- ‘Viure al Poble Més’ és un programa per millorar la qualitat de vida i el benestar de la població dels municipis petits i mitjans i, en especial, de les zones rurals de Catalunya
- Està destinat a localitats de fins a 3.000 habitants que requereixen atenció especial per tenir problemes demogràfics, econòmics i socials
El Govern de la Generalitat ha resolt una nova convocatòria del programa d'ajut al món local, ‘Viure al Poble Més’, a través del qual invertirà en 19 municipis catalans per a la seva regeneració urbana i rural.
‘Viure al Poble Més’ és un programa per millorar la qualitat de vida i el benestar de la població dels municipis petits i mitjans i, en especial, de les zones rurals de Catalunya. Es tracta d’un instrument d’intervenció integral per afavorir la instal·lació i desenvolupament d’activitat econòmica o d’iniciatives emprenedores que permetin la dinamització i l’augment del desenvolupament local dels municipis catalans amb un menor nombre d’habitants. Està destinat a municipis de fins a 3.000 habitants que requereixen atenció especial per tenir problemes demogràfics, econòmics i socials, derivats de la manca d’activitat econòmica i la degradació urbana, la dificultat d’accés a infraestructures, l’abandonament, el despoblament o la manca d’oportunitats laborals.
Amb el programa ‘Viure al Poble Més’, el Departament de Governació i Relacions Institucionals pretén contrarestar els problemes de caràcter demogràfic, econòmic i social que presenten els municipis més petits. D’aquesta manera, el programa incideix en una clara línia socioeconòmica: la potenciació i valorització del patrimoni cultural dels territoris i de les infraestructures de caire turístic o econòmic que pretenguin la regeneració integral de zones degradades.
L’objectiu general és bastir una estratègia promoguda des de la pròpia Administració local per fer possible l’aparició de noves iniciatives econòmiques per augmentar el desenvolupament. A més d’afavorir la cohesió territorial i evitar-ne la despoblació, els objectius perseguits són: crear noves expectatives laborals i econòmiques, fomentar el creixement econòmic des d’un punt de vista sostenibles i fent ús dels recursos endògens per diversificar l’activitat de l’entorn local i rural, millorar la qualitat de vida i el benestar de la població a les zones rurals, i promocionar estratègies adients per al desenvolupament integral d’aquests territoris.
Línies d'actuació
- Projectes integrats per la regeneració urbana i rural: projectes de regeneració de zones urbanes i rurals degradades, adequació i integració dels nuclis de població i, especialment, desenvolupament de programes integrals que comportin una millora social, urbanística i econòmica del nucli de població i actuacions de caràcter integral destinades a la rehabilitació física, el foment del benestar social i la dinamització econòmica de les àrees urbanes immerses en un procés de regressió urbanística lligat a problemes demogràfics, socials o econòmics.
- Valorització, protecció i conservació del patrimoni cultural: actuacions integrals, entre altres, de millora, conservació i dotació d’equipaments, monuments, paratges d’interès cultural i de restauració de béns mobles de museus i conjunts historicoartístics. Projectes de millora i/o restauració del patrimoni arquitectònic típic d’una zona i que tingui la declaració de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), per ser destinats a usos culturals.
- Ajuts per millorar els serveis turístics: actuacions integrals, entre altres, de millora dels accessos a espais d’interès turístic; de creació d’espais d’informació turística o oficines de turisme i de millora de l’equipament de les oficines actuals; de millora de la senyalització turística i d’embelliment dels entorns turístics; de creació de centres d’interpretació turística; de desenvolupament de plans i campanyes de dinamització i promoció turística, etc.
Projectes subvencionats
En aquesta nova convocatòria els municipis que rebran finançament són: Bossòst (Vall d'Aran), Carme (Anoia), Duesaigües (Baix Camp), Estany (Bages), Granada (Alt Penedès), Guardiola de Berguedà (Berguedà), Odèn (Solsonès), Pau (Alt Empordà), Penelles (Noguera), Pera (Baix Empordà), Puigdàlber (Alt Penedès), Riba-roja d'Ebre (Ribera d'Ebre), Riudecols (Baix Camp), Sant Aniol de Finestres (Garrotxa), Torre de l'Espanyol (Ribera d'Ebre), Vall de Cardós (Pallars Sobirà), Vallgorguina (Vallès Oriental), Vila-sana (Pla d'Urgell) i Vilademuls (Pla de l'Estany).
Finançament
La convocatòria d’ajuts té un pressupost de 9.100.000 euros. Els Fons Europeus per al Desenvolupament Regional (FEDER) hi aporten 7 milions d’euros i el Departament de Governació i Relacions Institucionals, els 2,1 restants, que es corresponen al 15% de la despesa subvencionable total.