El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha visitat avui l’e-Casa, la recreació d’una llar eficient endollada al vehicle elèctric que s’exhibeix en la 6a edició d’Expoelectric. El conseller també ha visitat la quarantena d’expositors de productes i serveis relacionats amb la mobilitat elèctrica i sostenible que participen enguany a Expoelectric.
En el seu parlament, el conseller ha assenyalat la importància de fires com aquesta per "promoure i ampliar l'abast de la mobilitat sostenible en la nostra societat". De fet, segons Baiget l'impuls d'aquesta mobilitat és clau en tant que "forma part de la transició energètica que hem de fer com a país" i precisament ha posat l'e-Casa com a exemple d'on hem d'arribar com a país: "Mostra la democratització de l'ús i de la producció d'energia", ha indicat.
Amb tot, el membre de l'executiu també ha volgut felicitar i encoratjar organitzadors, expositors i patrocinadors per aconseguir que la seva fira esdevingui "un referent i una llavor", en tant que mostra que el canvi de model energètic és possible però s'ha d'assolir amb la implicació compartida de tots els actors implicats. "L'impuls ha de ser global, del conjunt de la societat", ha reblat Baiget.
L’e-Casa és una instal·lació promoguda per l’Institut Català d’Energia (ICAEN) que recrea el funcionament d’una llar energèticament eficient i sostenible. L’energia es genera a través d’un conjunt de panells solars, i l’habitatge està equipat amb electrodomèstics eficients. A més, l’e-Casa està connectada al vehicle elèctric, de manera que aquest rep energia i carrega la bateria quan hi ha excedent de generació, i cedeix energia a la xarxa quan en falta, de manera que actua de bateria o acumulador d’energia per als moments de més demanda. La instal·lació, que compta amb dramatitzacions teatralitzades per mostrar-ne el funcionament, demostra les possibilitats que ofereixen l’autoconsum d’energies renovables, el vehicle elèctric i les noves tecnologies a l’hora de millorar l’eficiència energètica a la llar. L’e-Casa ha comptat amb la col·laboració de Nissan, Panasonic, SUD, Ampere Energy, Smartflower i el Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya.
Expoelectric és l’esdeveniment més important de vehicles elèctrics i híbrids endollables del sud d’Europa,
i se celebra durant aquest cap de setmana al Passeig Lluís Companys de Barcelona. En la seva sisena edició, Expoelectric ja ha esdevingut una cita ineludible del sector i una de les iniciatives pioneres a Europa en apropar al públic a la mobilitat elèctrica i als últims avenços tecnològics que l’envolten.
En l'acte inaugural el conseller ha estat acompanyat del Director d’Expoelectric, Ramon Caus, la Regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, el Diputat Delegat de l’Àrea de Medi Ambient i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Valentí Junyent, i el Degà del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, Miquel Darnés.
La Generalitat aposta per la mobilitat elèctrica
Dins de la seva política per avançar cap a un nou model energètic més sostenible, la Generalitat està executant el Pla d'Acció per al desplegament d’Infraestructura de Recàrrega per als Vehicles Elèctrics 2016-2019 (PIRVEC), dotat amb 5,8 milions d’euros i que pretén convertir Catalunya en un país atractiu per al vehicle elèctric a través de la garantia de subministrament energètic als usuaris i al parc de vehicles que està de pas per la xarxa viària catalana. La finalitat del PIRVEC és facilitar l’augment del nombre de vehicles elèctrics privats, donar confiança a les empreses perquè apostin per la mobilitat elèctrica en la renovació de flotes de transport professional, afavorir que els municipis catalans puguin aplicar mesures de millora de la qualitat de l’aire i de diversificació energètica, i impulsar nous models de negoci basats en la mobilitat elèctrica.
En el marc del PIRVEC, aquest estiu ha entrat en servei la primera fase de la xarxa de recàrrega ràpida per a vehicles elèctrics de Catalunya, formada per 11 estacions de recàrrega distribuïdes pel territori -Reus (2), Girona (2), Lleida (1), Sant Cugat (1), Amposta (1), Cabrera de Mar (1) i Barcelona (3)- que ofereixen la possibilitat de recarregar un 80% de la bateria en 20 minuts. La labor d’aquesta xarxa és complementar la recàrrega domèstica en aquells trajectes que superen l’autonomia dels vehicles elèctrics. Per això, l’ICAEN ja ha identificat un conjunt d’ubicacions per estendre aquesta xarxa ràpida en una segona fase, i que coincideixen amb els nodes de trobada dels principals eixos viaris de Catalunya.
A més, la Generalitat ja aplica altres mesures de foment i incentiu de la mobilitat elèctrica, com la gratuïtat de les autopistes de la seva titularitat, acords de formació amb gremis d'instal·ladors o programes d'assessorament als administradors de finques i als promotors i constructors d'edificis, entre d’altres. A més, ja s’ha modificat la normativa per simplificar la instal·lació de punts de recàrrega domèstics en els aparcaments comunitaris, i s’està treballant per agilitar i facilitar la tramitació de la instal·lació de punts de recàrrega públics en establiments com ara hotels o centres comercials.
-----------------------------------------------------------------
Segueix-nos a les xarxes a través del Saps Com?!: