El conseller Comín convida al consens per defensar el decret de prescripció infermera i garantir la qualitat de la realitat assistencial

query_builder   31 març 2016 16:33

event_note Nota de premsa

El conseller Comín convida al consens per defensar el decret de prescripció infermera i garantir la qualitat de la realitat assistencial

  • També destaca que la normativa respectarà el marc legal vigent i donarà seguretat jurídica a l’activitat dels infermers i infermeres de Catalunya
Un moment de la intervenció del conseller de Salut en comissió parlamentària, aquest matí. Foto: Parlament de Catalunya
El conseller de Salut, Antoni Comín, ha convidat els grups parlamentaris a sumar-se al consens existent actualment amb el col·lectiu infermer per a defensar el projecte de decret de prescripció infermera, una normativa que ha de seguir garantint la capacitat d’aquest col·lectiu professional per a la indicació autònoma i la prescripció col·laborativa de medicaments i productes sanitaris. En aquest sentit, en compareixença parlamentària aquest matí, Comín ha reiterat que aquest decret català servirà per donar seguretat jurídica als infermers i infermeres en l’exercici de la seva activitat i per garantir que perduri la qualitat assistencial que es dóna a Catalunya en aquest àmbit, un cop aquesta s’ha vist amenaçada amb l’entrada en vigor d’un Reial Decret del govern espanyol.
 
“Compto amb tots els grups parlamentaris per construir aquest consens. Ja tenim un preacord amb el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya i volem convertir-lo amb un acord sumant-hi el col·lectiu de metges”, ha emfatitzat el titular de Salut, tot subratllant que el decret de prescripció infermera mantindrà l’equilibri entre el respecte al marc legal vigent i la protecció de la qualitat assistencial que, des de fa dècades, presten aquests professionals de la salut a Catalunya. “Treballem per un acord que perduri, que preservi aquesta gran cultura assistencial i que complementi un Reial Decret que, tal i com està redactat, vulnera la dignitat de la professió infermera en buidar-li de competències i contravé la col·laboració amb què actuen metges i infermers al nostre país”, ha argumentat Comín.
 
La proposta de decret
La proposta de decret de prescripció infermera se cimenta sobre els principis de donar una atenció integral, amb continuïtat assistencial i de cooperació multidisciplinar.
 
D’una banda, reconeix, sense necessitat d’acreditació addicional, l’autonomia de les infermeres i infermers en la indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments no subjectes a prescripció mèdica i de productes sanitaris relacionats amb el seu àmbit d’actuació. D’altra banda, els reconeix la capacitat per indicar, usar i autoritzar la dispensació de medicaments subjectes a prescripció mèdica relacionats amb el seu exercici professional seguint tres criteris: en àmbits en què es reconegui la interacció d’actuacions entre metges i infermeres i infermers; subjecta a l’obtenció d’una acreditació; i en base a protocols o guies de pràctica clínica elaborats amb criteris harmonitzadors consensuats.
 
El conseller de Salut ha conclòs la seva intervenció indicant que el Departament treballarà amb celeritat per fer avançar aquest preacord, incorporant el màxim d’actors possibles i resolent detalls jurídics i tècnics. A més, s’ha compromès a explicar als grups parlamentaris el text que finalment s’articuli abans de ser tramitat.
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined