Signa un acord marc amb la Universitat de Califòrnia que engloba campus tan prestigiosos com Berkeley i Irvine

El Govern impulsa un programa de cooperació acadèmica Califòrnia-Catalunya

El conseller d'Economia i Coneixement viatja als EUA per aprofundir la relació universitària i incrementar les oportunitats per a professors i estudiants catalans

query_builder   18 juny 2014 18:35

event_note Nota de premsa

Signa un acord marc amb la Universitat de Califòrnia que engloba campus tan prestigiosos com Berkeley i Irvine

El Govern impulsa un programa de cooperació acadèmica Califòrnia-Catalunya

El conseller d'Economia i Coneixement viatja als EUA per aprofundir la relació universitària i incrementar les oportunitats per a professors i estudiants catalans

El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, signa aquest dimecres un conveni amb la provost de la Universitat de Califòrnia (UC), Aimée Dorr, que consolida la relació entre Catalunya i Califòrnia i amplia els àmbits de col·laboració tant pel que fa a l’intercanvi de professorat i d’estudiants, com a la incorporació al sistema català de coneixement en innovació i emprenedoria científica californians.
Durant la primera visita de la jornada –a les instal·lacions de Hewlett Packard–, el conseller ha destacat el “salt endavant” que representa el conveni amb la UC en la relació entre els mons acadèmics català i californià iniciada fa 30 anys i la “multitud de contactes i relacions institucionals” que ha generat. Ha posat com a exemple la llarga tradició de les universitats catalanes amb la UC Irvine, que durant 15 anys ha acollit més d’un centenar de joves catalans de la mà del programa impulsat per l’empresari Pere Balsells, un model de mecenatge que, segons Mas-Colell, “hauria de ser expandit i reforçat”.
Aquest és el primer d’una sèrie d’acords que el conseller té previst signar els propers dies amb diferents institucions de Califòrnia per reforçar els vincles establerts fa 30 anys. Així, el màxim responsable en l’àmbit d’universitats del Govern català mantindrà trobades i signarà convenis que impulsaran intercanvis de professors i alumnes i transferència de coneixement amb el California Council on Science and Technology, amb els campus UC Berkeley i UC Irvine, i amb la Stanford University.
El viatge del conseller s’emmarca en la voluntat del Govern de reforçar els llaços institucionals entre Catalunya i Califòrnia en els àmbits d’universitats i de recerca i tanca l’estratègia en l’àmbit del coneixement iniciada fa dos anys pel president de la Generalitat a tres dels territoris més excel·lents en recerca i innovació: Massachusetts (2012), Israel (2013) i ara Califòrnia (2014).
 
Programa bilateral Califòrnia-Catalunya
El Govern impulsa un programa bilateral Califòrnia–Catalunya en l’àmbit acadèmic, amb un especial èmfasi en les institucions universitàries. Califòrnia és un estat aproximadament cinc vegades més gran que Catalunya (38 milions d’habitants) i que té una llarga tradició acadèmica d’alta qualitat: 3 universitats entre les 10 millors del món, i suma fins a 10 universitats en el rànquing de les 50 millors del món. Un posicionament que és una clara mostra de la potència acadèmica del territori californià.
En producció científica, Califòrnia amb el 0,5% de la població mundial produeix el 5% dels articles que es publiquen arreu del món.  En aquest sentit, la proporció és similar a la de Catalunya, que amb un 0,1% de la població mundial, publica l’1% dels articles científics d’arreu del món. Entre 1995 i 2009, Catalunya ha publicat uns 100.000 articles a revistes científiques, dels quals prop de 12.000 han estat en col·laboració amb els Estats Units.
A banda d’aquesta gran capacitat científica, i igual que Massachusetts o Israel, Califòrnia ha estat capaç de convertir aquest actiu en avantatge competitiu per activar l'economia, i avui mostra indicadors espectaculars en creació d'empreses i de llocs de treball: possiblement el més conegut és tota la zona del Sillicon Valley, on es calcula que anualment s’inverteix gairebé la meitat del capital risc que opera a tot Estats Units.
 
Tres dècades de relació acadèmica
La col·laboració acadèmica entre Catalunya i Califòrnia acumula una tradició de tres dècades, gràcies a diverses iniciatives de tipus institucional i personal, que es van iniciar l’any 1986 amb la resolució d’agermanament California-Catalonia sister State relationship, a proposta del Senat californià. Una resolució que va propiciar el programa d’Estudis Catalans Gaspar Portolà i la col·laboració de la UC amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). D’altra banda, el ja esmentat Programa Balsells –dirigit a estudiants d’enginyeria catalans per fer el postgrau a la UC Irvine– ha significat que, durant el període 1996-2014, s’han atorgat 138 beques per un valor superior als 2,5 milions d’euros.
 
 
Annex: actuacions previstes
•    UNIVERSITY OF CALIFORNIA
Prof. Aimée Dorr, Provost of the UC
Acord amb el Govern que emmarca la col·laboració amb els diferents campus de la Universitat, tant en els aspectes estrictament acadèmics com d’intercanvi de professorat, emprenedoria científica, etc.
•    CALIFORNIA COUNCIL ON SCIENCE AND TECHNOLOGY
Prof. Susan Hacwood, Executive Director of the CCST
Acord amb el Govern i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) per portar a Catalunya el programa CCST Policy Fellowship, que fa possible que científics joves treballin d’assistents als membres més rellevants del Senat de Califòrnia. Aquest programa facilita els ponts entre el món científic i el polític i legislatiu, i es planteja desenvolupar en el marc del Consell Assessor del Parlament de Catalunya sobre Ciència i Tecnologia (CAPCIT).
•    STANFORD UNIVERSITY
Ms. Christine Kurihara, Director of Biodesign global fellowship programs
Aquest curs s’ha posat en marxa a Barcelona la primera edició del programa d’emprenedoria científica Design Health (d-health), fruit d’un acord entre el programa Biodesign de la Stanford University i Biocat, amb el finançament del Govern de la Generalitat. Aprofitant el viatge de la delegació catalana, es presentaran els resultats de la primera edició i les característiques de la segona edició que començarà el proper setembre, fruit de la renovació de l’acord amb Stanford.
•    UC BERKELEY
Prof. Andre Marquis, director of the Lester Center for Entrepreneurship
L’acord amb el Govern inclou portar a Catalunya el programa de formació per a científics emprenedors, que la National Science Foundation nord-americana desenvolupa des de l’any 2011 arreu dels Estats Units. UC Berkeley coordina aquest programa a la Costa Oest, i l’implementarà a partir del proper octubre als 25 millors projectes de noves empreses que sorgeixin del món acadèmic, seleccionats per un procés competitiu internacional.
•    UC IRVINE
Prof. Michael P. Clark, Vice-Provost
Prof. Gregory Washington, Dean of the School of Engineering
La relació de les Universitats catalanes amb UC Irvine té una llarga tradició, gràcies especialment a l’impuls que durant més de 15 anys ha permès el programa bilateral recolzat per Pete Balsells, empresari català establert a Califòrnia des de ben jove. Gràcies a aquest programa, un centenar de joves catalans han desenvolupat el seu màster o doctorat als Estats Units, molts d’ells a UC Irvine. En aquesta ocasió, es formalitzaran dos acords. D’una banda, un acord bilateral entre UC Irvine i el Govern, amb el qual es presentaran les noves propostes de col·laboració acadèmica entre ambdues parts (Visiting Scholars i Joint Scientific Meetings). De l’altra, un acord entre la Universitat Politècnica de Catalunya (en particular, amb el seu Campus del Besos) i UC Irvine (amb la seva Escola Henry Samueli d’Enginyeria) per establir una col·laboració internacional en enginyeria. L’objectiu d’aquesta col·laboració és dissenyar i oferir un programa acadèmic (Joint Academic Program) amb una forta orientació a la innovació, per formar graduats i postgraduats en enginyeria capaços de crear nous productes i processos en la frontera del coneixement, dins d’un conjunt de camps emergents en enginyeria.

1  

Fitxers adjunts

Cooperació Califòrnia

Cooperació Califòrnia
PDF | 59

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined