Foto mini

Munté referma el compromís del Govern amb la infància i anuncia l'aprovació de tres nous decrets per a aquesta tardor

La consellera de Benestar Social i Família afirma que l'augment de la pobresa no ha comportat un augment del nombre d'infants tutelats gràcies a les polítiques de prevenció

query_builder   28 maig 2013 17:17

event_note Nota de premsa

Munté referma el compromís del Govern amb la infància i anuncia l'aprovació de tres nous decrets per a aquesta tardor

La consellera de Benestar Social i Família afirma que l'augment de la pobresa no ha comportat un augment del nombre d'infants tutelats gràcies a les polítiques de prevenció

Foto1
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha comparegut avui a la Comissió de la Infància del Parlament de Catalunya acompanyada de la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Mercè Santmartí, i de la directora de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció, Núria Canal, on ha refermat el compromís del Govern amb la infància i l’adolescència i ha anunciat l’aprovació de tres nous decrets i una ordre per a la propera tardor que desenvoluparan nous aspectes de la Llei 14/2010 dels drets i les oportunitats de la infància i l’adolescència.
 
Un d’aquests decrets desenvoluparà tot el Títol VI de la Llei 14/2010, el que regula el procediment sancionador. La Llei tipifica un seguit d’infraccions administratives, classificades en lleus, greus o molt greus, que poden arribar a ser sancionades amb una multa màxima de 600.000 euros. A tall d’exemple, la Llei estableix que és una sanció greu que un mitjà de comunicació difongui dades personals dels infants o adolescents (de 3.001 a 90.000 euros) o que és una sanció molt greu que una entitat col·laboradora d’adopció internacional promogui la adopció d’un infant tenint coneixement de que no és adoptable (de 91.000 a 600.000 euros).
 
Els altres dos decrets que aprovarà properament el Govern desenvolupen el dret de participació dels infants. Un d’ells regularà l’organització, la competència i el funcionament del Consell Nacional dels Infants i dels Adolescents de Catalunya i dels consells de participació territorial. I l’altre regularà les taules territorials d’infància. Mentre que els consells estan pensats per afavorir la convivència i la integració cultural de l’infant en l’àmbit veïnal i local, les taules territorials són òrgans col·legiats que es constituiran per coordinar, impulsar i promoure les polítiques d’infància arreu del país, a través de les diferents administracions i institucions implicades.
 
Finalment, el Govern també aprovarà una ordre centrada en la prevenció del maltractament infantil que recollirà una llista d’indicadors i factors que indiquin una situació de risc o de possible maltractament, així com unes recomanacions per valorar situacions de desprotecció, tal i com estableix la Llei als seus articles 76 i 79.
 
L’augment de la pobresa no ha comportat un augment de tuteles
 
La consellera de Benestar Social i Família ha fet un repàs de l’evolució del nombre d’infants i adolescents tutelats per la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA).
 
En els darrers dos anys, el nombre d’infants amb mesura protectora atesos per la DGAIA s’ha mantingut estable al voltant dels 7.100. En canvi, en els darrers anys la taxa de la pobresa ha seguit una tendència a l’alça.
 
La consellera ha afirmat que des del Departament “hem actuat per evitar que els problemes econòmics de moltes famílies comportin que l’infant o l’adolescent hagi de sortir del nucli familiar”. Munté també ha repassat aquestes mesures que el Departament de Benestar Social i Família ha impulsat en els darrers anys, en què hi ha hagut una aposta per les polítiques de prevenció.
 
  • No hi ha hagut ajustament pressupostari en les polítiques d’infància, malgrat la dificultat econòmica i l’ajustament general que hi ha hagut a tots els Departaments de la Generalitat. El pressupost per al 2012 de la DGAIA va augmentar un 2% respecte el 2011.
  • Ha augmentat significativament el nombre de prestacions per a menors d’edat en situació de risc. Aquesta prestació s’atorga si la família de l’infant accepta un compromís socioeducatiu i si els ingressos de la unitat familiar són iguals o inferiors a l’indicador de renda de suficiència. Durant el 2012 es van gestionar prestacions per a 1.126 beneficiaris, amb un cost de prop de 3 milions d’euros. La quantitat rebuda és d’uns 360 euros per infant i mensualment la reben entre 500 i 600 infants i adolescents.
  • S’ha reforçat l’aportació econòmica als centres oberts. Aquests centres són un recurs diürn, totalment gratuït, que complementen l’escola. Aquests centres poden subministrar un àpat si veuen que l’infant pot tenir aquesta necessitat. Al 2012 es va destinar a aquests centres 6’5 milions d’euros.
  • Una convocatòria extraordinària l’any 2012 d’1 milió d’euros per a subvencions a entitats socials i del tercer sector per a programes destinats a menors d’edat en situació de pobresa.
  • S’han impulsat les Cases d'Infants, basades en la col·laboració entre els pares i l'Administració en la cura dels fills, en el que es coneix com la guarda administrativa voluntària. És a dir, els pares cedeixen voluntàriament la guarda dels fills i filles fins que resolguin una situació temporal que els impedeix fer-se'n càrrec.

1  

Imatges

Imatge de la compareixença

Imatge de la compareixença 81

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined