Es constitueix l'Observatori de la Seguretat Viària per reduir la sinistralitat a les carreteres catalanes

query_builder   16 novembre 2015 09:05

event_note Nota de premsa

Es constitueix l'Observatori de la Seguretat Viària per reduir la sinistralitat a les carreteres catalanes

  • Es constitueix l’Observatori de la Seguretat Viària per aprofundir en l’anàlisi, l’estudi, la investigació i la recerca relacionats amb el trànsit i la seguretat viària.
  • L’objectiu és reduir el 50% de la sinistralitat mortal l’any 2020 respecte del 2010 i el 40% de ferits greus amb seqüeles permanents en aquest mateix període i la visió zero en l’horitzó 2050.
  • El 15 de novembre es commemora el Dia Mundial de les Víctimes d'Accidents de Trànsit.

S’ha constituït l’Observatori de la Seguretat Viària, impulsat pel Servei Català de Trànsit (SCT). Aquest nou òrgan té com a objectiu central contribuir a la reducció del 50% de la sinistralitat mortal l’any 2020 respecte del 2010 i del 40% de ferits greus amb seqüeles permanents en aquest mateix període i la visió zero en l’horitzó 2050, d’acord amb el Pla Estratègic de Seguretat Viària 2014-2020.
L’Observatori serà un àmbit de trobada per fer propostes, anàlisis i estudis sobre l’accidentalitat per buscar les causes al per què es produeixen accidents, i aquesta anàlisi donarà les eines per poder-los evitar. Ha de servir per reduir les xifres de sinistralitat a les carreteres.
 
Característiques de l’Observatori


L’Observatori esdevindrà un òrgan col·legiat de col·laboració i participació amb funcions de caràcter consultiu, d’informació, recerca, documentació i avaluació de les polítiques de seguretat viària a Catalunya. Aquest òrgan aprofundirà en l’anàlisi i la investigació relacionades amb el trànsit i la seguretat viària amb l’objectiu d’impulsar noves polítiques que contribueixin a la reducció de la sinistralitat i a la protecció dels drets de les víctimes dels sinistres viaris.
Concretament l’Observatori està format per 16 membres i ha quedat constituït amb una presidenta, un vicepresident primer, un vicepresident segon, set vocals nats, cinc vocals i una secretària.
 
Àmbits d’actuació prioritaris de l’Observatori


L’Observatori de la Seguretat Viària es centrarà en els aspectes següents:

  •  Projecció internacional i de recerca

L’Observatori farà difusió de les bones pràctiques internacionals i fomentarà la participació en projectes europeus en la matèria. Així mateix projectarà les polítiques de seguretat viària de Catalunya a escala europea i global per tal d’erigir-se com un referent en l’àmbit de la seguretat viària.

  •  Projecció interdepartamental i local

Impulsarà actuacions en col·laboració amb els diferents departaments de la Generalitat i altres entitats públiques i privades que realitzen funcions en matèria de seguretat viària. D’altra banda, l’Observatori proposarà actuacions de col•laboració amb el món local amb la finalitat de reduir els accidents de trànsit en l’àmbit urbà.

  •    Projecció en seguretat viària laboral

L’Observatori aprofundirà en la investigació dels accidents de trànsit en l’entorn laboral amb l’objectiu de reduir la sinistralitat in itinere i en missió. En aquesta línia, proposarà actuacions per promoure l’elaboració de plans de seguretat viària a les empreses.
 
Dia Mundial de les Víctimes d'Accidents de Trànsit

El Govern, mitjançant el Departament d’Interior i el Servei Català de Trànsit, com cada any, commemora el Dia Mundial en memòria de les Víctimes de Trànsit, que se celebra el tercer diumenge de novembre. El 13 de novembre l’SCT ha fet un acte en record de les víctimes d’accidents de trànsit sota el lema “És temps de recordar. Digues no a la violència viària”.
Amb aquest acte, i els que també duen a terme les diverses associacions de víctimes, es pretén recordar les víctimes dels sinistres viaris, però també les seves famílies i el seu patiment. I, paral•lelament, sensibilitzar i donar a conèixer l’abast irreversible que pateixen les famílies quan algun familiar mor o té seqüeles per a tota la vida.

Cal recordar que el 2014 a Catalunya van morir 230 persones en sinistres viaris, 1.988 van resultar ferides greus i 20.199 van patir ferides de diversa consideració.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined