govern

El Govern commemora el 90è aniversari de la visita d'Einstein a Catalunya amb un portal divulgatiu i un programa d'activitats

query_builder   22 febrer 2013 11:07

event_note Nota de premsa

El Govern commemora el 90è aniversari de la visita d'Einstein a Catalunya amb un portal divulgatiu i un programa d'activitats

  • El web gencat.cat/einstein ofereix un mapa interactiu de l'itinerari que el Nobel va fer durant l'estada del 22 de febrer a l'1 de març de 1923, entre d'altres apartats divulgatius
Imatge del portal web dedicat a l'estada d'Einstein a Catalunya
El Govern commemora el 90è aniversari de la visita que el físic alemany Albert Einstein va fer a Catalunya del 22 de febrer a l’1 de març de 1923, amb la publicació del portal divulgatiu www.gencat.cat/einstein i un programa d’activitats durant tot l’any.
 
El web, realitzat en col·laboració amb la Fundació Catalana per a la Recerca i Innovació (FCRI), detalla l’itinerari del Premi Nobel a través d’un mapa interactiu que dóna accés a les imatges i les notícies dels diaris de l’època, així com a altres documents contemporanis de la investigació històrica de l’efemèride.
 
El portal divulgatiu apropa la figura d’Einstein i les seves aportacions científiques al públic més jove, i descriu el context en què es va emmarcar la visita del científic alemany a Catalunya. La vessant més lúdica del web inclou un Einstenitzador, una aplicació que permet als internautes pujar una fotografia per caracteritzar-se amb l’aspecte del famós Premi Nobel.
govern
Els internautes també podran trobar el menú signat per Einstein del sopar que li va oferir el dirigent polític Rafael Campalans. Un menú molt curiós ja que estava escrit en llatí i tots els plats tenien una referència a la teoria de la relativitat. També s’inclouen cartes escrites pel Premi Nobel, referències que Albert Einstein va fer sobre Catalunya i la ciutat de Barcelona, o els detalls de les factures de les flors que durant la visita va rebre la seva dona Elsa.
 
El portal web s’anirà actualitzant al llarg de l’any amb nous continguts. D’altra banda, el compte Twitter @coneixementcat anirà piulant el dia a dia de la visita d’Einstein a Catalunya amb l’etiqueta #EinsteinCAT i el dos perfils de Facebook Universitatscat i Recercat també recolliran continguts sobre l’efemèride.
 
Noves aportacions històriques
 
El web recull noves aportacions històriques sobre la visita d’Einstein a Catalunya. Així, i gràcies a la col·laboració de l’Arxiu Històric de Terrassa, s’ha pogut  determinar que la visita al Conjunt Monumental de les Esglésies de Sant Pere de Terrassa es va realitzar el dissabte 24 de febrer, tres dies abans del que fins ara havien recollit les cròniques. Per primera vegada, també s’ha pogut establir que el Premi Nobel va visitar el Monestir de Sant Cugat del Vallès.
 
La part històrica del web ha comptat amb la col·laboració d’experts com ara el físic Antoni Roca, autor de nombrosos articles sobre la visita d’Einstein a Catalunya, i l’historiador de l’Espluga de Francolí, Antoni Carreras, que ha identificat els infants de la població que es van fotografiar amb el savi alemany.
 
El material ha estat cedit per l’Arxiu Esteve Terradas de l’Institut d’Estudis Catalans, l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, l’Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya, la Biblioteca del Monestir de Poblet, l’Institut Cartogràfic de Catalunya, l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, l’Ajuntament de Terrassa i la revista Quark.
 
Activitats commemoratives
 
La publicació del web www.gencat.cat/einstein és la primera d’una sèrie d’activitats commemoratives que s’organitzaran al llarg de l’any per celebrar el 90è aniversari de la visita d’Einstein a Catalunya. L’efemèride es complementarà amb itineraris virtuals a través de codis QR pels llocs que va visitar Einstein a la ciutat de Barcelona, a partir del mes de juny. Els visitants es podran descarregar la informació sobre el pas del Premi Nobel per diferents indrets de la ciutat amb una senzilla aplicació per a dispositiu mòbil.
 
També està previst organitzar un acte commemoratiu central amb la participació d’experts, dedicar activitats específiques de la Setmana de la Ciència 2013 a Einstein i, amb la col·laboració de la regidoria d’Educació i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona, fer un programa d’activitats específiques a les escoles durant el curs 2013-2014 i, especialment, a l’Escola del Mar, que Einstein va visitar fa 90 anys.

1  

Fitxers adjunts

Imatge del portal del web dedicat a la visita d'Einstein a Catalunya

Imatge del portal del web dedicat a la visita d'Einstein a Catalunya
PNG | 793

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined