La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, acompanyada del secretari general del Departament, Josep Ginesta, i la directora del SOC, Mercè Garau, ha presentat avui les novetats de la programació del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya 2016.
Dolors Bassa ha informat que enguany el SOC destina 363 milions d’euros a implementar les polítiques actives d’ocupació i de lluita contra l’atur, “el que representa un increment de més de 71 milions respecte de l’any 2015”.
“Per primera vegada, amb els principis d’eficiència i proximitat, el SOC implementa nous programes per atendre les necessitats específiques de les persones en atur de totes les edats”, ha destacat la consellera
El SOC posa especial èmfasi, ha subratllat la consellera Dolors Bassa, “en els programes mixtos que combinen formació i inserció laboral i els adreça als col·lectius especialment afectats per l’atur, sobretot el de llarga durada, i a les persones en risc d’exclusió”.
En aquest sentit, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies ha avançat que “com a novetat que els contractes del programa Treball i Formació seran de 12 mesos per persones majors de 55 anys perceptores de la Renda Mínima d’Inserció i majors de 55 anys en atur sense prestació ni subsidi per millorar la seva inserció laboral”.
A més, ha afegit, la consellera “es proposarà que el salari mensual per les persones contractades del programa Treball i Formació sigui, com a mínim, de 1.000 euros”.
La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies ha posat de relleu que “el SOC aposta per reforçar el desenvolupament local a través de la concertació territorial”.
Dolors Bassa ha explicat que enguany es redueix de 9 a 7,2 milions d’euros el pressupost destinat a agències de col·locació. “El SOC ha d’assumir els serveis a les persones com a servei públic d’ocupació, i hem vist que el grau d’inserció de les agències és similar al del SOC”, ha afirmat Bassa.
Tanmateix, el SOC consolida el suport a les empreses mitjançant la formació de treballadors/es. L’oferta de formació professionalitzadora, aquella que permet millorar coneixements, competències, habilitats de les persones, s’ajusta a les necessitats d’homes i dones i de les empreses del territori per generar ocupació.
El secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, ha reclamat per Catalunya “la gestió les polítiques passives d’ocupació que, en l’actualitat té l’Estat, perquè és la manera més efectiva de millorar els serveis a les persones en atur”.
Els prop de 363 milions d’euros destinats a la lluita contra l’atur provenen de la Conferència Sectorial; Fons Propis, Fons Social Europeu i Programa Garantia Juvenil, programa europeu adreçat als joves menors de 30 anys que aquest any es consolida a Catalunya.
Respecte del Programa de Garantia Juvenil, la directora del SOC, Mercè Garau, ha informat que fins ara “més de 40.000 joves a Catalunya s’hi han apuntat i més de 12.000 ja estan treballant, una xifra que seria superior si el Govern espanyol modifiqués i flexibilitzés els requisits d’inscripció”.
La programació de 2016 va ser aprovada ahir per les organitzacions sindicals, empresarials i entitats municipalistes que formen part del Consell de Direcció del SOC.