- El president reitera el compromís per acollir 4.500 refugiats i critica “les reticències del Govern espanyol” perquè l’Executiu català es pugui “implicar en la recerca de solucions davant aquest drama humà”
- El cap de l’Executiu ha inaugurat el Fòrum internacional sobre l'acollida i integració de persones refugiades a la Unió Europea
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reclamat aquest matí a les institucions europees una “política comuna d’asil a la Unió Europea”, que “creï una via segura i solvent de demanda d’asil”, i que “reparteixi solidàriament entre els 28 els esforços d’acollida i d’integració de les persones asilades i que situï les institucions comunitàries en el centre del sistema de presa de decisions i en la gestió dels fluxos”.
En el decurs de l’acte d’inauguració del Fòrum internacional sobre l'acollida i integració de persones refugiades a la Unió Europea, el cap de l’Executiu s’ha compromès a treballar des de Catalunya per convèncer els governs europeus de la necessitat de reforçar les institucions europees “perquè puguin respondre molt millor del que no ho fan, de manera adequada i eficaç, als reptes polítics que tenim plantejats” i el que considera que és “la crisi humanitària més greu des de la Segona Guerra Mundial”.
Davant una cinquantena de polítics i experts de dotze països que assisteixen a la jornada que se celebrarà durant tot el dia al recinte modernista de Sant Pau, el president Puigdemont ha posat en relleu el “compromís moral de Catalunya amb la política d’asil i amb les persones refugiades”, perquè “som un país que ha conegut l’exili en moments importants de la seva història”. “Mantenim la nostra predisposició i volem ser ferms amb el compliment dels nostres compromisos morals i legals amb les persones que necessiten protecció davant la guerra”, ha assegurat, quan ha reiterat, la voluntat de l’Executiu català d’acollir 4.500 refugiats, 1.800 dels quals de manera immediata.
En aquest punt, el president ha recordat que ja va traslladar en el seu moment al president espanyol en funcions i a les institucions europees aquesta proposta d’acollida i s’ha lamentat de “les reticències del Govern espanyol” perquè des del Govern català o des de governs municipals, ha dit, “ens impliquem en la recerca de solucions davant aquest drama humà”.
Després de fer referència a “la clara vocació europea i Mediterrània” de Catalunya i apel·lant a la voluntat de contribució “a fer de la mediterrània una regió més segura, més pacífica i més democràtica”, el president també s’ha mostrat convençut que una organització internacional com l’ UpM “hauria de ser capaç de jugar un paper clau en la resolució de crisis com les que estem afrontant”, perquè “més enllà de l’emergència humanitària, cal anar a l’arrel del problema i treballar per la pacificació, la democratització i el desenvolupament del sud de la Mediterrània”. I ha afegit: “Europa ha de jugar un paper clau en la necessària estabilització de la regió, no pot mirar cap a un altre costat”.
Finalment, el president també s’ha referit a la integració i ha assegurat que des de l’Administració pública s’ha de continuar treballant per incorporar aquestes persones a la nostra societat “oferint-los els mateixos drets i deures que a la resta de la societat, sense cap diferència”.
El president de la Generalitat ha presidit l’acte inaugural d’aquest Fòrum al costat de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; del secretari general del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya, Albert Royo, i de la portaveu d’ACNUR a Espanya, Maria Jesús Vega. A l’acte també hi ha estat present el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva.
El Fòrum internacional sobre acollida i integració de persones refugiades a la Unió Europea està coorganitzat pel Diplocat, Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya, i per l'Ajuntament de Barcelona. Donarà veu a les ciutats, regions, estats, organitzacions i experts amb l'objectiu que puguin intercanviar punts de vista sobre quina és la millor manera d'afrontar la crisi dels refugiats. També s'hi exposaran projectes d'èxit d'acollida i integració de persones nouvingudes a mitjà i llarg termini, per contribuir a l'intercanvi de bones pràctiques entre administracions públiques i organitzacions no governamentals.