La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha mantingut aquest matí una reunió de treball amb l’alcaldessa de la Badalona, Dolors Sabater, en la qual han acordat que el Departament de Governació assessorarà el consistori badaloní per activar la Mesa local de valoració per a l’adjudicació d’habitatges per a emergències socials. “L’Ajuntament tindrà el Govern i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya al seu costat per impulsar la seva Mesa d’emergències, cal que els ens locals i el Govern actuem coordinadament en aquest àmbit”, ha declarat Meritxell Borràs, que ha recordat que una de les prioritats del Govern és garantir el dret a l’habitatge i resoldre les emergències socials relacionades amb aquest àmbit.
En aquesta línia, la consellera ha informat que “Governació ha enviat una carta a tots els grans tenidors d’habitatge per fer-los saber de l’existència de molts habitatges buits a les seves mans a Badalona i que la legislació els obliga a fer cessions per donar resposta a les necessitats d’habitatge social a la ciutat”. En aquesta reunió de treball hi ha assistit també el director de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Jaume Fornt, així com diversos regidors i regidores de l’ajuntament de Badalona.
Borràs i Sabater han consensuat la incorporació a la Mesa municipal de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, que participarà activament a les seves reunions i hi aportarà habitatges del parc públic gestionats per la Generalitat o bé adquirits per mitjà del dret de tanteig i retracte sobre execucions hipotecàries d’entitats financeres. També han acordat que, en cas de no disposar de prou habitatges per cobrir les necessitats urgents avaluades a la Mesa d’emergències local, Governació i l’Ajuntament de Badalona col·laboraran per captar habitatges del parc privat i facilitar a les famílies que ho necessitin un reallotjament adequat.
Encara en l’àmbit de l’habitatge, les dues institucions es coordinaran en l’anàlisi dels casos de major risc d’exclusió residencial detectats pels serveis socials municipals, amb la finalitat d’incorporar-los a la Mesa d’emergències i resoldre’ls en un termini màxim de nou mesos.
Deute, administració oberta i afers religiosos
Un dels compromisos que ha assumit el Departament de Governació és el de treballar per reduir el deute de la Generalitat amb l’Ajuntament de Badalona. En la reunió de treball, mantinguda aquest matí al Centre Cívic Torre Mena de Badalona, la consellera Borràs ha reconegut aquest deute amb l’Ajuntament i s’ha compromès a “fer un esforç per donar-hi resposta i, a partir d’aquest mateix febrer, començar a millorar la situació”.
En la reunió de treball també s’ha abordat la implantació de la segona fase del projecte de transparència del Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC), consistent en una solució gràfica i visual dels principals indicadors de gestió municipal. La consellera Borràs ha reconegut el paper de l’Ajuntament de Badalona com a referent en la implantació de la llei de transparència i s’ha mostrat disposada a extrapolar el seu model de Govern Obert a la resta d’ens locals catalans.
L’equip de treball del consistori badaloní ha compartit la seva experiència en l’aplicació del programa HESTIA de la Diputació de Barcelona de gestió global, simplificada i telemàtica dels serveis socials municipals. L’alcaldessa Dolors Sabaté ha informat de la voluntat de l’Ajuntament de digitalitzar l’atenció primària, incloent en una segona fase la implantació de la signatura biomètrica perquè els ciutadans puguin signar amb totes les garanties sense necessitat de certificat digital.
Pel que fa l’àmbit d’afers religiosos, la consellera de Governació ha posat a disposició de l’alcaldessa de Badalona els serveis d’assessorament i suport que la Direcció General d’Afers Religiosos ofereix als ajuntaments catalans a l’hora de potenciar el paper d’agents comunitaris de les comunitats religioses, de resoldre dubtes sobre l’obertura de centres de cultes, així com en la formació de personal municipal, entre d’altres.