El Departament de Cultura crea un espai web dedicat a la toponímia catalana

La toponímia catalana és un patrimoni col·lectiu que cal salvaguardar com a part del patrimoni lingüístic i cultural de Catalunya

query_builder   22 juny 2015 09:17

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura crea un espai web dedicat a la toponímia catalana

La toponímia catalana és un patrimoni col·lectiu que cal salvaguardar com a part del patrimoni lingüístic i cultural de Catalunya

La Comissió de Toponímia, òrgan d’assessorament, consulta i proposta en matèria de fixació oficial dels topònims de Catalunya, adscrita des del 2012 al Departament de Cultura, disposa d’un nou espai web que recull informació d’interès sobre toponímia catalana amb l’objectiu de difondre-la entre la ciutadania i, en particular, entre els municipis, els quals, juntament amb el Govern de la Generalitat, tenen atribuïda la competència per a la determinació dels topònims, que s’ha de fer d’acord amb la normativa general de la llengua establerta per l’Institut d’Estudis Catalans.
 
La toponímia catalana és un patrimoni col·lectiu que cal salvaguardar com a part del patrimoni lingüístic i cultural de Catalunya. I, amb el nou espai web de la Comissió de Toponímia, la Direcció General de Política Lingüística hi vol contribuir.
 
L’espai web s’ha distribuït en els apartats següents per facilitar a la ciutadania un accés àgil i clar a la informació:
 
·         La Comissió de Toponímia (descripció, funcions i organització).
·         Normativa relacionada amb toponímia i retolació.
·         Nomenclàtor oficial de toponímia major de Catalunya (accés a l’obra i informació rellevant relacionada).
·         Criteris publicats sobre traducció de noms, denominacions i topònims, sobre la toponímia d’àmbit municipal i relatius a senyalització viària.
·         Publicacions (recull en línia d’obres en diversos formats sobre toponímia, cartografia, onomàstica, etc.).
·         Establiment de noms de lloc (procediments per al canvi de denominació de topònims).
 
S’hi aplega en un sol espai tota la informació sobre toponímia que és competència de la Comissió, segons el que estableix el Decret 59/2001, de 23 de gener, pel qual s’estableix la Comissió de Toponímia, i es modifica el Decret 78/1991, de 8 d’abril, sobre l’ús de la toponímia.
 
Aquesta actuació forma part dels projectes previstos al Pla d’activitats 2014-1015 de la Comissió de Toponímia. L’espai web, allotjat al portal Llengua catalana de la Direcció General de Política Lingüística, amplia significativament els continguts sobre la matèria de la pàgina que l’havia precedit. Per fer aquesta ampliació, s’han tingut en compte les consultes i aportacions que els usuaris han anat plantejant a la Comissió al llarg del temps.
 
El 13 de setembre del 2012, per acord del Ple de la Comissió de Toponímia, la Secretaria d’aquest òrgan, adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat, va passar al Departament de Cultura, concretament a la Direcció General de Política Lingüística.
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined