govern

Homs: "El 150è aniversari de FGC ens dóna l'exemple de com afrontar les coses al nostre país"

query_builder   7 juny 2013 21:00

event_note Nota de premsa

Homs: "El 150è aniversari de FGC ens dóna l'exemple de com afrontar les coses al nostre país"

Conseller Homs
  • El conseller de la Presidència i portaveu del Govern assisteix a la commemoració del 150è Aniversari del Tren de Sarrià en un acte central que ha combinat les circulacions d’un tren de la sèrie 400, construït els anys 40, amb una de les noves unitats de la sèrie 113.
  • A l’acte s’hi han sumat altres operadors ferroviaris internacionals de Londres, Nova York i Tòquio, que també celebren efemèrides aquest any.
  • El Tren de Sarrià està considerat el segon metro d’Europa després del de Londres.
  • Una exposició commemorativa ubicada a l’antic cinema de l’Avinguda de la Llum i diferents lones panoràmiques a les estacions de Ferrocarrils aproparan els usuaris als 150 anys d’història del Tren de Sarrià, considerat el segon metro d’Europa
 
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Enric Ticó, han presidit avui l’acte central de la commemoració del 150è Aniversari del Tren de Sarrià, juntament amb representants d’institucions, empreses del sector nacionals i estrangeres, i entitats i organismes convidats.
 
La celebració del 150è Aniversari del Tren de Sarrià coincideix amb altres tres commemoracions: el metro de Londres acaba de celebrar 150 anys i les estacions de Nova York Grand Central i l’Estació Central del metro del Japó a Tòquio celebren el seu centenari. Representants d’aquestes empreses s’han volgut sumar a la celebració de l’aniversari de Ferrocarrils en l’acte d’avui.
 
El Tren de Sarrià es va inaugurar el 23 de juny de 1863 i va ser la primera línia de ferrocarril suburbà, coetània al Ferrocarril Metropolità de Londres, el primer metro subterrani del món. Així, el Tren de Sarrià és considera el segon metro d’Europa. La línia Barcelona-Sarrià va ser pionera en la implantació d’un servei de caràcter metropolità centrat en el servei de viatgers, amb doble via en tot el seu recorregut i uns horaris cadenciats des del seu inici, amb freqüències de 30 minuts, arribant a circular fins a 33 trens en sentit i dia.
 
 
Durant l’acte, el conseller Homs ha lloat la trajectòria de FGC com a exemple de “bones pràctiques de com s’han d’afrontar les coses al nostre país”. El conseller ha destacat que l’empresa dels ferrocarrils catalans ha pogut “consolidar” amb el pas del temps un servei al país “excel·lent” gràcies a “la contribució de molta gent, entre els quals els empleats i empleades de FGC”.
 
El conseller tambe ha recordat que la història de Catalunya està “lligada” a la revolució industrial que va suposar el transport a finals del segle XIX, i que ho continua estant ara: “Avui que commemorem els 150 anys de FGC, anem a cavall d’un nou tren, que és el del corredor del mediterrani, el nostre relligam amb Europa”, ha assegurat el conseller.
 
Recorregut amb trens històrics i moderns
 
Avui, tots els convidats han pogut tornar al passat viatjant des de l’estació de Pl. Catalunya fins a Les Planes amb un tren històric de la sèrie 400, dissenyat els anys 40 i construït als tallers de Sarrià.
 
Un cop a l’estació de Les Planes, els assistents a l’acte han visitat els automotors històrics Brill 18 i Brill 31 i, per primer cop, ha circulat una unitat de tren de la nova sèrie 113, que entrarà en servei comercial a finals d’aquest any per la línia Barcelona-Vallès. Aquest tren ha transportat els convidats de tornada a l’estació de Ferrocarrils de Pl. Catalunya.
Unitat de tren de la sèrie 400
Unitat de tren de la sèrie 400
 
Longitud: 58m
Amplada: 2,7m
Alçada: 4,2m
Pes en buit: 94t
 
Data de construcció: entre el 1944 i 1973, al taller de Sarrià.
Estat de preservació: restaurat el 1998.
 
Aquesta unitat està formada pel cotxe automotor 409, el remolc 809 i un cotxe automotor 507. Els primers procedien de la modernització d'antics cotxes automotors de les sèries 400 i 500, dels quals s'aprofitaren els motors i els equipaments elèctrics. El seu color verd tan característic i els grans fars a la part frontal van popularitzar la denominació de “Granota”.
 
La sèrie va entrar en servei progressivament entre el dia 2 de desembre de 1944 i el 17 de març de 1973 i va prestar servei fins a la seva retirada l’any 1996, un cop incorporades les noves UT tipus 112. El 20 de juny de 1996 va fer el darrer servei comercial, amb un tren especial de comiat de les UT 400 entre Plaça Catalunya, Les Planes i Sarrià.
Unitat de tren de la sèrie 113
Unitat de tren de la sèrie 113
 
Longitud: 80,4m
Amplada: 2,7m
Alçada: 3,9m
Pes en buit: 142t
 
Data de construcció: 2013, Alstom.
Entrada en servei comercial: any 2013.
 
Aquest 2013 començaran a circular les primeres unitats de tren de la sèrie 113 per la línia Barcelona-Vallès. En total seran 24 trens nous composats de 4 cotxes cadascun i amb una capacitat per 780 persones per unitat de tren. Un interior diàfan i continu fa que aquestes unitats ofereixen una gran amplitud de pas entre cotxes.
Ferrocarrils recupera l'antic cinema de l'Avinguda de la Llum
Espai que ocupava l'antic cinema Avenida de la Luz, inaugurat l'any 1943
Ferrocarrils recupera l’antic cinema de l’Avinguda de la Llum
 
Coincidint amb la celebració del 150è Aniversari del Tren de Sarrià, a l’estació de Pl. Catalunya, FGC ha recuperat l’espai que ocupava l’antic cinema Avenida de la Luz, inaugurat l’any 1943. Aquest cinema es trobava a un extrem de la coneguda com Avinguda de la Llum, una avinguda subterrània situada sota el carrer Pelai amb locals comercials a banda i banda i que pot ser considerada com la primera galeria comercial de Barcelona. El cinema va tancar definitivament les portes el 1992, i va sobreviure al conjunt de l’Avinguda de la Llum durant un parell d’anys.
L’exposició
 
L’exposició commemorativa del Tren de Sarrià que s’ha instal·lat a l’antic cinema de l’Avinguda de la Llum permet veure diferents imatges històriques que recreen la vida a la línia Barcelona-Sarrià i permeten veure com les estacions d’FGC han canviat a mida que ho ha fet el paisatge urbà de Barcelona.
 
Els 27 plafons d’aquesta exposició, patrocinada per Alstom, mostren els avenços i els esdeveniments més importants succeïts a la línia entre el 1863 i el 2013, com per exemple els primers anys connectant Barcelona amb els pobles de Gràcia, Sant Gervasi i Sarrià, l’avenç cap a la serra de Collserola, el soterrament de la línia el 1929 o la creació definitiva de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya el 1979.
 
A més, l’exposició incorpora imatges i una projecció de fotografies històriques.
 
L’exposició estarà oberta al públic del 8 de juny al 14 de juliol, en horari de dilluns a divendres de 16.30h a 20.30h, i els dissabtes, diumenges i festius de 10.00h a 14.00h i de 16.30h a 20.30h.
 
Lones panoràmiques a les estacions
 
A partir d’avui, a les estacions de la línia Barcelona-Vallès, entre Pl. Catalunya i Sarrià, es poden contemplar fotografies murals panoràmiques que evoquen com eren aquestes estacions en el moment en què es van construir, quin material mòbil hi circulava i les persones que hi treballaven o que hi viatjaven. Amb aquesta mostra, patrocinada per Bombardier, els usuaris podran comparar com era la vida a les estacions durant aquests 150 anys i com és ara. A més, cada imatge va acompanyada per un codi QR que permet obtenir dades històriques per completar la informació que evoquen les imatges. També es pot obtenir més informació històrica consultant el web especial del 150è Aniversari (www.fgc150.cat).
 
Relació de lones a les estacions:
Lones panoràmiques a les estacions
Pl. Catalunya
 
Al vestíbul Rambles, imatge de l’Avinguda de la Llum el 1953, l’avinguda subterrània situada sota el carrer Pelai i sobre la primera nau de vies de l’estació de Barcelona – Pl. Catalunya.
 
Al vestíbul Pelai – Bergara, a l’accés a l’andanes 3 i 4, imatge de l’Avinguda de la Llum el 1953, del vestíbul d’accés a les andanes per als viatgers que accedien pel carrer Bergara o pel carrer Pelai amb Balmes.
 
Al vestíbul Pelai – Bergara, a l’accés a l’andanés 1 i 2, imatge de l’Avinguda de la Llum el 1953, del bar on es feia temps per esperar la sortida dels trens cap a Terrassa o Sabadell.
 
Al vestíbul Pelai – Bergara, imatge de l’antic cinema Avenida de la Luz el 1953, vista des del vestíbul banda Balmes, on apareixen les finestretes de venda de bitllets i els cartells del cinema
Lona Provença
Provença
 
Al vestíbul Balmes – Enric Granados, imatge del baixador de Provença del 1925, al mig del carrer Balmes, vist des de la banda mar i mirant cap a muntanya.
 
Al vestíbul Balmes – Rosselló, imatge del pas a nivell de Gran Via del 1925, era el tercer que travessava la línia camí de Sarrià. Un guàrdia urbà
 
atura la circulació dels vianants, dels cotxes i dels tramvies, per a què passi el tren.
 
 
Gràcia
 
Al vestíbul provisional de la plaça Gal·la Placídia, imatge de l’estació de Gràcia el 1925 amb viatgers esperant el tren.
 
 
Sant Gervasi
 
Al vestíbul d’accés a les andanes, imatge de l’estació de Sant Gervasi el 1905, un cop ja electrificada la línia, on es poden veure les escales que permetien accedir al nivell de les vies deprimides.
 
 
Muntaner
 
A l’accés a les andanes del vestíbul de Santaló, imatge de l’estació de Muntaner el 1945, amb un automotor 302 adquirit el 1919 a The J. G. Brill Company de Filafèlfia (USA).
 
La Bonanova
 
Al vestíbul de l’estació, imatge de l’andana sentit Barcelona, cap a la primera meitat dels anys 40, on es veu l’oficina de venda de bitllets amb les noves barreres de control de l’accés.
 
Al vestíbul de l’estació, imatge de l’andana al voltant de la segona meitat dels anys 30, on es veu com acaba de sortir un tren format per 2 automotors tipus 300 amb destinació a Sarrià.
 
 
Les Tres Torres
 
A l’accés de la via 1 direcció Pl. Catalunya, imatge del baixador de Tres Torres al voltant de 1925. Es veu perfectament la via d'enllaç amb el tramvia d'Anglí que en aquella època funcionava com un servei de tramvia aïllat que recorria els carrers Anglí i Granados.
 
A l’accés de la via 2 direcció Sarrià, imatge del baixador de Tres Torres a principi dels anys 40, on les andanes ja han estat aixecades. L'edifici de l'esquerra encara existeix actualment i correspon al número 289 de la Via Augusta.
Sarrià
 
A l’accés del carrera Cardenal Sentmenat, imatge de la locomotora número 13 "España", probablement al voltant de 1892, amb un grup de maquinistes i fogoners de la companyia, juntament amb els seus caps i amb els joves aprenents.
 
 
Edifici corporatiu d’FGC
 
A la façana de Via Augusta, imatge d’un grup de treballadors del Taller de Sarrià, el 1917, construint el cotxe remolc 53 de tipus Brill, amb disseny i peces americanes.
Circulacions especials del tren de la sèrie 400
 
Perquè el màxim de persones puguin participar d’aquesta celebració, FGC ha programat, el dissabte dia 8 i el diumenge dia 9 de juny, circulacions especials en un tren històric de la sèrie 400 entre les estacions de Pl. Catalunya i Reina Elisenda.
 
Aquesta unitat de tren es va construir als anys 40 als Tallers de Sarrià i va donar servei fins al 1996, data en què va fer el darrer servei comercial amb un tren especial de comiat entre Pl. Catalunya, Les Planes i Sarrià. El seu color verd tan característic i els grans fars a la part frontal van popularitzar la denominació de “Granota”.
 
L’horari de les circulacions del tren històric de la sèrie 400 és:
Horaris
      
Brill 18
Brill 18
Exposició de material històric a Les Planes
 
Durant els dies 8 i 9 de juny, de 9.30 h a 20.30 hores, a l’estació de Les Planes es podran visitar els automotors elèctrics Brill 18 i Brill 301.
 
Automor Brill 18
 
Longitud: 17,3m
Amplada: 2,8m
Alçada: 4,5m
Pes en buit: 38t
 
Data de construcció: entre 1913 i 1920 per The J.G. Brill Company, a Filadelfia (USA).
Propietari: Associació d'Amics del Ferrocarril de Barcelona (AAFCB).
                              
Els primers automotors Brill 18 que van arribar a Barcelona van fer-ho completament muntats, però els 12 següents van arribar per peces i foren muntats al taller de Sarrià. Finalment, 4 automotors i 8 remolcs van ser totalment construïts al taller de Sarrià seguint els plànols americans.
 
El Brill 18 va entrar en servei el dia 28 de novembre de 1916, data d’inauguració de la línia de Sarrià a Les Planes. Al llarg de la seva vida va cobrir els trajectes entre Barcelona, Terrassa i Sabadell. Finalment, va ser retirat del servei el 1971.
 
 
Automotor Brill 301
 
Longitud: 15,9m
Amplada: 2,7m
Alçada: 4,1m
Pes en buit: 31t
 
Data de construcció: entre 1919 i 1920 per The J.G. Brill Company, a Filadelfia (USA).
Propietari: Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).
 
El Brill 301, adquirit el 1919, estava pensat per a substituir els antics tramvies belgues que cobrien, des de 1905, el servei entre Barcelona i Sarrià. Els cotxes van arribar a Barcelona desmuntats i, entre 1920 i 1921, van ser muntats al taller de Sarrià. La sèrie va entrar en servei progressivament entre el dia 11 de desembre de 1920 i el 24 de març de 1921. A partir de 1952 molts dels cotxes van ser transformats en nous cotxes de la sèrie 600, aprofitant-ne els motors i els equips elèctrics. L'any 1967 es van retirar del servei i van ser desballestats els automotors que encara no havien estat transformats.
 
 
 Edició d’un segell commemoratiu de Ferrocarrils
 
El dia 11 de juny la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre emetrà un segell commemoratiu de curs legal amb motiu del 150è Aniversari del Tren de Sarrià, que es presentarà el mateix dia en un acte a l’estació de Pl. Catalunya.
 
 
 Presentació del llibre commemoratiu del 150è aniversari
 
El 18 de juny, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya presentarà el llibre commemoratiu del 150è Aniversari de la inauguració del Ferrocarril de Barcelona a Sarrià. El llibre ha estat editat per Efadós amb imatges de l'arxiu històric d'FGC i en col·laboració amb l'Arxiu Nacional de Catalunya. El contingut ha estat documentat per persones que treballen i han treballat a FGC. En l’edició del llibre hi ha col·laborat l’empresa Siemens.
 
Coincidint amb la presentació del llibre, FGC i l'Escola d'Escriptura de l’Ateneu Barcelonès lliuraran els premis del concurs literari de nanorelats que han organitzat, entre els dies 22 de maig i 7 de juny, per celebrar aquest aniversari. El concurs s’ha fet aprofitant les xarxes socials corporatives d’FGC, Twitter i Facebook. El tema central del concurs ha estat el trajecte en Ferrocarrils dels usuaris i les experiències viscudes o evocades al tren.

4  

Fitxers adjunts

Foto sèrie UT113

Foto sèrie UT113
JPG | 564

Foto sèrie UT400

Foto sèrie UT400
JPG | 217

El conseller Homs

El conseller Homs
JPG | 2084

Exposició 150 anys FGC

Exposició 150 anys FGC
JPG | 1384

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined