El Departament d’Ensenyament ha reconegut acadèmicament l’experiència laboral de 12.164 persones fins el maig de 2014, fet que ha permès validar els aprenentatges assolits durant la seva experiència en el lloc de treball, o de voluntariat. Això els aporta un estímul per completar la seva formació i millora les seves possibilitats de promoció formativa i laboral.
El reconeixement acadèmic dels aprenentatges obtinguts en la vida laboral és una de les mesures de flexibilització que s’han remodelat i aplicat a partir del 2013. L’objectiu és fomentar la formació i professionalització dels treballadors de Catalunya al llarg de la seva vida i millorar la permeabilitat de la formació professional. La mesura s'adreça als majors de 18 anys amb experiència laboral o en activitats socials amb almenys 2 anys d’experiència en el sector en què volen obtenir el reconeixement acadèmic dels aprenentatges adquirits, en relació a un determinat cicle formatiu. Des de 7 gener de 2013 a 18 de juny de 2014, 2.861 persones s’han beneficiat d’aquest reconeixement
Per accedir a aquest reconeixement, cal disposar de l’informe del servei d’assessorament en formació professional, que en aquest curs escolar, de setembre 2013 a 18 de juny de 2014, ha estat sol·licitat per 2.971 persones, 2.104 de les quals han obtingut el certificat de reconeixement. El servei compta amb experts que atenen personalment als interessats en sessions presencials i els orienten en un itinerari formatiu i professional.
D’altra banda, els procediments anteriors a 2013 de reconeixement acadèmic de l’experiència laboral havien permès a 9.469 persones obtenir una certificació convalidable per crèdits o unitats formatives dels cicles de formació professional inicial. Aquests procediments van reconèixer la correspondència entre els aprenentatges derivats de l’experiència laboral, incloent-hi la formació no formal rebuda, i els continguts de les titulacions dels cicles de formació professional inicial.