Policies

El Govern ofereix formació especialitzada i diferenciada a través de l'Escola Policia i l'Escola de Bombers i Protecció Civil

query_builder   11 juny 2012 07:58

event_note Nota de premsa

El Govern ofereix formació especialitzada i diferenciada a través de l'Escola Policia i l'Escola de Bombers i Protecció Civil

  • Els dos centres estan dirigits per profssionals de la màxima línia de comandament i ofereixen formació bàsica, especialitzada, contínua i de promoció

 

  • En paral·lel el Govern ha impulsat un ambiciós pla per potenciar la formació als dos centres

 

 

 
Formació especialitzada, diferenciada i d’alta qualificació per als professionals de seguretat i emergències del país. Amb aquest objectiu el Govern ha posat en marxa l’Escola de Policia i l’Escola de Bombers i Protecció Civil, que pretén donar resposta a les necessitats formatives diferenciades d’aquests col·lectius. Els centres estan dirigits per dos professionals de la màxima línia de comandament i ofereixen formació bàsica, especialitzada, contínua i de promoció.

La formació policial i d’emergències s’impartia fins ara sota el paraigua de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC). Després de quatre anys de funcionament, s’han evidenciat les necessitats formatives diferenciades que tenen els dos col·lectius i la importància de donar-hi resposta, visualitzant aquests dos grans àmbits de formació. Davant d’això, el Departament d’Interior ha reestructurat l’Institut i ha recuperat l’Escola de Policia i l’Escola de Bombers i Protecció Civil.

L’Escola de Policia està dirigida pel comissari dels Mossos d'Esquadra, Antoni Permanyer, mentre que l’inspector del cos de Bombers de la Generalitat, Josep Maria Juncosa, es fa càrrec de l’Escola de Bombers i Protecció Civil. Una de les novetats importants és que, per primer cop, l’Escola de Bombers ofereix un tractament específic i diferenciat a la formació que han de seguir els professionals de l’àmbit de la protecció civil.


Millora en la formació

En paral·lel a la posada en marxa dels dos centres, el Govern ha impulsat un ambiciós pla per potenciar la formació contínua, l’especialitzada, la universitària i l’aprenentatge electrònic. A partir d’ara, s’imparteix el que es coneix com a formació per competències. Es tracta d’un model d’aprenentatge basat en tres eixos: el coneixement teòric, el coneixement pràctic i el desenvolupament de les habilitats i actituds necessàries per actuar amb eficàcia i eficiència.

S’han inclòs millores importants en tots els àmbits de formació. Algunes de les més destacades són les següents:

-    Formació bàsica per a policies. S’imparteix anglès de forma obligatòria, augmenten les hores destinades a exercicis pràctics i són obligatoris tots els seminaris.

-    Curs de formació bàsica per a bombers. L’estructura i els continguts del curs s’han adaptat als requeriments de la titulació de Grau mitjà de Formació Professional. Un cop superades les hores de formació continuada necessàries, podran obtenir la titulació, cosa que permetrà als bombers funcionaris obtenir un títol equivalent al dels policies.

-    Formació dels bombers voluntaris. S’ha ampliat l’oferta de cursos adreçats específicament als bombers voluntaris, en una mostra del compromís del Departament d’Interior de treballar conjuntament amb aquest col·lectiu i de potenciar-ne la formació especialitzada. Així, s’incrementen cursos d’incendis d’interior, rescats en accidents de trànsit, conducció, instal·lacions o cartografia i orientació, entre d’altres.

-    Formació universitària en seguretat . Amb l’objectiu d’aprofundir en la professionalització dels cossos de seguretat, el Govern potencia la formació universitària d’aquest col·lectiu. Així, es creen programes de formació superior propis o bé en col·laboració amb centres universitaris. Un exemple d’aquesta cooperació és la posada en marxa el curs vinent del màster de Direcció estratègica de la seguretat i policia, en col•laboració amb la Universitat de Barcelona (UB).

-    Aprenentatge electrònic. Ha esdevingut una eina essencial que, a més, ha de permetre afavorir la descentralització de determinades activitats formatives. Així, s’ha creat el campus ISPC en xarxa i s’ha reconceptualitzat l’oferta formativa del centre per integrar-hi components d’aprenentatge en línia.

-    Formació per a la direcció i els comandaments. L’Institut facilita als responsables policials, de bombers i de protecció civil les eines i les tècniques per gestionar i potenciar els equips i per garantir una presa de decisions eficient. Enguany, s’ha reforçat amb programes específics per donar suport al desenvolupament personal i directiu dels comandaments.


L’Institut de Seguretat Pública de Catalunya va més enllà de la formació dels cossos de Mossos, Bombers i Protecció Civil. Ofereix també formació a mida, adreçada sobretot a municipis (policies locals, tècnics o càrrecs electes d’ajuntaments) i sectors empresarials i de la societat civil.

Com a centre de creació i transferència de coneixement del sistema de seguretat pública del país, promociona l’estudi i la recerca en aquest àmbit. En aquest context s’emmarca l’Escola d’Estiu, que organitza per segon any consecutiu i que té com a objectiu aprofundir en el coneixement d’aspectes concrets del sistema, difondre els pilars i els valors del servei, generar sinergies entre els diferents operadors i potenciar la creació de xarxes estables de col·laboració entre professionals. L’edició d’enguany, que se celebrarà el proper mes de juliol, està centrada en l’espai públic, el seu ús i la seva seguretat.

En aquest sentit, la cooperació internacional és una altra pota fonamental de l’Institut, que participa en projectes i activitats de diferents institucions europees amb l’objectiu de mantenir xarxes de cooperació en seguretat i emergències i potenciar així la seva projecció exterior. A més, impulsa actes i jornades monogràfiques per apropar el coneixement sobre seguretat i emergències, potenciar el debat i aprofundir la relació entre els diferents professionals del sistema de seguretat pública del país.

Per a més informació: Model integral de les emergències al Pla de Govern 2011-2014.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined