El Departament de Salut participa en el projecte DECIPHER per millorar l'atenció sanitària als ciutadans que viatgin a altres països de la UE. El projecte DECIPHER desenvoluparà una aplicació mòbil perquè els ciutadans de la UE puguin accedir de manera segura a les seves dades sanitàries quan es desplacin a altres països de la Unió.
Com més augmenta la mobilitat entre països, més important és que els pacients i els professionals que els hagin d'atendre puguin accedir a dades sanitàries que poden ser claus per a una resolució positiva de cada cas.
L’accés que un pacient pugui tenir a la informació del seu historial mèdic o el fet de saber la medicació que pren o les vacunes administrades poden ser factors fonamentals per a una ràpida curació o fins i tot per salvar-li la vida en casos més greus o d’emergència. La possibilitat de consultar aquestes dades és especialment rellevant en el cas d’aquelles persones que pateixen malalties o problemes crònics de salut i que, per tant, necessiten una assistència mèdica freqüent.
Malgrat aquesta necessitat, la realitat demostra que, actualment, hi ha moltes restriccions de tipus tecnològic i legal per accedir a les dades sanitàries personals quan es viatja a un altre país.
Per contribuir a solucionar aquesta limitació, el projecte DECIPHER (Distributed European Community Individual Patient Healthcare Electronic Record), és a dir, història clínica compartida de pacients de la Comunitat Europea, que promou la Comissió Europea, té la missió de desenvolupar una aplicació mòbil que permetrà que els ciutadans puguin accedir de manera segura a les seves dades sanitàries quan es desplacin a altres països.
Aquesta aplicació haurà de ser flexible i compatible amb les diferents infraestructures, estàndards i interfícies que cada sistema sanitari utilitza, així com també haurà de mantenir el màxim respecte a les lleis i normatives que garanteixen la seguretat i la privacitat en l'accés a les dades.
DECIPHER és un projecte cofinançat per la UE inclòs dins del setè programa marc de la Comissió Europea (FP7). Es va iniciar el febrer de 2013 i té una durada de tres anys.