- És la segona edició d’aquests premis, que reconeixen els professors i alumnes més actius i innovadors en la creació i ús de solucions mòbils
- El certamen es consolida entre la comunitat educativa, i destaca per una alta participació, que representa el doble respecte l’any passat.
- Enguany els guardons compten amb dues modalitats: Micronarracions audiovisuals,adreçada a l’alumnat, i Experiències educatives amb dispositius mòbils, pensada per a als professors
Barcelona, 16 de febrer del 2014.- El proper dijous, 20 de febrer es durà a terme, a l’Auditori Imagina de Media Pro de Barcelona, la cerimònia d’entrega dels Mobile Learning Awards 2014. Els premis, que s’emmarquen dins el projecte mSchools, tenen com a objectiu reconèixer alumnes, professors i centres educatius per la seva tasca innovadora en la creació i ús de solucions mòbils.
La present edició introdueix una nova modalitat, especialment adreçada als professors i que ha rebut un total de 72 candidatures. Es tracta d’Experiències educatives amb dispositius mòbils, una iniciativa que pretén donar a conèixer les diferents experiències amb tecnologia mòbil que s’han dut a terme al conjunt de centres educatius de Catalunya. Hi haurà un primer, segon i tercer premi del Jurat a l’experiència més innovadora, guardonats amb xecs regal de 3.000, 1.500 i 1.500 € respectivament. A més, els centres finalistes rebran dues entrades pera accedir al recinte on es celebrarà el Mobile World Congress 2014.
La segona modalitat, Micronarracions audiovisuals, es consolida enguany amb 180 candidatures presentades, una xifra que dobla les de l’edició 2013, en què es van recollir 92 propostes. Aquest premi valorarà els millors vídeos realitzats per alumnes (en grups de 5 i supervisats per un docent) sota el lema ‘L’escola del futur’. Per participar, les micronarracions han de tenir una durada d’entre 1 i 3 minuts i haver estat enregistrades amb tecnologia mòbil.
El Jurat atorgarà un màxim de dotze premis, tres per a cadascuna de les quatre categories:
• Educació infantil i primària
• Educació secundària obligatòria
• Batxillerat
• Formació professional, Ensenyament d’idiomes, Ensenyaments artístics, Ensenyaments esportius i Educació d’adults
Cadascun dels guanyadors del primer i segon premi s’enduran una tauleta Galaxy Tab, mentre que als tercers se’ls farà entrega del certificat de finalista. A més, igual que en la categoria d’Experiències, els finalistes rebran una invitació per accedir al Mobile World Congress 2014.
Els Mobile Learning Awards serviran com a avançament de l’edició 2014 de Mobile World Congress, en què es podran veure els avenços més significatius de la iniciativa mSchools i dels seus quatre àmbits de treball. D’aquesta manera, el projecte, docents i alumnes, tindran un
espai propi al congrés de tecnologia mòbil més gran del món.
La cerimònia d’entrega dels premis es durà a terme durant la celebració del congrés TWorldEdu, punt de trobada dels emprenedors i les empreses del sector de les tecnologies educatives amb la comunitat educativa, que té com a objectiu compartir, debatre i discutir les novetats tecnològiques, les experiències educatives i les aplicacions més innovadores i que enguany fa una mirada particular a la utilització dels dispositius mòbils en l'educació.
mSchools
mSchools és un programa educatiu pioner destinat a que els estudiants de secundària de Catalunya treballin a l’aula amb tecnologia mòbil a través de la creació i ús de solucions mòbils. El programa, que aquest curs 2013-2014 ja és present a les escoles catalanes, planteja un desenvolupament curricular complert vinculat a la tecnologia mòbil i a les seves aplicacions en l’entorn social i econòmic. Els objectius del programa són millorar el rendiment acadèmic, reduir les taxes d’abandonament escolar i fomentar l’emprenedoria centrada en les noves tecnologies.
Actualment, 6.000 alumes de secundària a Catalunya treballen la part pràctica de l’assignatura ‘Mobilitzem la informàtica’ treballant en un miler de projectes de desenvolupament d’apps a l’aula.
La iniciativa, impulsada per Mobile World Capital Barcelona amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i GSMA –l’entitat que agrupa els principals operadors mundials de telefonia mòbil-,consta de quatre pilars, tres d’ells ja totalment en marxa i un en fase de desenvolupament:
- ‘Mobilitzem la Informàtica’: és el nom de la l’assignatura optativa de 4t d’ESO centrada en la conceptualització i disseny d’apps. L’objectiu és que els alumnes ideïn i desenvolupin, en petits grups, conceptes creatius en forma d’aplicació per aportar solucions a problemes globals i millorar
hàbits quotidians.
El gener de 2014 gairebé 6.000 alumnes de 196 centres educatius de secundària catalans comencen a idear les seves aplicacions amb aquesta formació pràctica. Actualment hi ha en procés de desenvolupament prop d’un miler de projectes.
- Mobile Learning Awards: premis que aquest any celebren la seva segona edició i que reconeixen els professors i alumnes més actius i innovadors en la creació i ús de solucions mòbils. Es tracta d’una desena de premis per a alumnes (millors vídeos que mostren l’escola del demà) i un per a professors (els que generen les iniciatives més innovadores en el terreny educatiu). Aquests premis són una gran oportunitat per a prendre el pols a la comunitat educativa i identificar les principals tendències de Catalunya en matèria de l’ús dels dispositius mòbils a l’aula. Els guardons es lliuraran en una cerimònia especial que se celebrarà el 20 de febrer en el marc de la 6a edició de l’ITWorldEdu.
Les bases del guardó es poden visualitzar a: http://www.xtec.cat/web/centres/alscentres/premis/mla2014
- Mobile History Map: projecte pilot amb què mSchools posa especial èmfasi en la creació de continguts. El Mobile History Map permetrà als alumnes crear i desenvolupar projectes col·lectius mitjançant l’ús de la tecnologia mòbil. Els estudiants es convertiran en desenvolupadors actius
amb la creació d’itineraris i punts d’interès a prop dels seus centres educatius través de la geolocalització. Ells mateixos, de manera col·laborativa, crearan i editaran continguts descriptius del seu entorn més immediat. Aquesta part del programa advoca per l'ús de les tecnologies mòbils aplicades a temes no tècnics i a l’àmbit de les humanitats.
- L’impuls als emprenedors del sector TIC-Educació: mitjançant un programa dissenyat per fomentar i promoure les iniciatives locals en l’àmbit de la mEducation.