El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquesta tarda que el futur de Catalunya no ha de passar per “ser un país aïllat i desconnectat”, perquè és un país europeu, que forma part de la realitat mediterrània, però ha reivindicat que “volem decidir lliurement el nostre futur”.
El cap de l’Executiu ha assegurat que aquesta reivindicació de poder decidir el nostre futur cada cop està més arrelada a Catalunya i, en aquest sentit, ha assegurat que “és bo que hi hagi una gran manifestació” l’11 de setembre. Artur Mas ha reiterat que si no fos el president de la Generalitat també seria a la manifestació, però ha assegurat que és importants que cadascú faci el seu paper i el seu, ha dit, “com a president de tots els catalans, és fer de president d’un país sencer i procurar que la unitat del país la representi precisament la màxima institució”.
En referència a la transició nacional que està experimentant el país, el cap de l’Executiu ha destacat que cal tenir present que processos com aquest “són complicats, tenen conseqüències i requereixen que tothom tingui la capacitat i la resistència per aguantar tot el que això signifiqui”. “No és un joc de criatures”, ha manifestat, tot i mostrar-se convençut que “quan vinguin els problemes, la gent i el país aguantarà”.
Suport del Govern als pobles petits
El president ha fet aquestes declaracions durant la visita que ha fet al municipi de Tarrés, a la comarca de les Garrigues. La visita ha suposat la primera que ha fet un president de la Generalitat al poble al llarg de la seva història i ha servit perquè el cap de l’Executiu reivindiqués que “els pobles petits tenen la seva raó de ser”.
El president Mas ha assegurat que el debat que ha sorgit recentment sobre si els municipis amb menys habitants han d’eliminar-se “és un debat que sempre es fa des dels despatxos de les grans ciutats per part de gent que no coneix el país i mai ha trepitjat el territori”. I ha assegurat que el Govern té clar que “un país és la seva gent i el seu territori i que els pobles tenen dret a viure i a mantenir la seva personalitat, la seva identitat i la seva manera de fer les coses”. “En aquest sentit – ha afirmat-, tindreu un Govern que us ajudarà”, però també ha reclamat la necessitat de treballar en “noves idees per administrar els recursos públics de la millor manera i en benefici de tothom”.
Artur Mas, acompanyat de l’alcalde de Tarrés, Ramon Maria Arbós; del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; del delegat de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, així com dels membres del consistori, ha inaugurat les obres de millora del carrer Montserrat. La via és el carrer principal de la població i, fins l’any 2008, era l’antiga carretera LV-2014. Durant un any s’han executat les obres per a millorar una part important del tram urbà d’aquest carrer, finançades a través del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC).
En el decurs del seu discurs, el president també ha fet referència a la decisió que ha pres aquesta tarda el Banc Central Europeu assegurant que és “molt significativa” perquè aconseguirà “alleugerir una mica la pressió que hi ha per obtenir recursos i poder fer les coses d’una manera millor per part dels governs”. La decisió, ha assegurat, “va en la bona línia”, perquè “si tenim una moneda única ha de servir perquè puguem viure amb un mínim de tranquil·litat i que a final de mes poc o molt puguem atendre els pagaments que ens toquen”.
Inauguració de FiraTàrrega 2012
En la seva visita a les Terres de Lleida, el president també ha presidit l’acte inaugural de la 32a edició de la Fira de teatre al carrer de Tàrrega que s’ha celebrat a La Llotja, el pavelló firal on s’ubiquen les diferents empreses distribuïdores d’espectacles.
Durant el seu discurs, el president ha destacat el fet que una població com Tàrrega sigui avui “la fira de referència de les arts escèniques de tot l’Estat” i ha remarcat que això “demostra que la màxima ambició no depèn de la grandària, sinó de ser molt bo”. El president ha situat la Fira com un exemple de les grans coses que pot arribar a fer Catalunya i ha reivindicat la dimensió econòmica de la cultura. “Els països més avançats tenen empreses culturals de referència”, ha manifestat, assegurant que “el paper de la cultura també ha de ser ajudar al país des del punt de vista econòmic”.
En referència al moment actual que viu Catalunya, Artur Mas ha subratllat que “la societat està en una ebullició important”. “Hi ha molta gent amb ganes de fer coses i amb projectes interessants i això és el que obre l’esperança a donar la volta a la situació complicada que estem afrontant”, ha declarat.
L’acte ha comptat també amb la presència de l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló; del director de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i Música, Miguel Ángel Recio; del president de la Diputació de Lleida, Joan René, entre d’altres personalitats.
La visita del president a les Terres de l’Ebre ha acabat a Penelles, on ha presidit l’acte del 15è aniversari de l’Associació de Fabricants i Exportadors de Maquinària Agrícola de Catalunya (FEMAC).