INDÚSTRIA

L'ocupació industrial creix a Catalunya per primer cop en set anys

query_builder   6 juliol 2015 14:13

event_note Nota de premsa

INDÚSTRIA

L'ocupació industrial creix a Catalunya per primer cop en set anys

·     Segons l’Informe Anual sobre la Indústria a Catalunya 2014, l’ocupació industrial ha augmentat un 2% durant el 2014, el primer resultat positiu després de set anys de caigudes.
 
·     La recuperació de la indústria es reflecteix també en l’evolució positiva d’indicadors clau com el Clima Industrial, la inversió industrial, la producció industrial i les exportacions.
 
·     El secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, i el director general d’Indústria, Antoni Ma. Grau, han presentat aquest dilluns les principals conclusions de l’Informe Anual sobre la Indústria a Catalunya 2014.
 
L’ocupació industrial ha augmentat a Catalunya l’any 2014 després de set anys de caigudes, segons dades de l’Informe Anual sobre la Indústria a Catalunya 2014 que han presentat avui el secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, i el director general d’Indústria, Antoni Ma. Grau.
 
L’augment ha estat del 2% respecte l’any anterior, un percentatge superior al de l’Estat espanyol (1%) i el de la zona euro (0,5%) (Gràfic 1; veure pdf adjunt). Pere Torres ha destacat que l’ocupació industrial ha assolit “un punt d’inflexió al 2014, trencant la tendència negativa dels últims anys, i les primeres dades del 2015 apunten en la mateixa línia”. Aquest increment de l’ocupació ha ajudat a que l’atur industrial es reduís l’any passat en un 11,2%, la millor dada des del 2000.
 
L’Informe constata que el 2014 ha estat l’any de la recuperació de l’economia catalana en el seu conjunt. El creixement interanual del PIB ha estat de l’1,5%, enfront del -0,6% del 2013 (Gràfic 2; veure pdf adjunt). Aquest ha estat el millor resultat des del 2007, en una recuperació afavorida per la demanda interna, la davallada del preu del petroli i els baixos tipus d’interès.
 
El creixement del PIB català és superior al del conjunt de l’Estat espanyol (1,4%) i de la zona euro (0,9%). Per sectors, la recuperació econòmica del 2014 ha estat liderada pels serveis i la indústria, que han crescut un 1,8% i un 1,5% respectivament.

Augmenta la confiança dels empresaris i la inversió industrial
 
La indústria catalana ha tingut el 2014 un pes determinant en la recuperació de l’economia a Catalunya. Així ho demostra l’evolució positiva d’indicadors clau que han registrat els augments més alts dels últims anys (Indicador de Clima Industrial, inversió industrial, inversió industrial a l’estranger, producció industrial i exportacions).
 
Tot i això, Torres ha apuntat que “aquestes dades globals positives no poden amagar que encara hi ha empreses que es troben en greus dificultats i que ens poden portar notícies negatives els pròxims mesos; per això, el Govern manté actius els seus instruments de seguiment, suport i assessorament de les empreses amb dificultats per tal d’intentar que la recuperació econòmica s’estengui a tots els nivells”.
 
L’Indicador de Clima Industrial, que mesura la confiança dels empresaris, mostra una millora de 10 punts l’any 2014 respecte l’anterior, la dada més alta dels últims set anys. (Gràfic 3; veure pdf adjunt). Amb dades mensuals, l’evolució va ser creixent al llarg de l’any.
 
Com a conseqüència de la confiança empresarial, la inversió industrial segueix la seva bona marxa i ha augmentat a Catalunya un 4,7% l’any 2014. Pere Torres ha qualificat aquesta dada de “notícia molt positiva” i ha afegit que es tracta de “la xifra més alta dels últims vuit anys”, que afecta tant les empreses grans (4,4%) com les petites i mitjanes empreses (5%) Torres ha afegit que a la zona euro aquest increment ha estat de l'1% i que, per tant, “Catalunya ha tingut un comportament clarament diferencial en aquest àmbit”.
 
Per sectors, l’automoció va ser l’activitat industrial que va experimentar un creixement més important de la seva inversió (+12,8%). Torres ha explicat que “aquest sector suma cinc exercicis consecutius amb increments d’inversió superiors al 12%”. La segona posició cau en el sector dels béns de consum no durador (tèxtil – confecció, pell, arts gràfiques, química de consum, productes farmacèutics, etc.). Les inversions en aquesta activitat han augmentat un 12,1%.
 
Pel que fa a la inversió catalana industrial a l’estranger, aquest indicador mostra un augment del 59,5% i suma el volum més alt dels darrers sis anys (Gràfic 5; veure pdf adjunt).
 
L’Informe Anual sobre la Indústria a Catalunya 2014 també posa de manifest que l’Índex de Producció Industrial (IPI) ha crescut un 1,6% durant el 2014, la taxa més elevada dels darrers quatre anys ).
 
Solidesa de les exportacions catalanes
 
Pel que fa al comerç exterior, l’any 2014 les exportacions de les empreses catalanes s’han situat en xifres màximes per quart any consecutiu (60.217 milions d’euros) (Gràfic 7; veure pdf adjunt). Aquest volum és un 3,1% més alt que l’any anterior. Per sectors, les exportacions de contingut tecnològic alt (maquinària d’oficina, ordinadors, electrònica, productes farmacèutics...) han experimentat un creixement del 6,1%, amb un pes sobre el total espanyol del 28,6%. El secretari d’Empresa i Competitivitat ha explicat que aquest tipus de vendes a l’exterior “tenen més valor afegit i generen llocs de treball de qualitat”.
 
Accediu a l’Informe Anual sobre la Indústria a Catalunya 2014 aquí: http://accio.gencat.cat/cat/binaris/INFORME%20ANUAL%20INDUSTRIA%202014_tcm176-216153.pdf

2  

Fitxers adjunts

NP Anuari Indústria 2014 amb gràfics

NP Anuari Indústria 2014 amb gràfics
PDF | 384

El secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres, durant la roda de premsa

El secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres, durant la roda de premsa
JPG | 5325

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined