Andreu Mas-Colell: "El 2014 mantindrem la despesa i caldrà acció política per arribar a aconseguir els 1.600M€ extres"

query_builder   18 setembre 2013 12:36

event_note Nota de premsa

Andreu Mas-Colell: "El 2014 mantindrem la despesa i caldrà acció política per arribar a aconseguir els 1.600M€ extres"

  • No li consta que el govern espanyol plantegi per a Catalunya un model de finançament singular per a l’any vinent
  • Ha explicat que “l’element clau de la nostra dependència del Govern central no és el tresorer, sinó el polític”
  • Diu que el 2014 encara serà “prematur” que la Generalitat es pugui finançar als mercats
Fotografia de l'entrevista
 
En una entrevista al programa “Els Matins” de TV3, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha explicat que per complir amb l’objectiu de dèficit de l’1% del PIB imposat per a l’any 2014 caldrà aconseguir 1.600 milions d’euros més. El conseller ha dit que la despesa departamental del 2014 serà igual a l’efectuada el 2013 (19.800 milions d’euros), per tant, “els ingressos s’hauran de generar amb nous impostos, actuacions singulars i amb acció política.”
 
Mas-Colell ha anunciat que l’acció política per aconseguir ingressos consistirà en quatre fronts: la reclamació de la compensació per l’impost sobre els dipòsits en entitats de crèdit, la disposició addicional tercera, en particular els 759M, que s’havia de pagar el 2011, els ingressos corresponents a 2014 pel model de finançament i la revisió del model. Sobre les bestretes corresponents als ingressos pel 2014, el titular d’Economia ha dit que seran un 500 milions inferiors a les d’aquest any: “El pessimisme que incorpora la bestreta de l’any vinent no es correspon amb la imatge pública d’optimisme. O són optimistes o no ho són.”
 
Preguntat pels nous impostos de l’any vinent, el conseller ha apuntat que “hi haurà l’impost de successions i un paquet d’impostos mediambientals, dels quals ja se n’han anunciat tres”. De la política fiscal de l’Estat espanyol, Mas-Colell ha dit que “el sistema espanyol està tan mal dissenyat que té incentius per crear una mena de carrera entre autonomies i Govern central per ocupar bases fiscals, com ha passat amb l’impost sobre els dipòsits bancaris”, recorregut pel Govern central al Tribunal Constitucional. “La voracitat del Govern espanyol és tal que no excloc que facin un exercici intens d’acaparament de bases fiscals”, ha afegit. 
 
Sobre la possibilitat d’obtenir un model de finançament singular per a Catalunya, el conseller ha dit que considerarà les propostes que es posin sobre la taula, però ha afegit: “No em consta. El Govern espanyol parla molt, però el que fa va en la direcció oposada al que ens interessaria, com per exemple, la llei Wert i altres lleis centralitzadores”.
 
Sortida als mercats

Mas-Colell preveu que el 2014 encara serà “prematur” per a la sortida de la Generalitat als mercats i s’haurà de seguir finançant amb el Fons de Liquiditat Autonòmica, que és un mecanisme “ordinari i normalitzat” i permet obtenir finançament a tipus d’interès inferiors. “L’element clau de la nostra dependència del Govern central no és el tresorer, sinó el polític”, ha matisat.
 
El conseller també ha dit que no té confiança en el Tribunal Constitucional pel que fa als temes catalans. “L’euro per recepta recorregut al Tribunal Constitucional no és un tema català, és també madrileny. En aquest aspecte, no tinc cap presumpció de què farà el TC i potser decideixi en la bona direcció. En termes exclusivament catalans, la resposta és que no tinc cap confiança”, ha conclòs.
 
Sobre el procés sobiranista, Mas-Colell ha explicat que “l’objectiu és romandre a Europa i parlar de tu a tu amb els nostres veïns” i ha afegit que “en aquest moment, però, tot passa per fer la consulta.”

2  

Imatges

fotografia de l'entrevista (1)

fotografia de l'entrevista (1) 68

Fotografia de l'entrevista (2)

Fotografia de l'entrevista (2) 79

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 171

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined