- El conseller Nadal destaca que, amb aquesta nova, Catalunya disposa per primer cop en un mateix repositori de "tots els recursos per comprendre el món del coneixement de Catalunya”
- El desplegament del sistema de recerca i universitats es concreta en un total de 459 punts que permeten accedir a informació oficial i actualitzada sobre els estudis universitaris o les grans infraestructures de recerca
El Mapa del Coneixement de Catalunya, impulsat pel Departament de Recerca i Universitats, apropa a la ciutadana tota l’activitat científica i acadèmica que es realitza al nostre país gràcies a una eina de geolocalització que permet accedir a la informació dels diferents centres i infraestructures de recerca. També s'hi pot consultar l’oferta formativa de les 12 universitats catalanes, que es desenvolupa en facultats i escoles d’arreu del país.
El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha presentat avui aquest projecte que ofereix aquesta representació geogràfica del desplegament del sistema de recerca i universitats de Catalunya, que es concreta en un total de 459 punts, 265 dels quals corresponen a l’àmbit de l’ensenyament superior i els altres 194 al de recerca.
Acompanyat pel cap de l’Àrea de Suport a la Planificació, Anàlisi i Avaluació del Departament, Francesc Abad i Esteve, el conseller Nadal ha destacat que amb aquesta nova eina “passem a disposar per primer cop en un mateix repositori de tots els recursos per comprendre el món del coneixement de casa nostra. Apamem visualment la realitat, posem sobre el mapa les dades de la recerca i la universitat i, el més important, ho presentem de la forma més accessible possible per al conjunt de la societat”.
Per al conseller de Recerca i Universitats es tracta d’una eina “de gran valor, amb informació actualitzada en temps real, que reflecteix les concentracions demogràfiques i, alhora, en termes territorials ens ajuda a entendre la presència del sistema de coneixement al llarg del país”.
El Mapa, accessible a través del web del Departament de Recerca i Universitats en versió escriptori, situa en el territori les 459 localitzacions del sistema de recerca i universitats de Catalunya i ofereix aquesta informació a la ciutadania de manera fàcil i intuïtiva. La persona interessada pot buscar la informació per ubicació (per exemple, “vull saber quins centres hi ha a les Terres de l’Ebre”) o per tipus d’estudis o missió dels centres (“vull saber on puc estudiar Medicina” o bé “vull conèixer els instituts de recerca que hi ha a Tarragona”). Així mateix, es poden fer consultes a través dels filtres de la part superior o bé clicant dins del mateix mapa.
El mapa és compatible i s’integra amb la resta d’eines d’informació pública de les que ja disposa el Departament de Recerca i Universitats com, per exemple, Canal Universitats. En aquest sentit, si l’usuari o usuària del mapa clica en l’oferta d’estudis que s’ofereixen en una facultat determinada, té a la seva disposició l’enllaç a la fitxa d’aquests estudis de Canal Universitats on podrà consultar la nota de tall o nombre de crèdits que l’integren, entre d’altra informació. Així mateix, disposarà de l’enllaç per anar a la web de la facultat.
L’objectiu d’aquest mapa és oferir informació de manera fàcil a la ciutadania i, fer-ho, integrant eines ja consolidades per garantir que les dades sempre siguin correctes i actualitzades.
Les dades del sistema de coneixement català
El Mapa del Coneixement dona una visió global del sistema de recerca i universitats, i mostra la seva implementació en el territori. Així, 25 comarques catalanes tenen almenys un centre docent universitari o un centre on es fa recerca:
- 19 comarques tenen almenys un centre on es fa recerca: Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Baix Llobregat, Barcelonès, Garrigues, Gironès, Maresme, Montsià, Pallars Jussà, Pla d'Urgell, Segrià, Selva, Solsonès, Tarragonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental.
- 18 comarques tenen, com a mínim, un centre docent universitari: Alt Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Garraf, Gironès, Maresme, Montsià, Osona, Segrià, Tarragonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental.
El sistema de recerca i universitats de Catalunya està format per:
- 59 centres de recerca, 42 dels quals són centres CERCA.
- 12 universitats on es poden cursar estudis oficials.
- Tres grans infraestructures cientificotècniques: el Barcelona Supercomputing Center, el Sincrotró Alba i el Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica.
- 11 infraestructures cientificotècniques singulars.
- Tres observatoris astronòmics.
- 16 parcs científics i tecnològics.
- 31 municipis amb centres universitaris.
- 1.436 titulacions universitàries.
- Més de 1.500 grups de recerca reconeguts.