OCUPACIÓ

La Generalitat impulsa el Programa Capitalcoop per facilitar l'accés a finançament de cooperatives i societats laborals

query_builder   1 setembre 2015 09:00

event_note Nota de premsa

OCUPACIÓ

La Generalitat impulsa el Programa Capitalcoop per facilitar l'accés a finançament de cooperatives i societats laborals

 

  • El programa promou que aquestes entitats incrementin els seus fons propis i, d’aquesta manera, millorin la seva solvència financera
  • Es destinaran 400.000€ a subvencionar préstecs per a la capitalització de les entitats, facilitant posteriorment l’obertura de línies de finançament
  • La iniciativa pivota en un acord entre el Govern, la Fundació Seira, i vàries entitats financeres i Societats de Garantia Recíproca

 

La Generalitat de Catalunya, el sector cooperatiu i diverses entitats financeres han creat el programa Capitalcoop, una iniciativa enfocada a facilitar l’accés a finançament de cooperatives i societats laborals gràcies a l’increment dels seus fons propis i, per tant, una millora de la seva solvència financera.

 
Fonamentalment, aquest programa consisteix en subvencionar les persones sòcies de cooperatives i societats laborals que sol·licitin préstecs per a destinar-los al capital social de la seva empresa. D’aquesta manera s’impulsa la capitalització d’aquest tipus d’empresa i es possibilita l’obertura posterior d’altres línies de finançament, especialment del circulant. En total, la Generalitat hi destina 400.000 euros a subvencionar els préstecs.
 
La iniciativa ha estat possible gràcies a un acord signat entre el Govern, a través del Departament d’Empresa i Ocupació,  la Fundació Seira (que dóna suport financer a les cooperatives de treball associat), diverses entitats de finances ètiques i cooperatives (Cajamar, Laboral Kutxa, Fiare Banca Etica i Coop57), i dues Societats de Garantia Recíproca (Avalis i Oinarri).
 
Subvenció de fins el 50% del préstec i reducció del tipus d’interès
 
Capitalcoop parteix de la premissa que un equilibri entre fons propis i endeutament és bàsic per al balanç d’una companyia. En aquest sentit, una capitalització mitjançant l’increment dels fons propis resulta fonamental per accedir a finançament a través de les entitats financeres. En aquest escenari, Capitalcoop actua en dues fases:
 
-       Obtenció de capital: Les persones físiques i/o jurídiques sòcies de cooperatives o societats laborals que demanin un préstec destinat a la capitalització de la seva entitat podran, en paral·lel, demanar una subvenció que finançarà part del deute assumit i part dels interessos que es generin.
 
-       Finançament de circulant: Les entitats financeres es comprometen a estudiar l'obertura d'una línia de finançament, especialment de circulant, per a les cooperatives i societats laborals que hagin augmentat el seu capital social en el marc d'aquest programa. Les entitats de garantia recíproca, per la seva banda, podran avalar les esmentades operacions de circulant.
 
Així, seran susceptibles de subvenció aquells préstecs bancaris destinats a capitalització formalitzats entre l’1 de gener i el 31 d’octubre de 2015. El càlcul de l'import de la subvenció constarà de dues parts, tenint en compte l'import del préstec i l'import dels interessos:
 
-       Import del préstec: La subvenció finançarà fins al 50 % de l'import del préstec destinat a la capitalització de la cooperativa o societat laboral, fins a un màxim de 2.000 euros per persona física o jurídica. A més, per poder accedir a la subvenció de l’import del préstec, el capital s’ha de mantenir a la cooperativa o societat laboral durant un mínim de cinc anys i el préstec ha de complir les condicions següents:
 
o   Import mínim de 3.000 euros.
o   Període d’amortització d’un mínim 3 anys i màxim 6.
o   Interessos: Euríbor (12 mesos) més 3,5 %
o   No pot ser objecte de subrogació.
o   No ha de tenir carència.
o   Cada entitat financera aplicarà les comissions que consideri oportunes, entre el 0% i el 0,5%.
 
-       Interessos o cost financer associat al préstec: La subvenció finançarà la reducció del tipus d’interès fixat per l’entitat de crèdit que concedeix el préstec en 3,5 punts, fins un màxim de 500 euros per persona física o jurídica.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined