El president Mas i Flotats

President Mas: "En el món de la cultura Flotats és un símbol de país"

query_builder   16 juliol 2013 22:53

event_note Nota de premsa

President Mas: "En el món de la cultura Flotats és un símbol de país"

  • El cap de l’Executiu afirma que l’homenatge al fundador i primer director del TNC “és un acte d’agraïment, reconeixement, retrobament i reparació”
El president Mas amb Josep Maria Flotats a l'acte d'homenatge al fundador i primer director del TNC
El president Mas i Flotats aquest vespre
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquest vespre a l’acte d’homenatge a Josep Maria Flotats, fundador i primer director del Teatre Nacional de Catalunya, que “els símbols de país no són només les institucions, o les estructures d’estat, o els himnes o les banderes sinó també les persones” i, en aquest sentit, ha assegurat que “en el món de la cultura, del teatre i de les arts escèniques Flotats és un símbol de país”.
 
Després de reconèixer que “gairebé tots els símbols de país són discutits i estimats, sense excepció”, el cap de l’Executiu s’ha referit a la contribució de Flotats en la creació del Teatre Nacional de Catalunya i ha subratllat que el TNC, “que és una estructura d’estat i es manté perfectament viva”, va reeixir pel compromís del Govern català però també per “la persona sobre la qual es va identificar el que havia de ser aquest Teatre Nacional”.
 
El president Mas, que durant la seva intervenció ha estat acompanyat del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i del director artístic del teatre, Xavier Albertí, ha destacat també que l’homenatge que avui s'ha fet a Flotats com a director i fundador del TNC “és un acte d’agraïment, reconeixement, retrobament i, si cal, que crec que també cal, de reparació”.
 
Durant l’acte, al qual també hi ha assistit l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, i la presidenta del consell d’administració del TNC, Sol Daurella, s’ha descobert una placa commemorativa que restarà situada al vestíbul del teatre.
 
Josep Maria Flotats va ser nomenat l’any 1995 fundador i primer director del TNC. Va programar les tres primeres temporades i va coordinar i supervisar la darrera fase de construcció del nou equipament, que fou dissenyat per Ricardo Bofill.
 
Les activitats al Teatre Nacional de Catalunya es van iniciar el 1996 amb l’estrena de l’obra “Àngels d’Amèrica”, que ell mateix va dirigir, però no va ser fins a l’11 de setembre de l’any següent que s’inaugurà el nou Teatre amb “L’Auca del senyor Esteve”.
 
Flotats va iniciar la seva activitat com a actor de teatre a l’Associació Dramàtica de Barcelona i l’any 1959 va entrar a formar part de l’Escola Nacional Superior d’Art Dramàtic d’Estrasburg. Va passar pel Théâtre National Populaire i va ser primer actor de la companyia Théâtre de la Ville. L’any 1981 va ingressar a la Comédie Française, el Teatre Nacional de França, del qual fou primer actor.
 
L’any 1983 va retornar a Barcelona, debutant a l’escena catalana amb la representació de  “Dom Joan”, al Gran Teatre del Liceu. El 1984 va crear la Companyia Flotats, amb la qual va interpretar obres al Teatre Poliorama com “Cyrano de Bergerac” i va dirigir  “Lorenzaccio” o “Una jornada particular”. El 1988 va crear la seva pròpia productora teatral, debutant més tard com a director d’escena. L’any 2006 va retornar a l’escena de Barcelona. L’any 2012 la Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques(SACD) li va lliurar la Medalla Beaumarchais.
Josep Maria Flotats és Creu de Sant Jordi, Medalla d’Or al Mèrit de les Belles Arts i Cavaller de la Legió d’Honor i Cavaller de les Arts i les Lletres.

1  

Imatges

Fotografia de l'acte d'homenatge a Flotats

Fotografia de l'acte d'homenatge a Flotats 679

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined