OCUPACIÓ

La Generalitat destina un milió d'euros a la creació d'ocupació en les cooperatives i les societats laborals

query_builder   22 octubre 2013 08:59

event_note Nota de premsa

OCUPACIÓ

La Generalitat destina un milió d'euros a la creació d'ocupació en les cooperatives i les societats laborals

 
  • Empresa i Ocupació aprova una ordre amb subvencions als projectes empresarials d’aquestes característiques que es creïn o ampliïn capital  
 
  • Aquests ajuts entronquen amb l’objectiu del Govern de facilitar l’activitat empresarial per tal de reactivar l’economia i la creació d’ocupació, dedicant una atenció especial a l’economia social
 
La Generalitat de Catalunya destina enguany 1.050.000 euros a la creació d’ocupació en les cooperatives i les societats laborals. Ho fa mitjançant una ordre aprovada pel Departament d’Empresa i Ocupació que determina l’atorgament de subvencions per a l’impuls d’aquest tipus de projectes, sigui en el moment de la seva creació o bé en el d’ampliació de capital.
 
Els ajuts són de fins a 3.000 euros per a les persones aturades o treballadores amb contracte laboral amb la cooperativa i societat laboral on s’hagin d’incorporar; una xifra que pot arribar fins els 5.000 euros en el cas de persones amb discapacitats.
 
Aquesta iniciativa entronca amb l’objectiu de la Generalitat, plasmat en el seu Pla de Govern 2013-2016, de facilitar l’activitat empresarial per tal de reactivar l’economia i la creació d’ocupació, dedicant una atenció especial a l’economia social.
 
Dues línies de subvencions
 
En concret, la nova línia de subvencions desplega el total de fons previstos a través de dues línies:
 
- La primera, d’1 milió d’euros, distribuïts en:
o   400.000 euros per a la incorporació de socis treballadors o socis de treball en cooperatives o societats laborals de nova creació que no tinguin més de 3 anys d’antiguitat.
o   600.000 euros per a la incorporació de socis treballadors o socis de treball en cooperatives o societats laborals que tinguin més de 3 anys d’antiguitat.
 
- La segona, de 50.000 euros, per al finançament dels interessos de préstec que demanin les persones sòcies amb la finalitat d’adquirir o ampliar capital social de les cooperatives i societats laborals.
 
Reforma de la Llei de Cooperatives
 
Complementàriament, el Departament d’Empresa i Ocupació està treballant en la reforma de la llei de cooperatives que regula, protegeix i fomenta el moviment cooperatiu, que  és competència exclusiva de la Generalitat de Catalunya i és un dels objectius del Govern per a aquesta legislatura.
 
Els punts clau d’aquesta reforma parcial, identificats conjuntament amb representants del sector, són: Fomentar la creació de noves cooperatives i la consolidació de les ja existents; reforçar les vies de finançament de les cooperatives tant a nivell intern com extern; i millorar la gestió empresarial de les cooperatives i assolir un major dimensionament del món cooperatiu.
 
Així mateix, el Departament ha impulsat AraCoop, el Pla de suport a la creació d’empreses cooperatives 2013-2016, que té per objectiu crear 1.000 cooperatives en aquest període. El pressupost del programa és de 250.000 euros anuals, que suposa un pressupost per a tot el període de 1.000.000 d’euros.
 
Més de 4.000 cooperatives i 38.000 llocs de treball directes
 
Actualment a Catalunya hi ha 4.130 cooperatives amb un 15% de la població vinculada a aquestes empreses: 38.000 llocs de treball directes, 42.000 socis en cooperatives de serveis, 100.000 agricultors vinculats a cooperatives agràries i al voltant d’un milió de persones sòcies de cooperatives de consum.
 
Durant els darrers anys s’ha produït un increment en la creació de cooperatives, que han passat de les 113 registrades el 2011 a 147 el 2012. Fins al mes d’agost d’enguany s’havien constituït 91 noves empreses cooperatives. També destaca que les empreses d’economia cooperativa facturen uns 4.000 milions d’euros a l’any, que representa aproximadament el 2% del Producte Interior Brut català. 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined