Agricultura impulsa la recerca amb col·laboració internacional en temes de reg i de sostenibilitat del Segarra-Garrigues

Ciuraneta: "L'estratègia de l'aigua és un punt bàsic a Catalunya per definir una estratègia alimentària, i aquesta és una prioritat de Govern"

query_builder   10 octubre 2015 12:41

event_note Nota de premsa

Agricultura impulsa la recerca amb col·laboració internacional en temes de reg i de sostenibilitat del Segarra-Garrigues

Ciuraneta: "L'estratègia de l'aigua és un punt bàsic a Catalunya per definir una estratègia alimentària, i aquesta és una prioritat de Govern"

El conseller d’Agricultura acorda amb els responsables de centres de referència de Califòrnia la incorporació de científics de la UC Davis al grup de recerca internacional que impulsa el Dept. en relació als temes d’ús eficient de l’aigua, productivitat i sostenibilitat del Canal Segarra-Garrigues
 
El conseller Jordi Ciuraneta, acompanyat del director general d’Alimentació i Indústries agroalimentàries, Joan Girona, s’ha reunit aquesta setmana a Califòrnia amb la Vicepresidenta d’Agricultura i Recursos Naturals de la Universitat UCDavis de Califòrnia, Glenda Huminston, així com amb el director del California Water Research Institut, Douglas Parker.
 
L’objectiu d’aquestes ha estat reforçar les relacions ja existents entre el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya i la Universitat de Califòrnia, en que moltes d’aquestes activitats s’han fet a través de l’IRTA, que des de 1988 te convenis actius amb aquesta Universitat.
 
Així mateix, l’acord entre el Dept. d’Agricultura i la UC Davis pretén aprofundir en col·laboracions actives, com son tots els temes relacionats amb la gestió de l’aigua de reg, per tal de buscar l’equilibri entre eficiència en l’ús de l’aigua, la productivitat  i rendibilitat de les explotacions i la sostenibilitat del sistema.
 
El conseller d’Agricultura ha acordat amb els responsables de la Universitat UC Davis de Califòrnia la integració d’investigadors experts en temes de medi ambient i ús sostenible de l’aigua en el grup de recerca internacional que promou el Govern per analitzar -entre d’altres aspectes vinculats al reg, la producció agrària i l’ús eficient de l’aigua-  la compatibilitat entre la conservació de les zones ZEPA, vinculades al Canal Segarra Garrigues i l’impuls i el manteniment de l’activitat agrícola  sostenible.
 
El conseller Ciuraneta ha remarcat que “l’estratègia de l’aigua és un punt bàsic a Catalunya per definir una estratègia alimentaria, i aquesta és una prioritat de Govern”.
 
“Estem convençuts que les aus estepàries i els pagesos poden cohabitar al Segarra-Garrigues i treballem per fer-ho possible” ha senyalat el conseller i ha afegit que ”el regadiu, dins dels límits mediambientals precisos, és, a l’àrea mediterrània, la porta a una agricultura moderna i competitiva, aportant, a més, l’economia i el desenvolupament d’aquestes àrees deprimides i conseqüentment el sosteniment de la població rural i l’equilibri territorial”.
 
En aquest sentit, el conseller Ciuraneta ha acordat amb la vicepresidenta d’Agricultura i Recursos Naturals de la Universitat de Califòrnia, Glenda Humiston, que la UC donarà suport científic a la Generalitat de Catalunya per “aprofundir en el coneixement de com l’aigua i las transformacions en regadiu afecten als habitats naturals, i avançar cap a un sistema Segarra-Garrigues sostenible, a on es puguin mantenir els hàbitats que permeten la co-habitació de les aus estepàries i la producció d’aliments en aquella forma que sigui sostenible per les dues parts i entenent que qualsevol activitat haurà de ser sostenible econòmica, social i ambientalment, i aquesta n’és un bon exemple”.
 
Ciuraneta ha manifestat que “aquest no és un tema fàcil, i nosaltres ho entenem així, per tant cal posar-se a treballar. Aquest treball ha de tenir una base científica que sustenti els resultats i els models de gestió que es volen aplicar. Per això cal disposar d’equips científics multidisciplinaris i internacionals. La base d’aquests equips ja la tenim a Catalunya, però cal internacionalitzar la seva composició i per això volem establir ponts amb els centres mundials de referència per anar-los construint.“
 
En aquest cas concret el conseller d’Agricultura i els responsables de la UC Davis acordat que:
 
  1. En matèria reg hi hagi una col·laboració bilateral important: Científics de l’IRTA participaran amb científics de la UC en temes de gestió de reg en casos de recursos molt limitats d’aigua (situacions de sequeres o de reg de suport) que interessen especialment a Califòrnia, però que també son d’especial interès a Catalunya atesos els episodis de sequera que es manifesten de manera recurrent i que poden afectar les produccions.
 
  1. En matèria de gestió d’habitats, equips de la UC podran donar suport internacional als equips de Catalunya en els àmbits del Segarra-Garrigues.
 
  1. En matèria de gestió de conflictes ambientals, equips de la UC participaran en la validació de possibles solucions que es puguin plantejar en l’àmbit del Segarra-Garrigues.
 
  1. En matèria de conscienciació de la importància de l’aigua en la producció d’aliments, manteniments d’habitats (en general) i el seu rol elemental en un sistema viu, es treballarà amb el California Water Research Center per conèixer la seva experiència i veure com es pot aplicar a Catalunya.
 
 
El conseller d’Agricultura ha refermat el compromís del Govern amb el compliment i respecte a la protecció de les aus estepàries i els seu hàbitat, i ha manifestat que “des del DARP veiem que la gestió de l’aigua és un element bàsic per el desenvolupament d’una agricultura pròspera i sostenible, que li donem una importància vital a la posta en funcionament del Segarra-Garrigues, però que ho volem fer d’una manera respectuosa amb els hàbits protegits, i per això cal treballar a fons”.
 
 
Acords amb la Secretary of Food and Agriculture Department
 
El conseller d’Agricultura s’ha reunit també a Sacramento (Califòrnia) amb la ministra d’Agricultura de l’Estat de Califòrnia, Karen Ross. La trobada ha servit per analitzar possibles línies de cooperació en el món agroalimentari, entre el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya i el Food and Agriculture Department, tant pel que fa a les relacions comercials, que són importants, com també per mantenir intercanvis bidireccionals en el coneixement, millora i gestió dels sistemes productius, donada la similitud climàtica que existeix entre Catalunya i Califòrnia i, en conseqüència, en la tipologia dels cultius que hi ha a totes dues zones.
 
Aquesta col·laboració s’inscriurà en el marc dels diferents convenis ja existents entre l’Estat de Califòrnia i la Generalitat de Catalunya i, molt especialment, en el marc del Memoràndum d’Entesa entre el Govern de Catalunya i el Govern de Califòrnia (EUA), signat l’abril d’aquest any, on figuren diferents ítems de treball que afecten de forma important als Departaments d’Agricultura d’ambdós Governs.
 
Un dels temes més importants que s’han plantejat és el tema de la gestió eficient dels recursos i entre ells el de l’aigua. Com utilitzar volums petits d’aigua i obtenir grans produccions i com introduir coneixement i tecnologia en aquest àmbit. En definitiva com treballar de forma conjunta per una agricultura intel·ligent amb el clima i proveir oportunitats en l´ús a nivell de productor de tecnologies i pràctiques avançades per reduir emissions de gasos d’efecte hivernacle i millorar l’eficiència en l’ús de l’aigua.
 
També s’han tractat temes de gestió, sobretot orientats a facilitar l’intercanvi de productes entre Califòrnia i Catalunya.
 

3  

Fitxers adjunts

El conseller Jordi Ciuraneta durant la reunió de treball amb la Universitat de Califòrnia

El conseller Jordi Ciuraneta durant la reunió de treball amb la Universitat de Califòrnia
JPG | 447

El conseller Ciuraneta amb Karen Ross, ministra d'Agricultura de Califòrnia

El conseller Ciuraneta amb Karen Ross, ministra d'Agricultura de Califòrnia
JPG | 295

valoració a la sortida de la reunió

valoració a la sortida de la reunió
JPG | 590

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined