquè apostar per l’esport no només significa millorar la salut i el benestar de la nostra població, sinó també construir una Catalunya més forta, més cohesionada i més preparada per als reptes del futur”, ha conclòs el conseller d’Esports.

1  

Imatges

Intervenció del conseller Berni Álvarez al Parlament de Catalunya

Intervenció del conseller Berni Álvarez al Parlament de Catalunya 1158542