NOVES FORMES DE FINANÇAMENT:
El conseller ha explicat que “hem de fer un canvi de model per disposar dels recursos necessaris per garantir la conservació dels espais protegits. Els temps han canviat, la situació i el context econòmic també. En el context econòmic actual, és evident que l’administració, d’acord amb les responsabilitats i competències derivades de les lleis haurà de vetllar prioritàriament per la protecció els espais, per fer complir la llei i garantir la gestió administrativa, la vigilància i les infraestructures i els serveis bàsics de manteniment i millora sobre les que se sustenta la protecció dels espais naturals i, en aquest sentit, aporta un pressupost de base vinculat a aquests aspectes essencials (gestió, administració, infraestructures bàsiques, manteniment, vigilància i control)”.
“Tot i que mantenim el mateix pressupost que l’any 2013, és evident que això cal complementar-ho mitjançant mecanismes per permetin posar en valor la gestió dels diferents bens i serveis que cada espai proporciona per al gaudi de la societat i que, alhora, garanteix el reequilibri territorial perquè contribueix a la creació d’activitat socioeconòmica per a la població local, llocs de treball, progrés i benestar i ajuda a fixar la gent en el medi rural, evitant el seu abandonament i deteriorament” ha afirmat el conseller i ha apuntat els mecanismes prioritaris:
o Establiment de preus públics amb caràcter finalista per serveis nous o millora dels existents (aparcaments, guies, itineraris, fulletons, plànols, tallers d’educació ambiental, visites específiques a elements emblemàtics o a aquells indrets amb gran afluència de visitants per evitar-ne el deteriorament, etc.)
o Establiment de taxes (p.e. immersió a les Medes) en hàbitats especialment fràgils i que requereixen un nivell de protecció superior
o Promoció i foment dels productes lligats als parcs ‘Fet al parc’
o Cessió per a l’ús d’equipaments i infraestructures ara infrautilitzades o que fins ara es cedien gratuïtament
o Accions de mecenatge/esponsorització (RSC empreses )
o Creació del carnet ‘Amics dels Parcs de Catalunya’ . Estem treballant per desenvolupar aquesta eina, que posa en valor el compromís de les persones amb un alt nivell de sensibilització envers el medi natural i la seva conservació. Per una quota anual donaria dret a utilitzar els serveis dels parcs (accés als equipaments, aparcaments, rutes guiades,...) amb preus bonificats
o Inversions indirectes derivades de la col·laboració amb les autoritats responsables d’aplicar la taxa turística (p.e. senyalització, promoció de rutes i itineraris temàtics dins dels parcs) a través de la cooperació entre la direcció general de Medi Natural i Biodiversitsat i la direcció general de Turisme. Estem treballant en el desenvolupament d’un Pla director del turisme dels espais protegits, semblant al que s’ha desenvolupant en altres àmbits com el relacionat amb l’enoturisme, per exemple.