Joana Ortega

La vicepresidenta denuncia la falta de lleialtat institucional del Govern espanyol en l'incompliment dels pagaments pendents

query_builder   23 maig 2012 20:40

event_note Nota de premsa

La vicepresidenta denuncia la falta de lleialtat institucional del Govern espanyol en l'incompliment dels pagaments pendents

  • Joana Ortega ha denunciat que el Govern central centrifuga l’esforç d’ajust a les comunitats autònomes, quan l’administració estatal és la principal responsable, i ha recordat que Catalunya fa més d’un any i mig que està aplicant un pla de contenció de la despesa
La vicepresidenta del Govern durant la seva intervenció al Parlament de Catalunya
 
La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha denunciat públicament la falta de lleialtat institucional per part del Govern espanyol en l’incompliment constant dels pagaments pendents que té amb Catalunya, com són la disposició addicional tercera corresponent als anys 2008 i 2009, la reducció de les inversions fins a un 45% respecte l’any anterior, i la reducció de les partides corresponents a les transferències competencials en Salut i Ensenyament, entre d’altres.
 
Ortega ha fet aquestes declaracions en el marc del Parlament durant una interpel·lació sobre el deute de l’Estat, on ha criticat que el pla d’ajust que ha elaborat el Govern central per complir amb la reducció de dèficit, el qual obliga al Govern català a fer un ajust també de 1.500 milions d’euros addicionals, s’ha fet “sense diàleg, sense escoltar i ignorant les competències que tenen els diversos Governs autònoms”.
 
En aquest sentit, la vicepresidenta ha explicat que el Govern català discrepa d’aquest ajust perquè “centrifuga l’esforç a les comunitats autònomes, i al món local, quan l’administració estatal és la principal responsable, perquè penalitza les mesures de reactivació econòmica i perquè manté partides prescindibles, mentre redueix les partides prescindibles”. A la vegada, també ha volgut denunciar que aquest pla d’ajust és inequitatiu, i ha remarcat “que no pot situar a totes les Comunitats Autònomes al mateix nivell d’esforç quan hi ha administracions com la catalana, que ja fa més d’un any i mig que està aplicant un pla de contenció de la despesa”.
 
Sobre aquesta centrifugació del dèficit, la vicepresidenta ha explicat que la Generalitat ha hagut de pagar 78 milions d’euros pels desplaçats sanitàriament, als que l’Estat només n’ha aportat 23. També ha denunciat que l’estat ha eliminat el 100% dels diners per a l’atenció a famílies i a infància, un 98% dels diners per a cofinançar les places d’escola bressol, el 100% del fons per a les polítiques d’integració de la immigració i ha reduït el 99% els diners destinats a l’increment de l’èxit escolar i la formació permanent de professors, i el 68% dels diners destinats a innovació universitària i campus d’excel·lència.
 
Durant la interpel·lació, la vicepresidenta Ortega ha deixat clar que el Govern aplicarà el pla d’ajust del Govern central per qüestió de responsabilitat i per evitar la intervenció del país, però ha garantit que no es traspassaran les línies vermelles en la defensa de l’estat del benestar. Ortega ha explicat que el Govern ha minimitzat l’impacte d’aquest ajust intentant mantenir la provisió i la qualitat dels serveis socials i sense renunciar a les polítiques de reactivació econòmica.
 
En aquest sentit, la vicepresidenta ha fet un reconeixement i agraïment a l’esforç que tots els ciutadans del país han realitzat i realitzen cada dia, demostrant un elevat grau de maduresa social i de responsabilitat ciutadana, i ha fet una menció especial a l’esforç dels empleats públics.
 
A la vegada, ha volgut recordar que Catalunya  parteix d’una situació de dèficit fiscal respecte Espanya, on els ciutadans catalans no només són els que més  aporten, sinó també als que més esforç se’ls està exigint. Davant d’aquesta situació, ha fet una crida a les forces polítiques i a la societat civil per generar el gran consens polític i social necessari per obtenir el pacte fiscal que Catalunya es mereix.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined