Catalunya comença a desplegar el sistema que permet inscriure els nadons al registre civil des dels hospitals

La comunicació amb el registre és fàcil, immediata i evita desplaçaments, facilitant que els pares i mares passin més temps amb els nounats

query_builder   22 abril 2016 10:20

event_note Nota de premsa

Catalunya comença a desplegar el sistema que permet inscriure els nadons al registre civil des dels hospitals

La comunicació amb el registre és fàcil, immediata i evita desplaçaments, facilitant que els pares i mares passin més temps amb els nounats

  • S’implanta ara a les regions de Camp de Tarragona i de Terres de l’Ebre i acabarà de ser una realitat a finals d’any a quatre grans hospitals públics de Barcelona
Des de fa pocs dies, i de forma progressiva, la majoria de pares i mares ja poden inscriure els nadons al registre civil directament des dels hospitals públics de Catalunya, sense haver de desplaçar-s’hi com passava fins ara. D’aquesta manera, s’acompleix una norma estatal que, evitant el factor presencial, ha de facilitar que els progenitors passin més temps amb els seus fills i filles acabats de néixer, gràcies a un sistema que funciona de forma ràpida i immediata.
 
El servei va estrenar-se l’octubre passat, en una primera fase, en un únic hospital a Catalunya –l’Hospital de Terrassa-, després d’uns mesos en proves i juntament amb una vintena d’hospitals d’altres comunitats autònomes de l’Estat espanyol. Ara, després d’uns mesos en què s’ha comprovat el bon funcionament del sistema, aquest es comença a desplegar a la xarxa d’hospitals del Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT). Ho està fent a centres com l’Hospital Joan XXIII i l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona, a l’Hospital Sant Joan de Reus i a l’Hospital del Vendrell, i preveu estar disponible a partir de dilluns que ve a altres hospitals de les Regions Sanitàries de Camp de Tarragona i de Terres de l’Ebre: Pius Hospital de Valls, Hospital Comarcal de Móra d’Ebre i Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.
 
Al juny, el sistema ja estarà operatiu als hospitals de la Regió Sanitària de Girona –Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, Hospital de Figueres. Fundació Salut Empordà, Hospital de Palamós, Hospital Sant Jaume de Calella, Hospital Santa Caterina de Salt, Hospital de Campdevànol i Hospital Josep Trueta de Girona-, i s’espera que es pugui posar en marxa a partir de setembre als centres de les Regions Sanitàries Alt Pirineu i Aran, Lleida i Catalunya Central –Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell, AECT-Hospital de Cerdanya, Hospital Comarcal de Pallars, Espitau Val d’Aran de Vielha, Althaia Xarxa Assistencial Universitària de Manresa, CSA Hospital d’Igualada, Consorci Hospitalari de Vic, Hospital Sant Bernabé de Berga i Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida-.
 
Aproximadament al novembre serà quan el servei ja arribi a la demarcació de Barcelona –Consorci Sanitari del Garraf, Corporació Sanitària Parc Taulí, Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, Consorci Sanitari de l’Alt Penedès, Hospital Mútua de Terrassa, Hospital de Mollet, Consorci Sanitari del Maresme, Hospital General de Granollers, Hospital Germans Trias i Pujol, Hospital de l’Esperit Sant, Hospital General d’Hospitalet i Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues-, per acabar de desplegar-lo abans que s’acabi l’any en quatre hospitals de la ciutat de Barcelona –Hospital del Mar, Hospital de Sant Pau, Hospital Clínic i Hospital Vall d’Hebron-. 
 
Aquesta actuació suposa un avenç en la modernització dels registres civils de Catalunya i permetrà reduir l’afluència de públic a les oficines de registre, amb una millor atenció al conjunt dels seus usuaris, doncs la comunicació i la inscripció del naixement constitueix el primer vincle que una persona estableix amb l’Administració de Justícia.
 
Com funcionarà?
Els pares poden sol·licitar la inscripció dels seus fills en els tres supòsits següents: en el cas de fills matrimonials, si un dels progenitors és espanyol; també en el cas de fills matrimonials, quan ambdós progenitors siguin estrangers però de la mateixa nacionalitat i en el cas de fills de parelles no casades, si la filiació s’estableix només amb la mare o si el pare biològic està present i tots dos signen la sol·licitud.
 
La sol·licitud del sistema s’ha de fer dins de les 72 hores posteriors al naixement i cal aportar tres documents: el certificat mèdic de naixement que lliura l’hospital; el DNI, NIE o passaport d’ambdós progenitors, o del sol·licitant si no és cap d’ells; i el llibre de família o certificat de matrimoni si falta la firma d’un progenitor. Immediatament, als pares i mares se’ls lliurarà la documentació original aportada i un justificant d’haver fet la comunicació. Més endavant, per correu ordinari o en format electrònic, rebran el certificat literal de naixement, que també actualitzarà automàticament el Llibre de Família sense necessitat d’haver de fer altre tràmit per a fer-ho.

2  

Fitxers adjunts

Cartell

Cartell
PDF | 660

Díptic Informatiu

Díptic Informatiu
PDF | 3349

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined