La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha destacat avui la importància de les escoles oficials d’idiomes, que ha definit com “centres de referència, amb autonomia i amb exigència”. Rigau ha fet aquestes declaracions avui a Girona on ha presidit la celebració del 30è aniversari de l’Escola Oficial d’Idiomes del municipi.
La titular d’Ensenyament, que va ser una de les fundadores de l’escola, ha fet un repàs als inicis del centre, la primera EOI que es va crear a Catalunya després de l’EOI de Drassanes a Barcelona. La consellera ha valorat el paper dels professors de les EOI en la formació dels alumnes i ha assegurat que “les escoles oficials d’idiomes ajudeu a obrir els ulls als ciutadans envers el món”.
Irene Rigau ha exposat que actualment a Catalunya un 42% dels centres imparteixen alguna matèria en anglès, i que l’objectiu del Departament d’Ensenyament és en cinc anys aconseguir doblar la xifra. Alhora, ha exposat que cada cop més centres també estan incorporant-se al Batxibacc, el doble batxillerat francès i espanyol, i que el proper curs seran 8 els instituts que faran aquesta modalitat a les comarques gironines.
Respecte l’aprovació del decret de perfil i provisió de llocs de treball, que el Govern va aprovar el passat dimarts, la consellera d’Ensenyament, a pregunta dels mitjans de comunicació, ha declarat que “la seva aplicació haurà de ser molt acurada i dialogada, i així serà. L’escola pública en sortirà molt reforçada”. Irene Rigau ha explicat que en la votació del Consell Escolar de Catalunya sobre el decret, hi va haver 23 vots a favor, 3 en contra i 8 abstencions. El decret d’autonomia i el decret de direccions, quan al seu dia es van votar al Consell Escolar de Catalunya, van obtenir més vots en contra que no pas el decret de perfil i provisió de llocs de treball. La titular d’Ensenyament ha afirmat que el decret es va tractar molt i va incorporar les propostes del Consell Escolar.
A l’Escola Oficial d’idiomes de Girona s’imparteix ensenyament dels idiomes següents: Alemany, Anglès, Àrab, Català per a no catalanoparlants, Espanyol per a estrangers, Francès, Italià i Rus. A més, l’EOI Girona també gestiona els Centres Delegats de Santa Coloma de Farners i Palafrugell, on s'imparteixen classes d'anglès. L’EOI Girona també col·labora amb el "Pla d’Impuls de l’Anglès" del Departament d’Ensenyament amb cursos d’anglès adreçats a professorat en actiu.
L’EOI de Girona disposa del Centre d'Autoaprenentatge i Mediateca (CAM), un servei públic complementari de l'EOI obert a tot l’alumnat. El CAM ofereix la possibilitat de consultar material molt divers, relacionat amb els idiomes que es poden cursar a l’escola. La biblioteca també disposa d’un ampli fons bibliogràfic sobre temes relacionats amb l’ensenyament i l’aprenentatge de segones llengües.
Les escoles oficials d'idiomes són centres públics, no universitaris, d'ensenyament d'idiomes moderns, que imparteixen els ensenyaments especialitzats regulats per la LOE. Hi ha 46 Escoles Oficials d'Idiomes i 8 Centres Públics Delegats arreu de Catalunya. Les escoles oficials d'idiomes també gestionen les certificacions acadèmiques corresponents a aquests ensenyaments especialitzats. Aquestes certificacions són reconegudes arreu de l'estat espanyol, són les úniques oficials, i es poden obtenir tant en convocatòria oficial, com en convocatòria lliure.
28 de març de 2014