Governs Locals

El Govern impulsa un procés de debat amb el món local per establir les bases de les futures lleis dels governs locals

query_builder   28 juliol 2016 15:26

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa un procés de debat amb el món local per establir les bases de les futures lleis dels governs locals

  • El president Carles Puigdemont, acompanyat del vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, i de la consellera de Governació,  Meritxell Borràs, ha encapçalat la primera reunió del consell institucional de GovernsLocals.cat
  • El procés de debat servirà per definir les bases de l’Administració local del futur
Governs locals
El Govern ha posat avui en marxa el procés de debat GovernsLocals.cat que impulsa juntament amb les altres administracions per definir com ha de ser l’Administració local catalana del futur. El tret de sortida l'ha donat la primera reunió del Consell Institucional, que s'ha fet al Parlament de Catalunya, encapçalada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont; acompanyat del vicepresident, Oriol Junqueras, i la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs.  També hi han participat el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona,  Gerardo Pisarello; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; els presidents de les diputacions de Girona, Lleida i Tarragona, Pere Vila, Joan Reñé i Josep Poblet, respectivament; el president de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch; el vicepresident de la Federació de Municipis de Catalunya, Josep Salom; el síndic d’Aran, Carlos Barrera; i representants dels sis grups parlamentaris.
 
La consellera Borràs ha posat èmfasi en el fet que "per primera vegada" per elaborar les bases d'aquesta legislació es compti amb les veus del món local “s’inverteixi el procés” i enlloc de presentar els textos directament des del Govern o del Parlament “s’obri un debat profund en què des el món local es facin directament les aportacions per dissenyar les administracions locals del segle XXI”.
 
“Cal revisar les eines que tenim per donar resposta a la ciutadania i per això impulsem un debat en profunditat en què alcaldes i alcaldesses, regidors i regidores del país puguin participar de manera clara i directa” ha explicat la titular de Governació, que ha remarcat que "els càrrecs electes són els que trepitgen la realitat de governar en l'àmbit local i és evident que la seva aportació i experiència ha de ser clau per bastir les lleis que els afecten".
 
Objectius i participació de càrrecs electes
El procés de debat amb el món local té com a objectiu elaborar les bases de les lleis que han de regir el futur dels governs locals de Catalunya. L’ordenació territorial, l’organització dels governs locals, les relacions intergovernamentals, la nova governança, la innovació en la gestió pública local i les finances locals són els sis àmbits de treball que es debatran a tots els nivells de l’administració.
 
Alcaldes, presidents d’entitats municipals descentralitzades i presidents de consells comarcals  podran participar presencialment en les sessions de debat al territori, que es faran entre els mesos d'octubre i novembre. En aquestes sessions es debatrà sobre cadascun d’aquests àmbits i els resultats es faran arribar a la resta de càrrecs electes perquè, via telemàtica, puguin fer-hi les aportacions corresponents. També s’establiran diversos processos participatius a nivell municipal i es recolliran opinions a través del web governslocals.cat, on hi haurà eines de debat dels sis àmbits de treball, a més d’un butlletí electrònic que fomentarà la participació dels electes.
 
Els documents es coordinaran en un comitè tècnic format per representats de totes les administracions i se sotmetran a la consideració d’un grup d’assessors, que podran assistir els equips dels àmbits de treball i aportar continguts i coneixement, com a experts en la matèria.
 
El procés de debat finalitzarà entre els mesos de gener i febrer del 2017, amb una sessió on s’aportaran els resultats de les sessions territorials i de les aportacions telemàtiques dels càrrecs electes. D’aquesta sessió final en sortirà un document que es traslladarà al Parlament de Catalunya i que ha de servir com a base per a elaborar les futures lleis dels governs locals.

1  

Imatges

Fotografia de l'acte

Fotografia de l'acte 907

1  

Fitxers adjunts

Governs Locals

Governs Locals
PDF | 212

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined