Felip Puig

El conseller Puig proposa una exempció de l'IVA als clients vulnerables per contribuir a pal·liar la pobresa energètica

query_builder   15 octubre 2014 16:55

event_note Nota de premsa

El conseller Puig proposa una exempció de l'IVA als clients vulnerables per contribuir a pal·liar la pobresa energètica

 
  • El Govern referma el seu posicionament contra la solució adoptada pel Govern central per al cessament de l’activitat del magatzem de gas Castor.
 
 El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha anunciat avui que el Govern de la Generalitat presentarà al Govern de l’Estat, en el marc de la reforma fiscal anunciada pel Govern central per a l’any 2015,  una proposta per “eximir els clients vulnerables del pagament de l’IVA que grava els consums energètics”. En resposta a una pregunta parlamentària sobre aquesta matèria, el conseller ha fet pública  aquesta nova mesura per lluitar contra la pobresa energètica i ha resumit la labor del Govern català per fer front a aquest problema.
 
El conseller ha explicat que la Taula de la Pobresa Energètica, en què participa el Govern juntament amb consumidors, operadores energètiques i agents socials, està avançant en la definició del concepte de consumidor vulnerable, dels mínims vitals associats a aquesta figura, de criteris d’avaluació per determinar qui s’hi pot acollir i en els mecanismes econòmics per fer-hi front, com ara tarifes socials o un fons que hi doni cobertura.
 
Puig ha lamentat que, en matèria de pobresa energètica, l’actitud del Govern central és la de “no fer ni deixar fer”. En aquest sentit, ha recordat que des de Madrid “no només s’ha presentat recurs d’inconstitucionalitat contra el Decret Llei 6/2013 en matèria de pobresa energètica, sinó que no s’han transposat dues directives europees que obliguen a definir el concepte de consumidor vulnerable i que prohibeix desconnectar-los dels serveis bàsics” en determinades circumstàncies. “Ja no es tracta d’un atac jurídic a l’autogovern, sinó d’un atac a la cohesió social i als ciutadans més vulnerables”, ha reblat mentre ha deixat clar que l’Executiu defensarà el decret català i “combatrà el recurs” del govern espanyol.
 
Projecte Castor
 
D’altra banda, el conseller ha reiterat que el Govern treballarà amb fermesa per “evitar que el cessament de l’activitat del projecte d’emmagatzemament de gas  Castor perjudiqui els ciutadans i els consumidors”. Puig ha recordat que el Govern va aprovar la setmana passada un acord per impulsar totes les mesures jurídiques en defensa dels consumidors, oposar-se a que els costos relacionats amb l’extinció de la concessió del magatzem repercuteixin en els ciutadans o els consumidors, analitzar l’impacte que tindrà la indemnització i exigir la publicació de tots els estudis i informes relacionats amb el projecte i traslladar el cas a la Comissió Europea perquè analitzi si la solució adoptada pel Govern central s’ajusta al dret comunitari. Puig ha confirmat que “els serveis jurídics del departament d’Empresa i Ocupació estan treballant en els documents necessaris per dur a terme totes aquestes accions”.
 
Finalment, el conseller ha lamentat “la manca de transparència i l’opacitat del Govern de l’Estat en tots els aspectes relacionats amb aquest magatzem de gas”, i també que “no s’han analitzat els motius sobre la fallida del projecte”.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined