Cloenda de la Jornada de celebració de l'Any Internacional de l'Estadística

Mas-colell destaca la importància de l'estadística com a generadora de creixement per a les empreses catalanes i la universitat

El director de l'Idescat, Frederic Udina, ressalta el que ha suposat "la revolució de l'electrònica" per a la ciència estadística

query_builder   18 octubre 2013 19:11

event_note Nota de premsa

Cloenda de la Jornada de celebració de l'Any Internacional de l'Estadística

Mas-colell destaca la importància de l'estadística com a generadora de creixement per a les empreses catalanes i la universitat

El director de l'Idescat, Frederic Udina, ressalta el que ha suposat "la revolució de l'electrònica" per a la ciència estadística

Fotografia de la Jornada
 
El conseller d’Economia i Coneixement Andreu Mas-Colell ha presidit avui l’acte de cloenda de la Jornada de Celebració de l’Any Internacional de l’Estadística. Durant l’acte, el conseller ha destacat la importància de l’estadística com a “generadora de creixement i d’oportunitats de negoci” en àmbits com el de l’empresa, la recerca, la universitat i l’estadística pública. “A Barcelona hi ha empreses molt actives en el terreny del Business Analytics que saben transformar la informació estadística en ocasions de negoci i orientar les companyies a prendre decisions que poden comportar més beneficis i menys costos”.
 
Mas-Colell també ha ressaltat el que pot aportar aquesta ciència a les universitats, ja que poden fer servir les noves tendències que genera en terrenys com l’aprofitament de la informació i les noves tècniques d’anàlisi de dades. També ha explicat que les Administracions Públiques “disposen de multitud de dades” de les quals se’n pot treure profit estadístic, tot protegint la privacitat de les persones i de les empreses.
 
L’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), en col.laboració amb la Societat Catalana d’Estadística i el Parlament de Catalunya han organitzat avui aquesta jornada per commemorar l’Any Internacional de l’Estadística. L’objectiu és divulgar aquesta ciència entre tots els àmbits de la societat i sensibilitzar la ciutadania sobre l’impacte que l’estadística té no només en l’àmbit de la ciència, sinó en d’altres més propers com els mitjans de comunicació, la política, el món de l’empresa, o la universitat.
 
Per aquest motiu l’Idescat i la Societat Catalana d’Estadística (SCE) han endegat diferents iniciatives i activitats com la que ha tingut lloc avui al Parlament i a la que han assistit prop de 200 professionals del món de l’estadística. L’acte central de la jornada ha estat la conferència del catedràtic de bioestadística de la Universitat de Hasselt i de la Universitat Catòlica de Lovaina, Geert Molenberghs, que ha girat a l’entorn de l’estadística aplicada en un context social i professional d’alt nivell.
 
El professor Molenberghs ha destacat la importància de la interdisciplinarietat en el camp de la recerca biomèdica i el paper que hi juguen les tècniques estadístiques com a lligam entre la recerca i la pràctica.
 
L’altra plat fort del programa ha estat la taula rodona “quatre mirades a l’estadística” que ha moderat el director de l’Idescat, Frederic Udina i en la que han participat Montse Guillén, catedràtica del Departament d’Econometria, Estadística i Economia Espanyola e la Universitat de Barcelona; Rosa Lamarca, cap d’Estadística Clínica a Laboratoris Almirall; i Pere Puig, catedràtic del Departament de Matemàtiques de la UAB.
 
Durant el seu discurs de presentació, Udina ha destacat l’evolució que ha fet la ciència estadística i les seves aplicacions, primer amb la incorporació de la probabilitat com a trampolí per passar de la mostra a la població i, més recentment, la revolució electrònica que ha provocat la gran abundància de dades i la facilitat del seu processament. Aquestes noves oportunitats obliguen l’estadística a evolucionar i a aprofitar les possibilitats que s’obren.
 
e2013, un blog amb més de 90 posts per mirar el món amb els ulls de l’estadística
 
També en el marc de l’Any Internacional de l’Estadística, l’Idescat i la SCE han posat en marxa un blog anomenat e2013 (http://e2013.wordpress.com/) amb la voluntat d’explicar quin és el paper que té l’estadística en la vida quotidiana. Segons s’explica en la presentació del web “hi ha estadística quan naixem, quan anem al supermercat, quan prenem medicines o quan conduïm un cotxe”. Al web es poden trobar més de 90 post signats per una seixantena  d’autors.  
 
Des del mateix blog es pot accedir al web oficial de l’Any Internacional de l’Estadística (http://www.statistics2013.org/), del qual l’Idescat n’és membre com a òrgan estadístic oficial de Catalunya juntament amb més de 1.800 associacions i institucions d’arreu del món. 
 
El Ple del Parlament de Catalunya també ha col.laborat amb la commemoració de l’Any Internacional quan el passat mes d’abril va signar una declaració institucional amb el ple suport de tots els grups parlamentaris.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 195

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined