La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha denunciat avui, que “un dèficit fiscal de 16.500 milions d’euros anuals és un atac a les polítiques socials”. Així de contundent ha estat durant la seva participació en el cicle de debats 8.30 Enginyers Matí, que organitzen conjuntament l’Associació i el Col·legi d’Enginyers de Catalunya.
Munté durant la seva intervenció ha volgut recordar que “l’Estat ha retallat la seva aportació per a programes socials a Catalunya un 92% en els darrers tres anys” i ha insistit que “patim un dèficit fiscal injust i antisocial, amb uns recursos que generem i no retornen, i que ens són molt necessaris per atendre les persones del nostre país”.
La consellera s’ha mostrat també crítica amb el Projecte de llei estatal de racionalització i sostenibilitat de l'administració local, el qual considera "una nova amenaça que em preocupa per l'afectació que tindria sobre el dia a dia dels serveis socials bàsics, perquè precisament ens cal més política social feta des de la proximitat". Segons Munté, aquesta reforma "contravé l'esperit del sistema públic de serveis socials a Catalunya, en el qual els ens locals són la porta d'entrada al sistema i eix vertebrador de tota la xarxa de serveis, a més de ser una nova mostra de la voluntat recentralitzadora de l’Estat. No cal dir que batallarem per mantenir el nostre model català de serveis socials".
D’altra banda, Neus Munté ha reclamat novament que l’Estat acati les innumerables sentències que estableixen quin ha de ser el paper de les CCAA en la gestió del 0,7% de l’IRPF, “un altre exemple de recursos generats pels ciutadans de Catalunya que no retornen al nostre país”, segons la consellera.
Amb tot, Munté ha volgut destacar que “el Govern és el primer interessat en garantir un nivell elevat de benestar a les persones i per això realitzem un sobreesforç molt important per cobrir allò que les retallades de l’Estat deixen al descobert”. Neus Munté ha afirmat, que “la cohesió social és el bé més preuat de la nostra societat i sense aquesta cohesió no podrem avançar en cap altre àmbit dels que ens hem marcat com a país”, però s’ha mostrat molt optimista ja que “la societat catalana és un exemple de solidaritat en tots els sentits” i per tot això ha volgut insistir, com ja va fer ahir, que “els qui recentralitzen competències i retallen recursos no ens poden venir a donar lliçons sobre prioritzar les persones”.