Una exposició al Museu d'Arqueologia de Catalunya mostra el patrimoni arqueològic del país des de la perspectiva culinària

query_builder   31 març 2016 19:25

event_note Nota de premsa

Una exposició al Museu d'Arqueologia de Catalunya mostra el patrimoni arqueològic del país des de la perspectiva culinària

  • El conseller de Cultura, Santi Vila, inaugura “El Geni Culinari. Innovacions que marquen la nostra cuina”, que té com a objectiu reflexionar, a partir de les restes arqueològiques, sobre la relació entre arqueologia, cuina tradicional i cuina creativa
  • La mostra, que es podrà visitar fins el 26 de juny i inclou activitats complementàries, és una aposta del Museu d’Arqueologia de Catalunya per posicionar-se en l’àmbit de l’alimentació i la gastronomia contemporània
El geni culinari
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha inaugurat avui al Museu d’Arqueologia de Catalunya – Barcelona l’exposició “El Geni Culinari. Innovacions que marquen la nostra cuina”, que mostra la relació entre la cuina tradicional i la cuina creativa en un moment en què el vessant cultural, i fins i tot patrimonial, de la cuina i de l’alimentació és cada cop més reconegut.
 
El Geni Culinari, que es pot visitar fins el proper 26 de juny, ajuda a entendre quin és l’origen remot d’alguns dels nostres plats tradicionals i ingredients molt corrents i mostra que molts dels productes que ens semblen autòctons han vingut de molt lluny, com el blat o el pollastre.
 
La inauguració de la mostra, comissariada per Lluís Garcia i que s’obre al públic demà divendres 1 d’abril, ha comptat també amb la participació del director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Josep Manuel Rueda, i del cuiner Ferran Adrià i de l’arqueòleg Eudald Carbonell, que han analitzat el aspectes fonamentals del present i el passat de la cuina. El projecte compta amb la col·laboració del Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB), la Fundació Alícia i la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica.
 
Quatre àmbits temàtics
L’exposició s’estructura en quatre àmbits: Introducció, Bufet, Plats principals i Digestions. La introducció es centra en transmetre l’idea global de l’exposició, a partir del principi que sempre hi ha hagut innovacions en la cuina i que sense elles no podem entendre la cuina d’avui.
 
L’àmbit del Bufet ens parla sobre els aspectes importants de la prehistòria de l’alimentació que són difícils de vincular a una innovació concreta, però que són prou coneguts i poden captar d’interès dels visitants: el banquet, l’evolució del ganivet i del got, les begudes, la sal, la mel, el foc i els primers estris de cuina.
 
A l’àmbit Plats principals es conceptualitzen sis espais, cadascun dels quals està dedicat a una innovació prehistòrica associada a un plat de la cuina tradicional catalana que no existiria sense aquella innovació. S’han seleccionat sis grans innovacions relacionades amb la cocció, el processament d’aliments o el producte. S’ha volgut exemplificar el canvi que va representar la innovació amb dos plats. El primer correspon al moment en què es produeix la innovació i és un plat que podem deduir a partir de l’estudi de les restes arqueològiques. El segon és un plat de la nostra cuina tradicional que encara es manté viu avui, però que no existiria sense aquella innovació.
 
Plats principals es presenta museogràficament com sis taules de cuina contemporània que contenen objectes arqueològics rellevants i un audiovisual per presentar una primera mirada de la innovació de la qual es parla. L’àmbit dels Plats principals té la següent distribució:
 
- El ganivet: de la cuixa de cérvol a les mandonguilles
- El metall: del conill a l'ast a la paella
- El molí de pedra: de la farina a la coca de recapte
- La ceràmica: del marisc cru a la sèpia amb pèsols
- El pollastre: de l’ou begut a la croqueta líquida
- La cuina líquida: de la sopa de farigola a l’escudella de Nadal.
 
L’àmbit Digestions explica com han afectat al cos humà les innovacions que s’exposen. L’alimentació, a més de ser imprescindible per viure, també és una via d’entrada d’infeccions i de malalties, moltes de les quals haurien afectat els nostres avantpassats a causa de la mala alimentació i que actualment només podem estudiar gràcies a la paleoantropologia. L’alimentació també ha condicionat notablement l’evolució humana i ha anat modulant el nostre cos al llarg de milers d’anys.
 
El geni Culinari. Innovacions que marquen la nostra cuina tracta, doncs, de demostrar que la innovació en la cuina no és un fenomen actual sinó una constant al llarg de la història, sense la qual no tindríem la cuina tradicional que avui coneixem.
 
L’exposició mostra una col·lecció d’objectes arqueològics cedits especialment per diversos museus d’àmbit nacional, a més dels procedents del mateix Museu d’Arqueologia de Catalunya. Així mateix, el visitant pot gaudir de la reconstrucció de la sitja de Pontós.
 
El Geni Culinari. Innovacions que marquen la nostra cuina es complementa amb un programa d’activitats paral·leles que permetran obtenir una nova visió de les innovacions al llarg de la història. Es tracta de visites guiades, converses a tres, conferències i tres Sopars amb Geni, que és una proposta exclusiva per a provar algunes de les innovacions culinàries que es descriuen a l’exposició, elaborades per la Fundació Alícia.
 
Més informació a  www.mac.cat
 

4  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: "El Geni Culinari. Innovacions que marquen la nostra cuina"

Dossier de premsa: "El Geni Culinari. Innovacions que marquen la nostra cuina"
PDF | 6405

Fotografia: El conseller Santi Vila, Ferran Adrià i Eudald Carbonell inauguren la mostra

Fotografia: El conseller Santi Vila, Ferran Adrià i Eudald Carbonell inauguren la mostra
JPG | 1202

Fotografia: Exposició "El Geni Culinari. Innovacions que marquen la nostra cuina" (1)

Fotografia: Exposició "El Geni Culinari. Innovacions que marquen la nostra cuina" (1)
JPG | 1859

Fotografia: Exposició "El Geni Culinari. Innovacions que marquen la nostra cuina" (2)

Fotografia: Exposició "El Geni Culinari. Innovacions que marquen la nostra cuina" (2)
JPG | 1692

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined