La consellera Bassa a la inauguració

Consellera Bassa: "cal descentralitzar ja la gestió d'acollida de persones refugiades o el sistema entrarà en col·lapse"

Durant la visita a la Plataforma Humanitària de la Creu Roja, la consellera ha explicat que Catalunya compta amb prop de 1.200 places per a acollir persones refugiades

query_builder   9 setembre 2016 12:19

event_note Nota de premsa

Consellera Bassa: "cal descentralitzar ja la gestió d'acollida de persones refugiades o el sistema entrarà en col·lapse"

Durant la visita a la Plataforma Humanitària de la Creu Roja, la consellera ha explicat que Catalunya compta amb prop de 1.200 places per a acollir persones refugiades

La consellera Bassa durant la visita
La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha posat en valor “el caràcter solidari, acollidor i integrador de la societat catalana” en el decurs de la seva visita a la Plataforma Humanitària de la Creu Roja a Catalunya situada a la Pobla de Claramunt. Bassa ha agraït el paper clau que desenvolupa Creu Roja al nostre país, així com la tasca internacional que du a terme l’entitat per ajudar allà on fa més falta. “La vostra feina és al costat dels qui pateixen, ja sigui a casa nostra, a Síria i en tants altres racons del món, en conflictes oblidats”, ha remarcat la consellera.
 
Acompanyada pel director de la Creu Roja a Catalunya, Antoni Aguilera, i el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, la consellera ha recordat que Creu Roja és una de les tres entitats, juntament amb CEAR-CCAR i Accem, que gestiona l’acollida de persones refugiades a Catalunya. “Hem d’agrair la bona feina i la predisposició de les entitats i també dels agents socials, de la ciutadania, dels ajuntaments i del món local amb qui compartim el compromís d’acollida de les persones refugiades, des de la bona voluntat i el convenciment en uns valors compartits”, ha assegurat la consellera i ha lamentat que sigui Europa i sobretot els estats europeus qui “posen en qüestió els principis fonamentals de la Unió quan dubten davant la seguretat de les persones i els drets humans”.
 
La titular de Treball, Afers Socials i Famílies ha explicat que “a Catalunya ara mateix tenim disponibles prop de 1200 places de les quals només 400 estan ocupades, pel bloqueig de l’Estat. Amb tot, l’esforç de la Generalitat i els ajuntaments ha fet que avui acollim 14 vegades més que fa 9 mesos”.
 
Segons la consellera, “la inoperància i la manca de comunicació i transparència de l’Estat espanyol, que entre maig i juliol només ens va notificar l’arribada d’una cinquantena de persones, és intolerable. Aquestes xifres no tenen res a veure amb els compromisos de reassentament i reubicació que havíem previst a Catalunya. Les nostres previsions d’acollida són de 4.500 persones entre 2016 i 2017”.
 
La consellera ha reclamat també “la descentralització d’aquest model d’acollida que s’està demostrant lent i clarament ineficaç. Es tracta d’un model que no té en compte la realitat de les administracions que gestionem àmbits que són fonamentals per a la vida de les persones i que fan possible la integració: la inserció laboral, la sanitat, la formació, els serveis socials, l’aprenentatge de les llengües oficials, etc.”. És per això que Bassa ha reclamat “la descentralització immediata de l’acollida de persones refugiades en favor de les administracions competents: Generalitat i ajuntaments, que treballem colze a colze amb les entitats. Cal fer-ho si no volem que l’actual sistema, estatal i centralitzat, entri en col·lapse quan encara no han acomplert ni el 10% dels compromisos de reubicació i reassentament de refugiats”.
 
“No estem davant d’una crisi de refugiats, estem davant d’una crisi del dret d’asil”, ha reblat la consellera. “Segons les xifres de l’informe publicat per Unicef aquesta setmana, al Líban, 1 de cada 5 persones és refugiada. Per contra, a Espanya hi ha 1 persona refugiada per cada 7.700”, ha denunciat la consellera. Bassa ha alertat també que la meitat de refugiats del món són menors d’edat i que molts no viatgen acompanyats de cap familiar.
 
“Catalunya vol i pot acollir més i millor”, ha reiterat Bassa, “i ho demostrem amb fets: mentre el Govern espanyol posa traves, al nostre país ja tenim preparades unes 1.200 places, i en tindrem 4.500 a finals de 2017. I això és i serà gràcies a particulars, entitats, parròquies, ajuntaments, institucions i el propi Govern de la Generalitat”. La consellera ha assegurat que Catalunya està preparada per a garantir un bon procés d’acollida sociolaboral que contribueixi a la plena autonomia de les persones que hi busquen asil.
 
Finalment, Bassa ha recordat que en els actes institucionals previstos per la Diada es reivindicarà el paper històric de Catalunya com a terra d’acollida “serà un homenatge a totes les persones que han hagut i han de fer les maletes i caminar a la recerca d’una vida digna i millor” i ha encoratjat a participar en els actes i mobilitzacions de l’11 de setembre, que “de ben segur posaran de manifest un cop més el caràcter cívic i obert del poble català”.
 
Les instal·lacions de la Creu Roja a la Pobla de Claramunt
La Plataforma Humanitària de la Creu Roja a Catalunya centralitza des de 2011 les donacions de productes bàsics, com ara aliments, roba, bolquers, productes d’higiene personal, productes de neteja de la llar, etc. El 2015 va distribuir prop de 245.000 kg. de productes gràcies al suport i a les donacions de 35 empreses. L’any passat, la Creu Roja va atendre 230.000 persones en projectes de lluita contra la pobresa a Catalunya i va repartir 63.756 ajuts alimentaris infantils.
 
La consellera també ha pogut conèixer de primera mà el funcionament del Magatzem d’Acció Internacional de la Creu Roja, un espai des del qual es fan enviaments de materials humanitaris -com tendals plàstics, kits higiènics o estris de cuina- arreu del món en zones afectades per desastres o conflictes. Entre 2015 i 2016 s’han fet dos enviaments humanitaris destinats a Sèrbia i a Síria per  a 10.000 persones beneficiàries.
 
 
La consellera visita diverses entitats d’Igualada
En el decurs de la jornada, la consellera serà rebuda a l’Ajuntament d’Igualada per l’alcalde, Marc Castells, i al migdia visitarà la Fundació Àuria, que atén persones amb discapacitat. Tot seguit, Dolors Bassa es reunirà amb l’Associació ARMPA que treballa per a la rehabilitació del malalt mental de l’Anoia.
 
A la tarda, la consellera celebrarà una trobada al Casal Cívic Montserrat amb entitats vinculades a aquest equipament titularitat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

2  

Imatges

Foto de la consellera Dolors Bassa durant la visita al magatzem de Creu Roja

Foto de la consellera Dolors Bassa durant la visita al magatzem de Creu Roja 747

Foto de la consellera Bassa amb l'equip de Creu Roja

Foto de la consellera Bassa amb l'equip de Creu Roja 761

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined