Surtderecerca

El Govern crea la campanya surtderecercapercatalunya.cat per apropar la ciència al gran públic i promoure el coneixement de la recerca

query_builder   20 febrer 2014 12:21

event_note Nota de premsa

El Govern crea la campanya surtderecercapercatalunya.cat per apropar la ciència al gran públic i promoure el coneixement de la recerca

  • La campanya s'inicia avui en el marc de la Social Media Week reunint en un mateix espai a referents professionals d'internet i d'eines social media en la comunicació científica com en Mark Frankel director de social news de la BBC
Imatge Surt de recerca per Catalunya
La Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Economia i Coneixement, ha creat la campanya surtderecercapercatalunya.cat amb l’objectiu de donar a conèixer a tots els públics les activitats de divulgació científica que realitzen les universitats i els centres de recerca de Catalunya. La campanya surtderecercapercatalunya.cat s’emmarca en els actes commemoratius del Tricentenari 1714-2014.
 
La campanya disposa, entre d'altres, d'un portal divulgatiu amb el domini surtderecercapercatalunya.cat, el compte Twitter @surtderecerca i incorporarà totes les seves activitats a la pàgina de Facebook Recercat. La posada en marxa d’aquesta campanya respon a la convicció del Govern que la recerca és un element primordial per al progrés i el benestar del país i el principal pilar d’una economia basada en el coneixement. Així el portal surtderecercapercatalunya.cat té un doble objectiu: d’una banda, apropar i fer accessible la ciència a tothom, especialment al públic familiar; i, de l’altra, despertar futures vocacions científiques entre el públic més jove. La Secretaria d'Universitats i Recerca vol promoure el coneixement de la ciència com una activitat de lleure amb l'objectiu de posar en valor la recerca que es fa al nostre país.
El tret de sortida de la campanya del Govern s'inicia avui amb la jornada ‘Internet i les eines de social media en l comunicació de la ciència’ organitzada per la Secretaria d’Universitats i Recerca, en el marc de Social Medial Week Barcelona (http://gencat.cat/universitatsirecerca/SMW/).
 
La jornada reunirà al director de l’equip social news de la BBC, Mark Frankel; la directora de Producte i Continguts de Yahoo Espanya, Gabriela Bolognese; el director i fundador de WebCongress, Ouali Benmeziane; el reconegut especialista en posicionament web, Javier Casares; i el director de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Vic, Jordi Villà-Freixa; per debatre les possibilitats que ofereixen internet i les xarxes socials per divulgar la ciència.
 
L’acte tindrà un format dinàmic on, a banda dels ponents principals, hi participaran experts del món d’internet, científics, periodistes especialitzats i responsables de comunicació d’universitats i centres de recerca.
 
Aquesta és una de les primeres activitats de la campanya surtderecercapercatalunya.cat que recull el portal web que porta el mateix nom. El portal es presenta com una agenda on quedaran recollides les activitats de caire científic que durant el 2014 es realitzin al llarg del territori tant a les universitats i centres de recerca com també a museus, parcs naturals, fundacions, associacions diverses, entre d'altres, amb la voluntat d’abastar el màxim d’esdeveniments possibles. Activitats com ara jornades de portes obertes, concursos de robòtica, exposicions temàtiques, trobades amb investigadors, conferències, passejades d’interès científic, s’inclouran en el portal perquè el públic en general tingui coneixement dels actes que es fan i pugui compartir la tasca investigadora que es realitza al nostre país. Així la propera activitat a destacar s'orienta als més petits en el marc del Carnestoltes. L'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont serà d’accés gratuït per aquells infants que portin una disfressa paleontològica, durant el cap de setmana de l’1 i 2 de març.
 
El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, considera que amb la posada en marxa del portal “el país disposarà d’una eina fins ara inexistent que permetrà un millor coneixement de la recerca que es fa a Catalunya i poder apropar al públic en general la qualitat del sistema universitari i de recerca”. Alhora, ha afegit, que “ajudarà a promoure la cultura científica, una condició bàsica per a un país que aposta per una economia del coneixement. Volem que la gent conegui allò que es fa en el seu país, volem que la gent surti de recerca per Catalunya. Creiem que aquesta campanya pot ajudar a aquest repte".
 
Aquesta iniciativa s’emmarca en els actes de la commemoració dels tres-cents anys dels fets de 1714 endegada per la Generalitat de Catalunya. El comissari del Tricentenari, Miquel Calçada, recorda que “la commemoració no només vol fer una mirada al passat i a les causes del present a través d’uns fets clau de la història de Catalunya, sinó que també vol ser una oportunitat per posar en valors els motors econòmics i socials que mouen la Catalunya actual i esdevenen la base de la nostra projecció futura. I l’àmbit de la investigació i la recerca, precisament, és un d’aquests motors”.
 
El portal surtderecercapercatalunya.cat s’actualitzarà periòdicament i difondrà els actes amb un mes d’antelació per tal de facilitar al públic interessat la programació de les visites. L’agenda recollirà tant els actes oberts a tothom i gratuïts, com aquells en què calgui inscriure’s prèviament, així com aquells que malgrat ser de pagament tinguin un destacat interès científic.

3  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 255

Imatge 1 Surt de Recerca

Imatge 1 Surt de Recerca
PNG | 315

Imatge 2 Surt de Recerca

Imatge 2 Surt de Recerca
PNG | 339

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined