govern

Munté afirma que una nova retallada de l'Estat a la Llei de la dependència suposaria un "nou capítol de setge social"

query_builder   2 maig 2013 14:13

event_note Nota de premsa

Munté afirma que una nova retallada de l'Estat a la Llei de la dependència suposaria un "nou capítol de setge social"

La consellera ha valorat avui la possible aplicació per part del Govern de l’Estat d’una reducció de més de 1.000 milions d’euros a les ajudes de la Llei de la dependència
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha declarat que si es confirma la intenció del Govern espanyol d’aplicar una reducció de més de 1.000 milions d'euros a les ajudes a la dependència “estaríem assistint a un nou capítol de setge social que practica l’Estat espanyol respecte les comunitats autònomes, en aquest cas Catalunya, sobre un àmbit tan delicat com és la dependència”.
 
La consellera ha afirmat que encara “no hem pogut analitzar les conseqüències perquè desconeixem el contingut concret d’aquesta proposta”, però si finalment es confirma “estaríem davant d’una greu irresponsabilitat perquè aquesta qüestió no s’ha tractat i menys consensuat amb les comunitats autònomes”.
 
La consellera de Benestar Social i Família ha fet aquestes declaracions a Tivissa després de visitar el nou centre de dia per a persones grans de la població. En concret, ha recordat que la Llei de la dependència és una norma que, ja des dels seus inicis, ha estat infradotada des del punt de vista econòmic. “Una llei que va generar moltes expectatives, teòricament drets, però que al final s’han convertit en frustracions”, ha dit la consellera.
 
Munté ha destacat que tot i aquestes mancances, el Govern de la Generalitat està fent un gran sobreesforç per garantir les prestacions i serveis de la Llei. “En aquests moments un 80% del cost l’està suportant el Govern de la Generalitat i només un 20% l’Estat, quan el que es preveia és que hi hauria una aportació a parts iguals, i això no ha estat mai així. Si nosaltres haguéssim fet una aportació tan minsa i tan escarransida com fa l’Estat, l’any passat  un 53% de les persones que s’han acollit als serveis o prestacions de la Llei no haurien pogut ser ateses”, ha declarat.
 
Sobre el possible augment del copagament que suposaria la mesura del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, la consellera ha reiterat que  “hem de tractar-ho amb precaució i amb prudència perquè no en coneixem el contingut”. En aquest sentit, Munté ha afirmat que “reclamarem, ja ho estem fent ara, que això es pugui abordar de manera immediata”. No obstant, la consellera ha explicat que “pel que coneixem hi hauria una doble mesura: per una banda, l’increment del nivell de copagament, una mesura que preveu la Llei i de la qual se n’havia parlat ja fa temps; i d’altra banda la retallada constant, que fa anys que s’està produint en determinats serveis de l’àmbit  de la dependència”.
 
Neus Munté ha afirmat que ens trobaríem davant d’una nova retallada per part del Govern de l’Estat i ha lamentat les conseqüències que podria suposar aquesta nova mesura imposada pel Ministeri sobre les persones més vulnerables. “Venim assistint, any rere any, consell territorial darrera consell territorial, a minoracions unilaterals, sense avís previ, de les quantitats que haurien d’arribar a les comunitats autònomes per cofinançar aquests serveis, recursos i prestacions de la Llei de la dependència”.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined