
query_builder 8 maig 2013 14:15
event_note Nota de premsa
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, s’ha mostrat confiat avui al Parlament de Catalunya que l’acord de reciprocitat d’emissions entre la Televisió de Catalunya i el Canal 9 de la Comunitat Valenciana “juntament amb el compromís del president de la Generalitat en l’alternança en el tema de la F1” se situa “com l’avantsala d’una major col·laboració amb la Generalitat Valenciana en els propers temps”.
En resposta a una pregunta sobre la valoració del Govern al voltant d’aquest principi d’acord de reciprocitat d’emissions entre els dos canals, Homs ha ressaltat que “és positiva”. “El que estableix la llei de la comunicació de l’audiovisual” ha recordat, és que “per poder dur a terme la possibilitat de veure TV3 a la Comunitat Valenciana i Canal9 a Catalunya és mitjançant la reciprocitat per raó d’afinitats lingüístiques i culturals”.
Francesc Homs s’ha felicitat per la propera represa de les emissions i en aquest sentit ha recordat que de fet això és “el que estableix la llei de la comunicació de l’audiovisual per raó d’afinitats lingüístiques i culturals”. El conseller ha refermat que el propòsit d’aquest conveni “que podrem subscriure properament”, ha dit, “és que es pugui veure TV3 a València, i això ha estat un compromís per part d’aquest Govern, i una voluntat expressada també per moltes formacions d’aquesta Cambra”
Pel que fa a la necessitat que l’Estat cedeixi un tercer múltiplex al Govern de València, el conseller ha contestat que “em sembla raonable” ja que la Generalitat disposa de “tres múltiplex, vol dir 12 canals, i ells 2, que vol dir 8”. Homs ha afegit que “el govern espanyol haurà de moure’s relativament aviat per donar compliment a tot aquest procés”.
Dues preguntes sobre DIPLOCAT
El conseller de la Presidència ha estat preguntat també en relació als documents explicatius que difon DIPLOCAT (Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya). En aquest sentit, ha recordat que l’Estatut d’Autonomia de Catalunya estableix un mandat que diu que la Generalitat ha d’impulsar la projecció del país i que el Govern ho compleix “a través d’instruments diversos”. El titular de Presidència ha precisat que de vegades “hi ha confusió” sobre les diferents eines a l’abast per dur a terme aquest mandat estatutari, ja que la feina de DIPLOCAT es correspon amb allò que es coneix com a “diplomàcia pública” de la qual ja en va donar els detalls en comissió parlamentària.
El portaveu del Govern ha explicat que el document sobre el dret a decidir, elaborat per DIPLOCAT, es fa ressò del “debat viu al nostre país”, del perquè “els catalans volen celebrar una consulta sobre el seu futur” i explica “per quins motius el model autonòmic espanyol no ha acabat de funcionar”, fet en el qual coincideixen també “formacions polítiques espanyoles”.
Homs ha estat contundent davant l’afirmació d’un diputat del PPC que el document de DIPLOCAT ha fet “caure en picat” la imatge exterior de Catalunya. Per Homs, el que realment perjudica la imatge exterior de Catalunya exterior és que “una televisió pública governada pel PP es dediqui a comparar el nazisme amb plantejaments democràtics”. El conseller, a més, ha desmentit amb dades objectives que s’hagi malmès la imatge de Catalunya. Ahir mateix, el Govern va fer balanç sobre la internacionalització de l’economia catalana i va valorar molt positivament que s’hagi duplicat la capacitat d’atraure inversió estrangera respecte fa 5 anys enrere.
2