La Generalitat i el Consell de Cambres col·laboraran per estendre l'FP dual a Catalunya

query_builder   22 octubre 2013 19:53

event_note Nota de premsa

La Generalitat i el Consell de Cambres col·laboraran per estendre l'FP dual a Catalunya


  • El model comptarà amb més participació de les empreses catalanes. Les cambres de comerç avalen el model d’FP dual que s’està aplicant a Catalunya
 
  • La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, destaca que el Govern té com a objectiu que un màxim del 50% dels alumes de formació professional cursin la modalitat dual
 
  • El president del Consell de Cambres, Miquel Valls, ha afirmat que les empreses implicades en l’FP dual aposten per la formació com a inversió de futur
Foto
 
El Departament d’Ensenyament i el Consell de Cambres de Catalunya han acordat un seguit d’actuacions amb l’objectiu d’estendre la formació professional dual, de tal manera que s’incrementi la participació de les empreses de Catalunya en aquest modalitat de formació.
 
Així ho han determinat durant la reunió que ha mantingut la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, amb el president del Consell de Cambres, Miquel Valls, i els presidents de les 13 cambres catalanes. En la reunió, les cambres participants han mostrat l’aval al model de formació dual que s’està aplicant a Catalunya.
 
Les actuacions consistiran en:
 
•desplegar un pla de difusió del model de formació dual entre les empreses  de Catalunya
•organitzar jornades d’explicació de les característiques de la formació dual
•l’aportació d’empreses interessades en oferir places a alumnes en aquest model de formació.
 
La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha destacat que “l’objectiu a partir d’ara és obrir un camí perquè de forma gradual les empreses que han col·laborat tradicionalment en els convenis de pràctiques d’FP ho facin també amb la modalitat dual, i per això les 13 cambres ajudaran a informar a les diferents empreses, i amb el nostre suport”.
 
Rigau ha ressaltat que Catalunya disposa d’un model propi, amb elements d’altres models duals d’èxit de països com Alemanya, Àustria i Suïssa, però integrats amb coherència en el model d’FP català. La titular d’Ensenyament ha subratllat que la referència en quant al percentatge de formació dual és Alemanya, on hi ha un 50% d’FP dual, i ha afegit que “cal no només implicar les grans empreses, aquestes són les primeres a participar perquè tenen lligams amb països de tradició d’FP dual. Aquestes grans empreses ajudaran a fer confiança a la resta d’empreses participants i que tenen alumnes amb pràctiques d’FP en la modalitat no dual, i parlem de prop de 38.000”.
 
El president del Consell de Cambres, Miquel Valls, ha assegurat que les empreses implicades en l’FP dual aposten per la formació com a inversió i com a capital humà de futur.  Valls ha afegit que “les diferents cambres col·laborem estretament amb el departament d’Ensenyament per estendre i implantar la formació dual, i estem en el bon camí”.
 
Aquest curs escolar 2013-2014, un total de 2.116 alumnes seguiran el model dual enfront els 590 del curs anterior, triplicant d’aquesta manera el nombre d’alumnes, i amb la participació de 49 centres educatius d’arreu del país.  La consellera ha destacat que s’hagi triplicat els alumnes: “Podem créixer més si ho seguim fent bé, però el creixement pot ser més ràpid amb la col·laboració de les cambres de comerç”.
 
El Departament d'Ensenyament va posar en marxa l’FP dual el curs 2012-2013 amb un model propi que permet adaptar la formació dels alumnes a les necessitats de les empreses, facilitar la participació de les empreses en la qualificació professionals dels aprenents i millorar les possibilitats d’inserció laboral.
 
En aquests moments, més de 200 empreses i de 50 entitats participen en la formació dual a Catalunya. Les empreses són de grandària diferent, però el nombre més important correspon a empreses petites i mitjanes, s’engloben en diversos sectors d’activitat i estan repartides per tot el territori. Algunes empreses són referents en els seu sector a nivell local, català i internacional.
 
Amb el model d’FP dual s’aconsegueix una major implicació de les empreses en la formació de l’alumne i s’adapta la formació a les necessitats de les empreses. La vinculació de l’alumne a l’empresa té lloc mitjançant una beca de formació o un contracte per a la formació i l’aprenentatge. El model dual reconeix el rol formatiu de les empreses ja que els aprenentatges adquirits durant l’estada de l’alumne a l’empresa tenen validesa acadèmica.
 
En aquests moments es disposa de gairebé 37.000 empreses  homologades per acollir alumnes d’FP en pràctiques i, només en aquest últim curs, han acollit  55.525 alumnes dels ensenyaments professionals.
 
Aquest model comporta una situació beneficiosa, tant per empreses com per l’alumnat. D’una banda, per les empreses a causa de la participació en la formació de professionals d’acord a les seves necessitats, per les possibilitats de detecció i captació de talent i per la contribució a la millora general de la qualificació professional dels joves del nostre país. Alhora, el alumnes guanyen en l’adquisició d’unes competències actualitzades i més d’acord amb les necessitats reals del mercat de treball.
 
La implantació de la Formació Professional Dual a Catalunya en els propers quatre anys, d’acord amb els objectius del Govern, requerirà milers d’empreses catalanes amb capacitat per desenvolupar aquest tipus de formació dual.
 
 
22 d’octubre de 2013
 
 

 
 

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 4013

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined