El Govern de la Generalitat explicarà al Parlament de Catalunya les actuacions que està portant a terme i les que emprendrà davant dels moviments sísmics que s’estan produint a les Terres de l’Ebre degudes a les prospeccions de gas realitzades per l’empresa Castor. L’encarregat de donar aquestes explicacions serà el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, i ho farà durant el ple del Parlament que s’inicia dimecres a la cambra catalana. El conseller Espadaler respondrà fins a 4 preguntes dels grups parlamentaris sobre aquest tema dins la sessió de control al Govern.
Des de l’inici de les tremolors l’executiu català s’ha bolcat amb les Terres de l’Ebre amb visites a les zones afectades tant del conseller de l’Interior com del conseller de la Presidència, Francesc Homs. L’executiu també ha creat un comitè de seguiment on hi participen el delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès; els alcaldes i presidents dels consells comarcals dels municipis afectats pels sismes. A més a més, l’executiu ja s’ha dirigit formalment tant a l’empresa responsable del projecte com a l’Estat per recollir tota la informació necessària i ha avançat que emprendrà accions legals si es determina que l’empresa és la responsable d’aquest moviments sísmics o si es conclou que existeixen irregularitats en els permisos, els estudis previs o altres requisits administratius.
Durant la sessió de control al Govern, l’executiu també donarà explicacions sobre el darrer acord assolit amb l’empresa Abertis per tal d’homogeneïtzar els peatges a Catalunya. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, detallarà un acord que ha permès reduir les tarifes dels peatges a la C32 al Maresme i el Garraf, així com iniciar altres actuacions destinades a millorar la xarxa viària catalana. Per la seva banda, el conseller de Salut, Boi Ruiz, expressarà el rebuig de la Generalitat a la decisió del govern espanyol d’introduir un copagament als medicaments que es dispensen gratuïtament a les farmàcies dels hospitals. El conseller de Salut ja va afirmar que es tracta d’una mesura “merament recaptatòria, no té cap efecte dissuasori”.
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, respondrà dues preguntes en el marc de la sessió de control al Govern: una sobre la situació dels centres residencials, i una altra sobre les persones amb dependència. A més a més, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, respondrà una pregunta sobre les retribucions dels treballadors públics; el conseller d’Economia, serà preguntat pels Pressupostos dels 2014; i el conseller de Justícia, Germà Gordó, sobre la vaga de treballadors de Justícia. Finalment, al marge de les qüestions sobre els moviments sísmics a les Terres de l’Ebre, Espadaler també respondrà una pregunta sobre les manifestacions previstes pel proper 12 d’octubre.
Després de la sessió de control al Govern, es farà la sessió de control al president de la Generalitat, Artur Mas, prevista pels volts de les 11h.
El català a l’administració de Justícia
Després del Debat de Política General, el Parlament de Catalunya torna a la seva activitat habitual i amb el ple d’aquesta setmana, el primer després de l’aturada estival, es debatrà la creació d’una banca pública catalana a través d’una proposició de llei que pretén permetre a l’Institut Català de Finances (ICF) actuar com a banc públic. També se sotmetrà a debat una proposta per portar al Congrés dels Diputats la modificació de la llei orgànica del poder judicial per tal de fixar el català com a requisit pels jutges i fiscals de Catalunya, així com permetre que les actuacions judicials es puguin fer en català.