La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha subratllat aquest matí al Parlament que el Govern demostra amb la seva actuació “interès, esforç compromís i sobretot priorització a l’hora de donar resposta a les necessitats socials dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya”. En resposta a una interpel·lació del grup parlamentari de Ciutadans sobre les actuacions del govern en matèria d’emergència social, Munté ha reivindicat i enumerat totes les mesures preses per l’Executiu en aquesta matèria, “malgrat les dificultats i limitacions” derivades d’un Govern espanyol “absolutament actiu a l’hora d’impugnar i suspendre els instruments per lluitar contra l’ emergència social” i que fa dos anys “va deixar a zero” les partides destinades a despesa social.
En primer lloc Munté s’ha referit al pla de xoc social que el Govern “ha presentat, ha assumit i està desenvolupant”, i que amb els pressupostos ja presentats “podrà complir en tota la seva totalitat”. Munté considera que “la llei més social en qualsevol legislatura és la llei de pressupostos” i en aquest sentit ha posat en valor que el projecte de llei presentat amb una inversió social que assoleix la xifra del 73,6% del conjunt del pressupost i que “augmenta en 874 milions la despesa social, assumeix la totalitat del pla de xoc d’aquest govern i del conjunt de resolucions aprovades en el debat monogràfic sobre emergència social”.
L’Executiu també ha presentat una Pla de Govern amb 750 mesures concretes, basat en tres grans eixos, “dos dels quals tenen a veure amb el benestar de les persones, la justícia social, el treball i l’economia, al servei d’aquestes persones”. En aquest sentit, també s’ha referit al debat monogràfic sobre emergència social i reactivació econòmica celebrat fa uns mesos, del qual en sorgeix la resolució, 17/IX. I de qual ja s’ha constituït una Comissió de seguiment.
En l’àmbit legislatiu la portaveu ha recordat que el Govern ja ha aprovat set projectes de llei, dels quals tots set ja han iniciat la seva tramitació parlamentària, i que treballa en l'avantprojecte de llei d’accés universal a l'assistència sanitària, “de marcat caràcter social” que serà aprovat pel Govern en les pròximes setmanes.
L’acció del Govern en aquest àmbit també es fa palesa en els contactes amb el conjunt entitats socials, sindicals, patronals, professionals, “que ofereix voluntat de diàleg absolutament a tothom”, i ha recordat que president Puigdemont es va desplaçar a Madrid per reunir-se amb el president en funcions Mariano Rajoy, i entregar-l'hi un document de 46 reclamacions “vinculades precisament a drets socials, incompliments de l'estat envers Catalunya”.
Finalment La consellera ha fet al·lusió a la convocatòria, per part del president Puigdemont de la cimera amb el conjunt de formacions polítiques, organitzacions socials, impulsors de la ILP i alcaldes de les principals poblacions per tal de buscar una solució als efecte de la impugnació i suspensió per part del Tribunal Constitucional de determinats articles de la llei contra pobresa energètica i desnonaments i ha recordat que el Govern treballa en un nou projecte de llei que permeti mantenir els efectes de la llei suspesa i “per tant, disposar de les eines per lluitar contra els desnonaments i mantenir el drets a l’habitatge de la ciutadania.”
Durant la seva intervenció la consellera de la Presidència ha detallat el nivell d’acompliment de la Resolució 17/XI, un pla amb 273 mesures de les quals la majoria ja están en curs o s’estan aplicant. A tall d’exemple ha informat que en l’àmbit de la pobresa infantil s’han actualitzat els criteris d’obtenció de beques menjador, s’han elevat els llindars de risc de pobresa, i això comportarà pel proper curs, un augment del nombre d'ajuts que cobreixen el 50% del cost del menjador i el nombre d’ajuts que cobreixen el 100%, beques. També les mesures adreçades a les famílies vulnerables pels mesos d’estiu i l'aprofitament d’excedents alimentaris. En l’àmbit de la cohesió social s’ha agilitzat del pagament de la renda mínima d’inserció des d’un punt de vista de la tramitació, la millora de la dotació pressupostària de la RMI i l'agilització dels tràmits i del pagament efectiu a les persones que en són beneficiàries.
En l'àmbit de l'habitatge, s’ha avançat en la priorització de la destinació dels habitatges públics de lloguer, l’adaptació del reglament de les meses d’emergència, la potenciació del paper de les activitats del tercer sector o el reforçament a les línies d'ajut del pagament de lloguer, “qüestions que ja són una realitat que són acció, no inacció, ni una proposta, ni una mesura de futur, sinó que són actuals”.